Ленин помолил Сталин за отрова

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6518672 www.24chasa.bg
В. И. Ленин и Сталин през 1922 година СНИМКИ: УИКИПЕДИЯ

Улянов – от дворянин до създател на СССР

Кой е Ленин? За поколенията, родени след промените, името му едва ли говори нещо повече от образа на популярните фланелки с Маркс, Енгелс и Ленин, които се продават почти толкова добре, колкото и тениските с Че Гевара.

За по-възрастните пък името му е свързано с толкова легенди и митове, че вероятно те също не биха могли да разкажат нещо повече от това, че истинското му име е Владимир Илич Улянов и е създател на Съветския съюз, главен стратег на Октомврийската революция и идеолог на болшевизма.

Всъщност с престъпленията на комунистическия режим се свързва най-вече името на Сталин, а това на Ленин все още остава някак в сянката на митологията. Но без Владимир Улянович болшевиките едва ли щяха да се радикализират до такава степен, а без благословията му изземането на властта вероятно нямаше да има толкова жертви. Според изследователи на живота му той повлиява на хода на историята благодарение на силната си личност, но роля за това има подходящият политически момент.

Ленин е роден на 22 април 1870 година в Симбирск на Волга (днес Уляновск на негово име). Той е от

руско-еврейско-

чувашки произход

Баща му Иля Улянов е завършил физика и математика, става училищен инспектор и училищен директор в Симбирск. През 1882 година царят го обявява за дворянин в знак на благодарност, че с дейността си допринася за значителното увеличение на училищата в региона. Той обучава и цели поколения учители, наричани “уляновци”. Майката на Ленин Мария Улянова е дъщеря на лекаря Александър Бланк - евреин, приел православието и получил наследствена дворянска степен, и Ана Гросшопф, чието семейство е с волжко-немски и шведски корени.

Тя израства на село и е обучавана от родителите в дома си. Говори голям брой чужди езици, изключително интелигентна е и успява сама да се подготви за изпита за учителска правоспособност. Взема го блестящо, но предпочита да се грижи за семейството си и не работи.

Бащата умира

неочаквано от удар

през 1886 г. По-големият брат на Владимир – Александър, започва да следва математика и физика в Петербург, където се присъединява и към тайна революционна група. Когато Ленин е на 16 години, Александър е арестуван за подготовката на атентат срещу цар Александър Трети. През 1887 година го екзекутират – точно три дни преди матурата на Владимир Илич. Въпреки това той успява да я вземе с отличен, макар че

обесването на брат

му е огромен шок

То променя живота на фамилията му и превръща Владимир Илич в непримирим враг на царя и монархията. Въпреки тоталната изолация, в която попада дворянското семейство на Ленин, майката успява да осигури значително охолство на децата си. Освен високата пенсия на бащата тя притежава и голямо имение, което носи добри доходи.

Ленин следва стъпките на брат си и се записва в конспиративното движение “Народная воля”, чиято цел са терористични удари срещу царя и хората му и изземването на властта в полза на селячеството. Русия по това време е аграрна държава и според теорията им истинският носител на революцията са именно селяните.

Заради стигмата над семейството му Владимир Илич Улянов не може да следва в Петербург и се записва в университета в Казан. Още в първата си година като студент участва в бунтове и го арестуват. За наказание е изключен и

майка му го праща

да ръководи

имението им

Ленин обаче не показва кой знае какъв талант като управител. Живее от богатството на семейството си, прекарвайки времето си в дълги разходки и изучаване на политическа литература. Противно на легендите няма почти никакви контакти със селяни от този период, а се заема със самообучение по право.

През 1891 г. му позволяват да положи изпитите по право като външен студент и той се оказва студентът с най-висок успех по всички предмети. Започва работа в адвокатска кантора, където се занимава с дребни дела. Води и две лични. Едното е срещу селяни, пуснали добитъка си да пасе на семейните ливади, а другото - срещу

френски

благородник, който

леко го блъснал

с автомобила си

при негова визита в Париж.

През цялото време той продължава и политическата си дейност. Вижданията му са крайни. През 1891 г. Ленин осъжда помощите, които интелектуалци и дворяни оказват на гладуващите в Самара. Според него само гладът ще накара селячеството да спре да вярва в царя и бога и да се вдигне на бунт. Това не му пречи обаче да иска от гладуващите селяни в своето имение, което също е в Самара, пълната сума за ползването на земите. 

През 1893 година се премества в Петербург. Същата година предприема и дълго пътешествие из Германия, Франция и Швейцария, след което основава своя “Съюз за освобождаване на работническата класа”. През 1895 г. го арестуват за пропаганда и прекарва три месеца в затвора, където превръща килията си в библиотека и продължава да изучава политическа литература. След затвора е пратен в изгнание за 14 месеца в Сибир. Там

среща Надежда

Крупская, за

която се жени

през 1898 г. Тъй като не може да издава независим вестник в Русия, емигрира за следващите пет години в Мюнхен, където живее нелегално под името Майер и издава вестниците “Искра” и “Заря”. В Мюнхен той създава и концепцията за силна, централизирана работническа партия, в която да участват професионални революционери. Започва да се представя под името Ленин. Има две версии за произхода му. Едната е, че

се кръщава

на река Лена,

а другата – на бавачката си Лена. Когато бил дете и го питали чий син е, казвал “Ленин”.

