За риба с Цанко: Истерия по морето - сезонът на риболова свърши, преди да е започнал

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6518372 www.24chasa.bg

Само отделни бройки циганки и лефери напомнят за миналогодишния есенен бум на хищниците

Хващаме по някоя и друга бройка лефер. Но няма нищо общо с миналата есен, когато вреше от него. С тези думи Радко Радев от рибарското селище на нос Шабла описва огромното разочарование от отиващия си риболовен сезон.

Двете седмици бури също си казаха думата и пасажите се оттеглиха навътре. Но това се е случвало и други години, когато рибата все пак се връщаше за охранване край брега. Има обаче една надежда, че дългото и топло лято и горещият септември може да са отложили сезона с месец. Така че при добро време ноември да е боллукът. В топли години паламудът например се лови понякога до Коледа.

Друг знак, че нещо не е наред, са

малките като

бръснарски ножчета

чернокопчета,

от които ври навсякъде по брега. Това прави лова на зарган невъзможен, защото тези гадинки веднага атакуват червея и се хващат на дребните куки. По принцип такива люпила се появяват някъде в началото на август и до началото на септември вече нарастват до една педя, което ги прави атрактивни за преследване. Сега обаче чернокопчетата трябва да отраснат до необходимите размери чак до края на ноември.

“В сряда излязох с яхтата, на Фичоза на тролинг хванах три 300-грамови лефера и 8 циганки. Обадиха се и 100-150-грамови чернокопи”, свидетелства Пеньо Ванков, стар морски вълк от гръцката махала във Варна. Миналата седмица той имаше голям успех, когато редовни паламуди се появиха край Варна. Беше обаче луда работа, всички влачеха воблери, имаше около 40 лодки, всеки пресичаше пътя на другия, оплака се Ванков.

От брега в момента морето дава някой и друг зарган. Рибата обаче се появява масово в един момент, след това два дни я няма. На буните в Кранево е имало зарган на бомбарда и морски червей в събота, а в неделя бе пълно мъртвило. Същото се отнася и до иларията и кефала. На входа на новия канал за езерото във Варна цяла седмица гъмжеше от кефали и платерини на дъно. В много от случаите те късаха такъмите. Кефали се появиха и на плажа на Панорама на Златни пясъци. Очевидно изникналият отнякъде паламуд ги бе натиснал до самия крайбрежен пясък.

На север

продължават

очакванията за

голямо количество

зарган

Групи от риболовци всеки ден пристигат на скалите край Тюленово и търсят рибата. На юг от Созопол обаче зарган още няма, очаква се той да атакува там чак през ноември. Сафридът, който цяло лято се хващаше на плувка през нощта на спирка “Писател” край Варна, вече го няма изобщо. Пасажите избягаха очевидно навътре в морето заради атаките на леферите и паламудите.

Във форумите се появиха оскъдни информации за риболовни успехи по морето. Всички обаче се оплакват от “бръснарските ножчета”. Една нощ обаче рибар хвана на мрежи 70 кг лефер пред Карантината край Варна.

Варненци споделят, че тази година чернокопите отиват много на чепарета с розова перушина, когато се лови от лодка. Новината не е новина, тъй като розовото излезе на мода преди 4-5 години и даваше добър резултат при преследването на пролетния сафрид. Защо обаче в последните години

розовите чепарета

са по-ефективни

от зелените

и тези с черна перушина, не е ясно. Може би напомнят малките октоподчета, които сега се правят от силикон и се надяват на куки за лова на паламуд. В момента при влачене от лодка най-добри са такъмите с чепаре от 5 куки с октоподчета и воблер накрая. Проблемът е, че такива воблери почват с цена някъде от 50 лева за бройка и риболовът на паламуд може да излезе много скъп, ако се забият 4-5-килограмови риби едновременно и скъсат такъма. Препоръчва се воблерите да са дълбокогазещи във водата. Розовото ламе работи напоследък успешно и пред нос Калиакра, където на 20-ия метър излизат доста чернокопи.

“Снощи на Златните след дълго и упорито тралене най-сетне

направих сефтето за

сезона откъм лефера

Вярно, още е кандидат за такава титла - около 300 г е, но все пак си е нещо. На 5-7 метра дълбочина. Това е на външната страна на рифа пред Ривиерата след 19 ч. Преди това там се беше окопал сафридът, но изведнаж изчезна яко дим, което си беше ясен знак, че някой ще се появи”, свидетелства за улова на чернокоп човек с лодка.

“На 15-17 м на дъното оловото, като потропа малко, и се хващаха по едно, имаше и по две. По-големите удряха малко по-нагоре, в повечето случаи удряха чернокопи, може би бяха над 100 грама”, свидетелства за друга техника варненец.

Шарани и сомове в язовирите

Речният риболов спря през септември заради големите горещини и безводието. Вирът в еленското село Марян например бе едва с десетина сантиметра вода, в която щъкаха само дребни мрени и кефали. Същото бе положението и на река Веселина. Край Килифарево “работеше” само един от вировете, който е далеч надолу по течението след вира при манастира. Единствено при дъговия мост на Янтра се хвалеха, че излизат сомчета по два-три килограма.

Славещият се с шараните си живописен язовир “Ястребино” също замря тази есен. Въпреки многобройните атаки на рибари от цялата страна резултатите бяха слаби. Надеждите са, че сега могат да се хванат 2-килограмови шарани, които обаче искат специална царевица с миризми или протеинови топчета.

Още недочакали пика на мирните риби, въдичарите се насочиха към хищниците. Въпреки 36-те градуса през септември бялата риба се активира по график, спазвайки биологичния си часовник. Сулки излязоха на язовир “Цонево” и особено на язовир “Тича”, който е тяхното царство.

Топлият октомври обаче ще задържи шараните и сомовете още активни, надяват се рибарите.

Шарани и

сомове в

язовирите

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Аверът на сина на Йоско Костинбродския - Иван Йосифов, влиза в пандиза, научи "България Днес"! Петко Стоянов-Пендака е спряган като един от тарторите на банда за наркоразпространение и опити за покушения над магистрати заедно с Малък Йоско. Преди броени дни Пендака призна вината си и сключи сделка със спецпрокуратурата да лежи 4 години в панделата.

Световният и олимпийски шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски изплува от нелегалност, за да даде показания по делото за бардака в столичния хотел "Шератон", научи "България Днес"! Процесът се точи на втора инстанция, след като на първа аверите на Боевски бяха оправдани. Неясно защо спецпрокуратурата нито обвини Боевски за вертепа,

Зрелищна възстановка на въоръжени комити, които слизат от планината, за да обявят свободата на Банско, а банскалии ги посрещат с народно веселие и цветя, беше акцентът на третия фестивален ден на Национален фестивал за народно творчество „Фолкорна магия“. Впечатляващата демонстрация беше дело на самодейците към НЧ „Никола Вапцаров 1894“ и