Първи виенски бал за българите в Австрия

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6497646 www.24chasa.bg
Организатор на бала е основаният през 2015 г. Български дамски бизнес клуб в Австрия.

Българите в Австрия вече ще имат свой виенски бал. Първият Бал на Дамите на Розата ще е на 20 октомври сред вълшебната ренесансова атмосфера на концертната зала “Курсалон Хюбнер” във Виена.

В програмата му ще се включи школата по танци СВАБЕК, която беше и на откриването на Бала на Виенската опера, оркестър Wiener Salon Ensemble, който ще изпълни за първи път в Австрия валсовете “В лозята над Рабине” и “Над Букьовци” на българския композитор Дико Илиев, пианистката Мария Принц. Минутите за джаз ще са запълнени от талантливите близнаци Константин и Александър Владигерови - внуци на композитора Панчо Владигеров. Дан Колрат ще оцвети вечерта с интерпретации на Бари Уайт. Ева Хумл, член на “Бизнес Лейдис Клуб Австрия”, ще разходи присъстващите из света на оперетата, фолклорен състав “Китка” ще танцува български хора, а водеща ще е известната австрийска актриса Мириям Плотени.

Организатор на събитието е основаният през 2015 г. Български дамски бизнес клуб в Австрия, който през 2017 г. прерасна в сдружението “Бизнес Лейдис Клуб Австрия, благотворителна мрежа от жени за жени и от жени за света” с идеална цел. То е създадено от българки, които живеят в Австрия и помагат на слаби, болни и нуждаещи се.

Сред гостите на бала се очаква да са изявени личности от сферата на икономиката, политиката, дипломацията, църквата и културата, както и много приятели и поддръжници на българската и виенската култура. Той ще премине под патронажа на Н.Пр. Иван Сираков, посланика на България в Австрия, и на инж. Валтер Рук, президент на Виенската стопанска камара.

По време на бала посланик Сираков ще получи и първия почетен приз “Златна Роза” за приноса и подкрепата си в популяризирането и развитието на дейността на клуба.

Гостите на бала ги очаква томбола с разнообразни награди и подаръци, между които картини и скулптури от известни български художници като Людмил Георгиев, който преди дни направи първия национален конкурс за графика в България, Искрен Илиев, Силвия Павлова, Никола Колев, Деян Вълков, Димитър Петров. Средствата, събрани от бала, ще бъдат дарени за старт на проекта на клуба за екоселище за възрастни хора в България “Мерит” (от англ. merit - достойнство).