Радикализира се все повече – хората около него започват да се наричат болшевики, а умерените леви – меншевики. Обръща се към работниците в цяла Европа с прочутото “Пролетарии от всички страни, съединявайте се”. За Ленин борбата с меншевиките в този период е по-важна от борбата с монархията. Дори и при първата революция в новия век – тази от 1905 година, той не прекратява враждата си с меншевиките. Различията между двата лагера стават все по-дълбоки и през 1912 г. Ленин успява да ги изключи от партията. През същата година Ленин започва да издава и вестник “Правда”.

Живее вече

в Швейцария

и продължава да изучава най-вече трудовете на Маркс. След избухването на Първата световна война призовава многократно комунистите в цяла Европа да не защитават родината си, а да работят за разгрома на правителствата си. Започва да прави планове да се върне в Русия, но няма как да го стори през съюзниците ѝ Франция и Италия.  

Плановете му са повече от авантюристични – включват дори купуване на самолет и нелегален полет с него. В крайна сметка е убеден от съпартийците си да поиска разрешение за транзитно преминаване от Германия. Получават зелена светлина и заминава с няколко съмишленици, жена си Надежда и любовницата си Инес Арманд с влак. С други влакове по-късно в Русия пристигат още 400 изгнаници.

Руската преса обвинява Германия, че нарочно е върнала в страната комунистите, пишат се истории за това, че Ленин

има дългове към

германски банки,

че германците финансират брожения в Русия. До днес е доказано само, че германското правителство финансира различни революционни движения в цяла Източна Европа.

През април 1917 г. Ленин обявява априлските си тези, в които – за изненада на сподвижниците си, призовава към сваляне на временното правителство, въпреки че то подкрепя руските социалисти. Ленин настоява за революция и за идване на власт на болшевиките. Самият той е във Финландия, когато по негова заръка избухват различни големи протести. Властите ги потушават, а срещу Ленин е

издадена

смъртна присъда

“Обективно е да признаем – няма надежда за мирен преход, нужна е въоръжена борба”, заявява той. Революцията избухва през октомври по важащия още тогава юлиански календар и успява да събори правителството. Ленин обявява, че ще спази конституцията и ще организира избори. Те протичат свободно, но болшевиките ги губят. Ленин нарежда затварянето на парламента. Избухват бунтове, които биват смазани с много жертви. За да потуши недоволството, Ленин нарежда незабавното раздаване на земята на селяните,

конфискуват се

фабрики, през

февруари е

създадена и

Червената армия,

както и прочутата “чрезвычайная комиссия” – ЧК, за борба с контрареволюцията, с които си гарантира властта. 

На 30 август 1918 г. в атентат лидерът на революцията е ранен в гърлото и рамото. Куршумите биват отстранени едва през 1922 година. Според лекари те причиняват безсънието му и “налудничавите пристъпи”, от които страда. Месец след операцията Ленин преживява и тежък инсулт. Той парализира дясната половина на тялото му и затруднява говора. Към това се прибавят и старите му болести, за които лекарите не са единни какъв произход имат –

сифилис, неврастения,

склероза

или пък тежки последствия от операцията. Ленин мисли дори за самоубийство и моли Сталин да му даде отрова.

Няма данни Сталин да е откликнал на молбата му. Ленин умира на 21 януари 1924 г. на 53 години, а наследството му е повече от спорно. Установяването и управлението на комунистическите режими в някои държави през ХХ век е съпътствано от масови убийства, като приблизителната оценка на жертвите възлиза между 85 и 100 милиона души.

 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Руската гимнастичка Екатерина Селезньова показа изваяно тяло. Тя публикува снимка по бански на фона на морето в инстаграм. "Лятото свърши, не може ли да е до Нова година, моля?", написа Селезньова. Красавицата е двукартна световна шампионка от Баку миналата година. Тя взе злато в отборната надпревара и на обръч. На лента завоюва бронз

Шанън де Лима бе коронясана за най-красивата нова половинка във Висшата лига. Тя оглави класацията на "Сън" по повод старта на сезона в Англия. Сексапилната моделка е жената до звездното попълнение на "Евертън" Хамес Родригес. Венецуелката се премести с него в Лондон от Мадрид след трансфера му при "карамелите" от "Реал"

Един от най-татуираните футболни фенове в България избяга на морето с популярната плеймейтка Анна-Мария Чернева. Става въпрос за фена на "Левски" Тодор Грудов, по-известен като Теди Хитлера. Тарторът на "синята" агитка е целият в рисунки. Изрисувал е изцяло дори темето на главата си. Мис Силикон 2018 Анна-Мария и лошото момче са заедно вече близо