Ирмена Чичикова вдъхнови концептуална мода

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6543808 www.24chasa.bg

Напук на скептиците, които смятат, че българската мода е замръзнала в развитието си на някоя корица на списание “Лада” през 70-те, се оказва, че имаме не само съвременна мода, но и концептуална. Нели Митева - директор на “Иван Асен 22”, откри тази седмица третата изложба с концептуална мода на дизайнерската си платформа. Експозицията е представена в “Софийски арсенал” - музей за съвременно изкуство, където може да бъде видяна до 9 декември.

За разлика от добре познатата ни конфекция концептуалната мода е по-скоро философия. С изразните средства на модния дизайн нейните артисти интерпретират дадена тема. Обичайно това се случва по провокативен начин - дрехата има някакви деформации и допълнения, нетипични за ежедневните облекла. Темата на проекта STATIONS е глобалната тенденция за мултилокализъм - да бъдеш постоянно в движение, да си никъде или навсякъде у дома, да имаш временен адрес, а “домът” да се побира в твоя куфар. Нели Митева събира едни от най-талантливите ни дизайнери, които правят своите интерпретации на дрехата като дом. STATIONS е микс от техните концептуални облекла, пространствена инсталация и моден филм. Муза и лице на проекта е актрисата Ирмена Чичикова, която казва, че това нейно участие е стъпка напред в кариерата ѝ.

Въпреки многобройните си финансови трудности Нели Митева и Мира Драганова, която е пробоно управител на “Иван Асен 22” и директор на “Наос България”, не спират да работят за своята мисия - популяризиране на концептуални проекти в областта на модния дизайн, и планират догодина още любопитни събития. По повод 10-годишнината на “Иван Асен 22” се очаква да излезе каталог с техните три изложби, както и четвърта концептуална експозиция. Нели Митева работи и върху антология на съвременния моден дизайн в България. Двете споделиха за поредния успех на техните експериментални модни филми. Един от тях миналата седмица е грабнал награда на фестивал в Чикаго.