Представяне на тома „Българската бойна слава”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6558666 www.24chasa.bg

 Ивомир Колев, Мартин Чорбаджийски и Владислав Карагеоргиев ще представят труда си на 21 ноември заедно с документалната филмова поредица „Българско военно чудо”

 „Българската бойна слава” от младите сътрудници на Сдружение „Българска история” – Ивомир Колев, Мартин Чорбаджийски и Владислав Карагеоргиев – връща читателите към спомена за най-славните и най-пагубните моменти от военната ни история, като обективно проследява причинно-следствените връзки на родните победи и падения.
Книгата ще бъде представена на 21 ноември от 18:30 ч. в Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”, където авторите ще разкажат малко по-подробно за процеса на работа по проекта, както и за това какви трудности са срещнали по време на създаването на изданието. 

Сдружение „Българска история” ще представи и част от документалната поредица „Българско военно чудо” – 10 късометражни филма, които са посветени на най-големите военни постижения на армията ни.
„Българско военно чудо” е съвместен проект на сдружение „Българска история” и ЗАД „Армеец”. 

Очакваме ви на 21 ноември от 18:30 ч. в Национална библиотека „Св. Св. Кирил Методий”! 

„Българската бойна слава” обхваща някои от най-емблематичните ни битки, преплетени с малко известни такива – разглежданият период започва с основаването на Дунавска България и битката при Онгъла от 680 година и завършва с участието на България във Втората световна война от 1941–1945 година. 

Ако споменът е най-добрият начин за обезсмъртяването на нечий образ, а изкривяването му – най-добрият начин за неговата забрава, то единственият начин да отдадем заслуженото на предците си, е да ги запомним такива, каквито са били. Или поне максимално да се приближим до тях. 

Ивомир Колев, Мартин Чорбаджийски и Владислав Карагеоргиев са членове на екипа на сдружение „Българска история”. Това са трима млади историци, които са приели присърце ролята си на мисионери на родолюбието и вече няколко години поред доказват умението си да вдъхват живот на забравените и честно неизвестни подвизи от историята ни.

Грехът на Лилит”, Радко Пенев 

Главните герои от „Ритуалът” на Радко Пенев се завръщат с ново приключение в романа „Грехът на Лилит” (ИК „Сиела”). Този път Боряна Казакова и Петър Георгиев разкриват тайна, свързана с библейските митове за Адам и Ева, Каин и Авел и мистериозната героиня от апокрифите Лилит. Арабски професор показва на Боряна Казакова плочка с клинопис, на която има изображение, напомнящо за образа на Богинята, почитана от траките. Той обаче изчезва, преди да успее да обясни значението този странен артефакт. Без да подозира, българската археоложка отново се е забъркала в международна конспирация, която поставя на карта живота й и може би застрашава бъдещето на човечеството. Мистериозни сили заплашват да се надигнат от недрата на Земята и да предизвикат бедствие с библейски мащаби. За да разреши случая, Боряна ще трябва да посети местата, където е възникнала човешката цивилизация в Ирак, Сирия, Йордания, Турция, да се сблъска с фанатични секти и въоръжени до зъби бунтовници и да разкрие неподозирани факти за Енох, Каин и първата жена на Адам.

„Изгубените Балкани” от проф. Рандал Бейкър с премиера в Клуба на архитекта

На 24 ноември (петък) от 18:30 часа в Клуб на архитекта (ул. „Кракра” 11) ще се състои премиерата на книгата „Изгубените Балкани” (ИК „Сиела”) от проф. Рандал Бейкър. В събитието ще вземат участие както самият проф. Бейкър, така и преводачката на книгата Светлана Комогорова-Комата и археологът Никола Теодосиев.
Новата книга на проф. Рандал Бейкър проследява интересната история на двама британски изследователи, които попадат в планините на България и Югославия преди Втората световна война. Те се озовават в свят, който за тях е екзотичен и странен; правят снимки и водят записки, които документират бита на хората в малките планински селца в Пиринска и Вардарска Македония.

Десетилетия по-късно снимките привличат интереса на проф. Рандал Бейкър, който решава да разплете тяхната история и да онагледи начина на живот на обикновените хора на Балканите през първата половина на XX век. С помощта на много хора, въвлечени в тази своеобразна детективска история, както и на случайни съвпадения, които му помагат по пътя, авторът на „Изгубените Балкани” нарежда пъзела около една история, която дава различна и неподправена гледна точка за ситуацията на Балканския полуостров в този период. Книгата показва бита и живота на обикновените хора в годините непосредствено преди техническия прогрес и започването на Втората световна война да ги променят из основи. Снимките в това издание се показват за първи път пред широка аудитория.

Проф. Рандал Бейкър е роден в Княжество Уелс. Отива в Източна Африка през 60-те години на XX век, за да направи изследване за доктората си. През последвалата му академична кариера няма индикации за това коя част от света ще завладее вниманието му, а по-късно и живота му. Оказва се, че това са именно Балканите. Рандал Бейкър идва в България за пръв път през 1990 г., за да помогне за изграждането на Нов български университет. Оттогава се завръща в страната всяка следваща година. През 2007 г. той се оттегля от поста си в Университета на Индиана и се установява в София, където преподава в НБУ до пенсионирането си през 2016 г.

Проф. Бейкър е автор на повече от 15 книги, част от които са превеждани и на български език. „Изгубените Балкани” е в превод от английски език на Светлана Комогорова-Комата. Автор на корицата е Мира Рахнева.

Вижте и класацията на издателствота на най-търсените книги.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мнозинството от феновете на "Левски" подкрепят сегашното ръководство на клуба начело с Васил Божков. Това стана ясно след срещата на техни представители с премиера Бойко Борисов и министрите Красен Кралев и Владислав Горанов. Привържениците не бранят корпоративни интереси. Тях ги интересува бъдещето на любимия отбор

Камери са заснели измамницата, представила се за имотната Люба Коева, за да изтегли над половин милион лева от сметката на мъртвата пенсионерка! Това разкриха разследващи пред "България Днес" по повод ареста на имотните измамници, женели се за мъртъвци. Авоарите на Люба включвали около един милион лева, апартамент на столичния бул

Ванга ще помага на играчите на "Левски" да счупят прокобата над тима. Вече 10 години "сините" не са спечелили нито един трофей. За да счупят каръка, играчите на Петър Хубчев решиха да потърсят помощ от пророчицата. Те посетиха храма на Ванга на Рупите в сряда следобед. Футболистите използваха почивния си полуден на лагера в Сандански