Криси на годинка и половина разпознава будителите на портрети (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6544949 www.24chasa.bg
Кристина Джеджева разпознава портретите на народните будители. СНИМКА: Снимки: Личен Архив

Клип с любознателно момиченце трогна за една нощ 750 хиляди във фейсбук

За 15 минути запаметява 7-8 изображения, разказвам за истинските герои на България, обяснява майката Екатерина

Кристина Джеджева е на година и половина и вече е звезда. На 1 ноември видеоклип, на който момиченцето разпознава снимките на народните будители, бе видян от над 750 000 души и бе споделен от 180 000 фейсбук потребители само за денонощие. Патриотични страници и видеоканали също публикуваха едноминутното видео.

Криси е родена през 2016 г. в семейството на преводачката от китайски Екатерина Пейковска-Джеджева и 3D художник Димитър Джеджев. Майката е и хоноруван преподавател в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Засега няма братче или сестриче. А майка ѝ посвещава цялото си време на възпитанието и отглеждането ѝ. Идеята Криси да разпознава портретите на народните будители се ражда преди месец под формата на игра и като поздрав за приятелите и колегите на семейството ѝ.

“Не сме очаквали,

че ще предизвика

Хобита на Криси са да слуша музика, да танцува под ритмите на любимите си мелодии, да нарежда пъзели, да сглобява матрьошка, да строи с конструктора, да хвърля топка
Хобита на Криси са да слуша музика, да танцува под ритмите на любимите си мелодии, да нарежда пъзели, да сглобява матрьошка, да строи с конструктора, да хвърля топка

такъв отзвук

Малката с родителите си Екатерина Пейковска-Джеджева и Димитър Джеджев.
Малката с родителите си Екатерина Пейковска-Джеджева и Димитър Джеджев.

и ще развълнува толкова много българи. Преди месеци едно от заниманията ни с Криси беше да разпознава фигурки и изображения на животни, затова тази форма на игра вече ѝ беше позната и прояви голям интерес към картите с будителите. Дори първия път, когато ѝ ги показах, настояваше да ги подредя всичките, тъй като аз бях показала първоначално само 4, за да може да ги запомни, изненадах се, че на около 15-ата минута вече беше запомнила 7-8 от картите, а в рамките на не повече от седмица вече се беше научила да ги разпознава всичките, като наскоро установих, че е запомнила и част от информацията, която съм ѝ казвала за съответните будители. Когато я попитам: “Кой е Апостолът на свободата?”, тя носи лика на Васил Левски, “Кой е Патриархът на българската литература?” - носи лика на Иван Вазов, “Кой е написал “История славянобългарска” - носи лика на Паисий Хилендарски”, разказва Екатерина.

Кристина показва, че е на една година.
Кристина показва, че е на една година.

Тя знае, че наред с хората, които се радват, гордеят и възхищават от знанията на дъщеря ѝ, ще има и такива, които ще я упрекнат, че “затормозява детето си”.

Майката на Кристина - Екатерина Пейковска-Джеджева, е преводачката от китайски
Майката на Кристина - Екатерина Пейковска-Джеджева, е преводачката от китайски

“Бих искала изрично да подчертая, че сме се занимавали с картите с будителите по веднъж-два пъти на ден за няколко минути, и то само когато Криси желае. Не мисля, че съм я обременила или сгрешила, като, вместо да ѝ пусна филмче за някой анимационен герой, съм ѝ разказала за истинските герои на България”, обяснява майката.

Засега Кристина е единствено дете.
Засега Кристина е единствено дете.

Освен че може да разпознава портретите на будителите, Криси вече знае много животни, плодове, зеленчуци, превозни средства, някои форми, цифри и букви. Но няма задължителна програма, графици и болни амбиции от страна на родителите ѝ. Занимават се с нея и любимите ѝ хобита колкото, когато и както поиска тя. За обучението на бебето си Екатерина следва някои от принципите на метода на Мария Монтесори. Докато била бременна, често е слушала класическа музика и е чела няколко пъти на глас. След като се появява Криси майка ѝ чете и пее над детското креватче. А после набляга на креативни методи, с които невръстната ѝ дъщеричка да опознава света.

“Около 6-и месец ѝ направих сензорни бутилки и започнах целенасочено да ѝ давам да докосва различни материи, за да развива сетивата си. По-късно започнах да ѝ показвам книги с изображения и да обяснявам кое какво представлява, но фигурките на животни определено най-много я заплениха. И до ден днешен обожава да търси фигурката на съответния морски обитател, който съм назовала, докато се къпе в коритото”, разказва Екатерина. Тя описва дъщеричката си като обикновено дете, “като всяко друго на нейната възраст”.

Криси най-много

обича да се

разхожда навън

и да опознава света около себе си.

“Забелязва и обръща внимание дори на някакви трудно забележими на пръв поглед неща като мравките в пясъчника или калинката, кацнала върху пързалката, посочва ги, поглежда ме с онзи жаден за знания поглед и поклаща малката си глава, с което ме приканва да ѝ обясня какво е това (дори вече да го знае, пак иска да ѝ разкажа)”, разказва майката.

Една от големите страсти на детето са животните. Обожава кучета и

познава почти всички

домашни любимци

в квартала,

гали ги, гушка ги, подава им пръчки или се опитва да ги води за каишката. “Ако не засечем куче навън, търси котета или гълъби, за да ги храни”, казва майката на Кристина.

А вкъщи най-често потъва в света на книжките. Тя вече има богат набор от тях в детската си библиотека и обича майка ѝ да чете, а когато приключи с текста на съответната страница, Криси прилежно разгръща следващата. Други нейни хобита са да слуша музика, да танцува под ритмите на любимите си мелодии, да нарежда пъзели, да сглобява матрьошка, да строи с конструктора, да хвърля топка. Любими са ѝ и заниманията, свързани с животни - да донесе фигурка на съответното животно и да каже какъв звук издава или да посочи изображението му в книгите и да натисне съответното копче, за да чуем как кряскат чайките например. За тази цел има и детски таблет, на който също има звуци на животни.

А вече се занимава и с далеч по-сложни занимания като вкарване на клечки за зъби през малките дупки на кутията за клечки за зъби или на зрънца в малък отвор.

Типично по момичешки, малката Криси е и добър помощник на мама в домакинството. Харесва ѝ да вади прането от пералнята и подава дрехите на майка си, за да ги простира, а като изсъхнат, отмяната на мама помога да ги събира и ги сгъват заедно. След вечеря Криси изважда чиниите от миялната и помага да ги приберат. Тя също помага в бърсането на прах от нейните столче и масичка, в миенето на зеленчуци и много обича да къса айсберг за салата.

“Криси е сравнително послушна, но е и с изключително силен характер”, казва майка ѝ. За малката родолюбка има и забранени неща. Едно от тях е телевизията. Криси не яде и вредни храни. Все още не е опитвала сладко, не е пила сок, не е вкусвала дори солети. А когато види някое дете навън да ги хруска, тя получава плод или малки гевречета. Семейството ѝ се старае месото, което Криси и те консумират, да бъде домашно производство.

Родителите ѝ искат да я научат преди всичко да бъде добър човек, защото “това е най-важното!”. Те искат да възпитат у нея хуманност, честност, чувство за справедливост, упоритост, борбеност, вежливост, толерантност, отзивчивост. Но преди всичко родителите ѝ си пожелават да расте здрава и щастлива, да се радва на живота и да постига това, което желае, за да се чувства удовлетворена.