Как институтът "Пантон" определи ултравиолетовото за цвят на 2018 г.

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6602836 www.24chasa.bg

Утравиолетовото е цветът на 2018 година, обяви институтът “Пантон” тези дни. Направи го за 19-а поредна година, а от самото начало идеята да се лансира един определен тон, който да властва цели 12 месеца, постигна световен успех.

Избирането на цвят на годината е наречено “самоизпълняващо се пророчество”. И причината е очевидна, всеки път, след като се съобщи кой ще е основни нюанс, в стотици сфери настъпват промени. Дизайнери, производители и търговци в различни отрасли се чувстват длъжни да се съобразят с актуалната линия. И ако до този момент са пропуснали да използват този цвят в продукцията си, то бързат да внесат корекции. Цветът навлиза не само в гардероба и макиажа, той става част от интериорното обзавеждане, домакинските уреди, появява се дори при автомобилите.

Изборът на цвят, който ще доминира цяла година, не е случайно хрумване на шепа служители на институт “Пантон”. До решението се стига след дълги проучвания, отнемащи месеци. Правят се допитвания до дизайнери и всякакви производители

какви тонове

включват за

създаването на

новите си стоки и

колекции

Различни световни събития или някакви катаклизми също могат да окажат влияние върху избора на определен цвят. Следват дълги обсъждания и когато решението се вземе, то се записва на лист и се запечатва в плик. Никой от участниците в проучването и дискутирането няма право да коментира и да изнася информацията. В края на ноември или в началото на декември “Пантон” излиза с официално съобщение, което се превръща във водеща световна новина.

Всеки цвят носи своята символика, изключение не прави и сегашният избор. От института обясняват, че за да се спрат върху ултравиолетовото, не са били водени от съображения, свързани със световната политика. По-скоро влиянието идва от поп културата и конкретно от имена като Джими Хендрикс, Дейвид Бауи и, разбира се, Принс и неговата Purple rain . Вдъхновението идва и от нощното небе, определят неговата безкрайност като символ на желанието да преследваме един свят, различен от нашия. Идеята е човек да живее без ограничения, да има амбиции и стремеж да се движи напред.

Лилавият е най-сложният от всички цветове и най-труден за възприятие. За неговата поява е необходимо да се смесят два абсолютно противоположни тона - синьо и червено. Първият е охлаждащ и успокояващ, вторият фокусира и в същото време носи агресивна енергия, която обаче се балансира под влиянието на мекото синьо. Благодарение на тази комбинация ултравиолетовото носи страст, мисъл, мистика и духовност, добавят специалистите от “Пантон”.

Вероятно сте чували определението “кралско синьо”. Всъщност то е съвсем погрешно. Истината е, че

кралският

цвят е

виолетовият

Твърди се, че е бил познат още в древността. Според някои твърдения египтяните са успявали да се сдобият с него, извличайки го от перли, затова можели да си го позволят само знатни особи.

Според друга теория лилавата боя дълго време се продавала само в древния град Тир, намирал се в днешен Ливан. Била изключително скъпа и се равнявала със златото. Багрилото се добивало от рядък вид морски охлюв и дрехи, оцветени във виолетово, можели да си позволят единствено най-богатите фамилии във Византийската империя. Легендите разказват, че римски императори дори забранявали със закон на простосмъртните да носят лилаво. Цветът бил на изключителна почит сред византийските владетели. Те носели основно дрехи в този тон, а за децата им се казвало, че са “родени в лилаво”, така и този нюанс се сдобива със славата на кралски цвят.

Заради високата цена на боята много дълго време тя остава недостъпна за повечето хора. Любопитен факт е, че тъй като се е срещало рядко и се е получавало трудно, виолетовото

не присъства

върху флаговете

на държавите

по света. Може да бъде видяно единствено върху знамето на Доминика.

