Симеон II представи автобиографията си на италиански в двореца “Боргезе”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6545713 www.24chasa.bg
Много аристократи бяха сред гостите на събитието. Зад Сакскобургготски е посланик Марин Райков. СНИМКИ: АВТОРЪТ

След като книгата вече беше издадена на френски, испански и български, в петък вечерта в Рим при огромен интерес се състоя представянето на италианското издание на автобиографията на Симеон Сакскобургготски Simeone II di Bulgaria: Un destino singolare (“Симеон II: Една необикновена съдба”), на издателството Gangemi Editore.

Събитието беше при затворени врати в най-елитния клуб за благородници в Италия Circolo della Caccia, или “Ловджийският клуб”, създаден през 1896 г., със седалище в двореца “Боргезе” в центъра на Рим.

Клубът за

благородници

наброява над

700 членове,

между които

испанският крал

Хуан Карлос,

английският престолонаследник Чарлс, дукът на Единбург принц Филип, принцът на Монако Алберт II и почти всички короновани глави в Европа. Симеон Сакскобургготски е почетен член на клуба още от младежките си години. Събитието беше организирано само за членове на клуба и техни гости и беше уважено от над 300 представители на висшата аристокрация на Италия.

Голямата зала на огледалата в двореца “Боргезе” не успя да побере всички желаещи да се срещнат с българския цар, затова конференцията се излъчваше и на монитори в съседните зали.

Автобиографията беше представена от един от най изтъкнатите историци на Италия - проф. Франческо Перфетти, който въведе гостите в контекста на основните събития от живота на Сакскобургготски.

Роденият през 1937 г. последен български цар (1943–1946) и бивш министър-председател на България (2001–2005) представи автобиографията си на перфектен италиански - езика на неговите деди, и разказа, че той никога не го е учил в университет или в училище, а го е научил благодарение на свои близки приятели в Рим, с които след смъртта на чичо си, последния крал на Италия Умберто II Савойски, през 1983 г. работят по неговото завещание. Симеон Сакскобургготски е избран от чичо си да бъде един от двамата изпълнители на завещанието му.

Гости на ексклузивното събитие освен членовете на клуба бяха посланикът на България в Рим Марин Райков, посланикът на България при Светия престол проф. Кирил Топалов, дипломати, политици и духовни лица.

По време на представянето на автобиографията му Симеон Сакскобургготски разказа интересни

анекдоти от личния

си живот, свързани

с Италия

Случва се така, че по време на вечеря в италианското кралско семейство, на която присъства и Симеон с майка си царица Йоана, престолонаследникът на италианския трон Умберто II Савойски закъснява с няколко минути. Баща му крал Виктор Емануил III Савойски, известен с военната си дисциплина, не пропуска да му вдигне скандал. Малко след Умберто, също закъснявайки за вечерята, пристига и Йоана, но кралят не ѝ прави дори забележка. Кралица Елена Черногорска пита съпруга си защо е вдигнал скандал на престолонаследника, а за закъснението на дъщеря им не е обелил и дума. Отговорът на краля бил: “Защото Джованна е царица!”

Друг анекдот, който Симеон разказа по време на представянето на книгата си, беше свързан с предаването на торинската плащаница на Ватикана. Както е известно, до 1983 г. тя е принадлежала на италианското кралско семейство и в завещанието си Умберто II Савойски я завещава на папа Йоан Павел II. Симеон Сакскобургготски, като изпълнител на завещанието на чичо си, е човекът, който

физически трябва да

предаде плащаницата

на папата

След дълги преговори с юристите на Ватикана най-после идва денят, в който на официална церемония в Светия престол българският цар трябва да предаде светата реликва на папата. Пристига във Ватикана и шефът по протокола го обърква с министър-председателя на Швеция Улоф Палме, когото очакват по същото време за официална аудиенция при папата. Симеон разбира, че няма как папата да се срещне едновременно и с него, и с Палме, а в завещанието на чичо му изрично пише, че плащаницата трябва да бъде предадена в ръцете на светия отец. След краткото объркване Симеон е посрещнат от тогавашния държавен секретар на Ватикана - кардинал Агостино Казароли, качват се в папските апартаменти, където започва официалната церемония. В един момент

Симеон прекъсва

церемонията,

уточнявайки, че в завещанието си чичо му го е упълномощил да предаде светата реликва само и единствено в ръцете на папата. Тогава кардинал Казароли му отговаря: “Ваше величество, папата е временно на тази земя, а църквата е вечна!”

На излизане Симеон си позволява да се пошегува с кардинала, че по време на церемонията е усетил присъствието и намесата на Светия Дух в това събитие, тъй като една от най-свещените реликви за целия християнски свят е предадена в ръцете на Ватикана от православен християнин като него и братовчед му лютеранин.

Симеон II представи автобиографията си на италиански в двореца “Боргезе”

След представянето на книгата за гостите на събитието беше дадена официална вечеря в салоните на двореца, която продължи почти до полунощ.