За риба с Цанко: Крим ни взе рибата, пасажите минаха по кавказкия бряг

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6614989 www.24chasa.bg

За първи път от “Чернобил” насам родното море е празно през есента

Крим загъмжа тази есен от черноморска риба, докато по нашия бряг и спорните риболовци, и професионалистите бяха почти пълно капо. Такова чудо не е било от годините веднага след “Чернобил”, когато рибата не идваше на север, оплакоха се рибари от селището на нос Шабла.

Според Ангел Иванов от селището Франклиман край Варна големите военни стрелби на НАТО през юли край бреговете ни са насочили пасажите да ни заобиколят и да минат на връщане към Босфора по кавказкия бряг. Миналата година, когато у нас гъмжеше от всякакви морски риби, руски ихтиолози дойдоха у нас, за да проучат феномена. Те заявиха в Ахтопол, че толкова риба, колкото през 2016 г., никога няма да видим.

Всичко, което трябва да знаете за:

Рибарите от местната кооперация веднага заподозряха, че в Черно море има електронни ограждения за известяване на подводници и че това е причината рибата да не стигне до Крим. Това лято обаче пасажите от сафрид, зарган и чернокоп се появиха масово там, свидетелстват руски медии и клиповете в нета.

Дори кефалът, който

се води местна риба,

явно е мигрирал

на север,

защото след една година почивка кримските скали и подводни пещери вероятно гъмжат от морски червеи, миди и скариди, които са основна храна.

Родният лаврак също не се показа, докато през 2016-а 6-7-килограмови риби се завъртяха край Калиакра. Нямаше я и царската риба барбун, който предните есени масово бе изнасяна в Гърция по 4 евро килото.

Месец май стартира с голямо закъснение на сафрида. Илария и платерина почти нямаше на обичайните места като плажовете на юг от Созопол, на Бяла и край Варна. На пръсти пък се броят дните през ноември, в които дребни иларии се показаха за малко на южния плаж във Варна. На традиционни места като Панорама и Ной на Златни пясъци риба нямаше. Кефалите дори не се появиха в дълбокото варненско пристанище, където други години влизат, за да зимуват на 12 метра дълбочина. Варненските риболовци още помнят с умиление 1999 г., когато по цели дни и нощи през декември до самата Нова година на дъно излизаха кефали до 5 килограма в пристанището.

Тази есен изобилстваше от бури и силни ветрове и поне 50 дни от нея не ставаха въобще за риболов. Даже зарганът, който се ловеше други години целия декември на юг от Приморско, не се появи почти никакъв. Годината ще бъде запомнена с отделни пасажи от “циганки” - дребни паламуди, и чернокопчета, които не ставаха за ядене. Морето завря от тези бебета по 20-30 грама и напук на прогнозите, че те ще докарат големите си събратя, това не се случи въобще.

Това лято

имаше малко сафрид

на Златни пясъци, но

само нощно време

и само на стръв морски червей. На смрачаване се взимаше някоя и друга риба на чепаре.

Странното е, че като че ли и калканът изчезна. Дни след големите бурни вълни, стигащи до 4 бала, когато по закон калканите се настаняват на самия бряг, риба няма. Плоските екземпляри отсъстват даже от пристанищата в Бяла и Несебър, където се въртят да хапват мъртва трицона, изхвърлена от риболовните кораби.

“Скромен

подарък очаква този,

който вземе

последния зарган

за сезона. Идеята се роди покрай абсолютно объркания риболов тази година... Постоянен отлив, закъсняло лято, липса на своевременно обръщане на морето, напорист постоянен карел, късен хайвер... Комбинация от обстоятелства, които доста затрудниха мислещите риболовци... Съревнованието е за цялото Черноморие. Наградата ще отпътува при победителя. Това ще се случи по Коледа”, обяви във форумите отчаян риболовец.

Други рибари веднага лапнаха въдицата. Те поискаха наградата да бъде разделена на две, защото последните заргани могат да бъдат уловени на юг от Емине до края на декември. В същото време във Варна засега само един рибар е хванал зарган на 27 ноември на Ной. Оттогава досега продължават опитите да бъде открита тази риба, както и последни иларии, защото водата на места е още над 10 градуса.

“Няма да е лошо това да се превърне в традиция и напролет някой да спечели награда за първата платерина, да кажем. Не знам кое не е ясно? Въпросът е в тези студове, ветрове в тая шантава година да видим основно 2 неща:

1.Докога ще е тук рибата и ще дава?!

2.Кой ще я гони до дупка с цената на бензина, лишаване от ракийката вечер, с премръзнали ръце и горещо сърце?!

Това ще е нещо като спортсменско измръзване с малка научна цел”, добавят коментатори в мрежите. Тези думи напълно потвърждават тъжната риболовна есенна картина.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Потърсете ме да ви оправя футбола, каза голмайсторът преди почти 10 години Димитър Бербатов може да замени Борислав Михайлов начело на Българския футболен съюз. Бившият голмайстор на националния отбор и на "Манчестър Юнайтед" е с най-големи шансове да поеме управлението на футбола ни, научи "България Днес" от свои източници.

Президентът на Българския футболен съюз най-накрая хвърли оставка! Тя ще бъде представена пред членовете на Изпълнителния комитет. Извънредното заседание ще се проведе в петък от 14:00 часа на базата в Бояна. "След дългите години, прекарани на поста, и с множеството си контакти на високо международно ниво,

Премиерът на България Бойко Борисов удари по масата! Той също не издържа на изключително слабите резултати на националния отбор в последните години и реши да предприеме крути мерки. "Призовавам Борислав Михайлов незабавно да си подаде оставката като президент на Българския футболен съюз! След вчерашната позорна загуба на българския национален