Цветът става достъпен след случайно стечение на обстоятелствата. През 1856 г. английският химик Уилям Перкин

търсел начин да

открие лек за

маларията,

правейки опит да синтезира хинин от анилин. Вместо това обаче се получило виолетовото багрило, първият синтетичен оцветител. Откритието се оказало огромен успех, а с него Перкин поставил началото на сегашната индустрия за синтетични бои.

В днешно време лилавото се свързва с артистичните среди. Означава сила и носи такава, а също и великодушие, благост и почит.

Това е цветът на духа и човешката воля,

асоциира се с вярата,

мистиката, магията,

аристокрацията и вдъхновението. Свързват го още с наблюдателност, остроумие и суета. Чрез различните му нюанси хората изразяват своята индивидуалност. Труден за носене, той е избягван от доста хора. Харесват го творчески натури, които обаче имат противоречиви чувства и често остават неразбрани от околните.

Търсят внимание и непрекъснато с артистичното си поведение се опитват да се превърнат в център на събитията. Те са с нежна душа и много раними.

Твърди се, че лилавото носи положителни вибрации и има добър ефект върху хора с проблеми с нервната система и страдащи от душевен дисбаланс.

Помага за постигане на спокойствие и емоционален комфорт. А

в някои страни

това е цвят

за

траур

Според фъншуй виолетовото символизира вдъхновение и градивност. Събужда актьорския талант и творческите заложби, от друга страна, в съчетание с червено, привлича богатството.

Има достатъчно на брой причини, дори най-големите противници на ултравиолетовото да преосмислят позицията си и да погледната на него с други очи. Въпреки че на пръв поглед изглежда претенциозен и труден за съчетаване, този тон дава много различни възможности. Освен най-лансираните комбинации със златисто, черно и бяло, той си пасва добре с оранжево, зелено, синьо, червено. А предвид тенденциите през последните години, според които няма невъзможни цветови комбинации, то смело можете да го добавите към всичко, което ви хрумне. Това обаче се отнася основно за облеклото, в интериора избягвайте толкова смел подход.

Твърде пъстрата

обстановка често

действа изнервящо

Но това не означава, че не можете да украсите бялата си кухня с лилава кафемашина или сервиз за хранене в хитовия нюанс.

Колекциите с дрехи и аксесоари изобилстват с модели в ултравиолетово. През студените дни жените могат да избират между бизнес рокля или палто в актуалната тоналност, но не и двете накуп. Кашмирените пуловери също са съобразени с актуалната тенденция и се носят с дънки или поли до средата на прасеца и над коляното. Тоалетите за лятото - ефирни рокли, туники, потници и тишърти, също са оцветени във виолетово.

Ще отнеме известно време, за да свикнем с макиажа, и то не със сенките, защото тези нюанси трайно присъстват при тях. По-скоро червилото ще срещне известна съпротива сред по-консервативните. Но макар да изглежда доста фрапиращо и драматично, лилавото не носи агресията и самоувереността на червеното, така че със сигурност ще има своите почитателки.

Как институтът

Как институтът

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Юлиан Вергов е безстрашен на две гуми, видя "България Днес". През паркове и булеварди в столицата, актьорът фучи с колелото си. С шапка и очила дегизировката му е недостатъчна и Вергов е лесно разпознаваем за пешеходците, които в последния момент се отдръпват, за да му направят път. Безаварийно каране, Вергов

В перфектна форма е певицата Вики Терзийска, позната като вокалистка от групата "Мастило". Красавицата и майка на две деца е засечена със своя позната да пие кафе и да се радва на приятното пролетно време. Вики залага на черно палто и ботуши над коляното, които демонстрират стройната й фигура и дълги крака

Григор Димитров и Мария Шарапова може и да са разделени от пет години, но рускинята не крие симпатиите си към българина. Двамата запазиха приятелските си отношения и вече на няколко пъти го демонстрираха. Маша е готова отново да покаже, че не таи лоши чувства към бившето си гадже. Няма как иначе да тълкуваме факта, че е готова да се вдигне от САЩ