10 известни разказват за Коледа от детството си

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6626858 www.24chasa.bg

Александър Кадиев и дъщеря му получават робот за Коледа

“Събудих се, отидох в хола и там под голямата елха стоеше робот. Можеше да ходи, да говори”, спомня си една от първите си Коледи Александър Кадиев. Но основното, което е останало в съзнанието на актьора за празника, е уюта и това, че винаги са се събирали цялото семейство заедно с баби и дядовци. Тази година коледните празници започват с изненада за Кадиев. Преди няколко дни се прибира след представление и вижда дома си украсен с елха и лампички. “Малката беше украсила заедно с майка си. Тя доста се вълнува за празника и Дядо Коледа вече ѝ донесе подарък в детската градина - куче робот”, разказва актьорът и добавя, че баба ѝ - Катето Евро, също е направила подарък куче, но истинско, порода чухуахуа.

За себе си Александър Кадиев иска Дядо Коледа да му донесе здраве и да му засили вкуса към живота. През новата година и съответно новия театрален сезон предстоят съвсем нови представления. “Евентуално ще направим постановка с Мариус Куркински и пролетта ще подготвим представление с режисьора Богдан Петканин”, разказва Кадиев.

Яна Маринова искала чернокожа кукла

Яна Маринова си спомня Коледа като празника, на който баба ѝ е палила свещ пред иконата на Исус Христос. “Дядо ми беше от партията и беше атеист, а баба ми казваше, че трябва да слушам и да вярвам в Господ, защото той вижда всичко и ще ми се отблагодари, а аз ѝ отвръщах: “О, мой Боже, правий Боже, не ти, що си в небесата, а що си в мене, Боже, мен, в сърцето и душата”. Това го е написал Ботев”, смее се Маринова.

Все още помни сармите на баба си. Специалното в тях било пушеното месо. Дори и на Бъдни вечер тя приготвяла половината тенджера с такива.

Маринова свързва Коледа и с подаръците. Баба ѝ работела в текстилния завод “Осми март”, откъдето за всяка Нова година ѝ подарявала джинси. “До лятото коленете се изтъркваха и аз ги режех на къси панталонки”, казва Маринова.

Подаръкът, който много искала, била кукла негърче.

Баба ѝ носела парцалени кукли от завода. Изпратили я в командировка в Ямбол, където зърнала заветната чернокожа кукла на витрината на някакъв магазин. Купила я, а Яна до ден днешен няма и идея откъде ѝ е скимнало да поиска точно такъв подарък. “Преди 2-3 години си говорихме с баба ми къде съм родена. В “Майчин дом” ли, в “Шейново” ли, а тя ми каза, че било в 3-а АГ и един чернокож доктор ме е израждал. И изведнъж ми светна, че явно съм го видяла тогава и ето откъде ми е дошло на ума да искам кукла негърче”, шегува се Маринова.

Актрисата с нетърпение очаква да дойде 23 февруари 2018 г., защото тогава е премиерата на новия ѝ филм “Привличане”. Копродуцент е на лентата. Първоначалната версия на сценария е нейна, а в него си партнира с Александър Сано, Башар Рахал, Койна Русева, Радина Боршош, Луиза Григорова и Владо Пенев.

Георги Мамалев бил сурвакар в родното си село Марчево, дали му 10 ст.

Първите коледни спомени на Георги Мамалев са от родното му село Марчево. “Имаше много млади хора коледари, облечени в носии от нашия край. Ходиха по къщите и получаваха специален коледен кравай от всяка къща”, разказва актьорът. Той самият не помни да е бил коледар, но е бил сурвакар.

“Обикаляхме много и си спомням веднъж един комшия, чиновник от общината, ме извика при него. Бъркаше дълго в куфарчето си и аз си викам: “Този сега ще даде някакви хубави пари”. По едно време извади това, което търсеше, и това бяха точно 10 стотинки”, смее се Мамалев.

Традициите, които са останали в спомените на Георги Мамалев, вече са изместени от комерсиализацията.

“Наичинът на живот някак започва да се изравнява и малките страни заприличват на големите страни. Въпреки че на някои места в България има хора, които силно пазят традициите”, казва актьорът.

 Мамалев се гордее със синовете си. И двамата тази година завършват магистратура. “Малкият завърши европейско право в Маастрихт, а големият учи в САЩ, но вече е обратно в България и работи за голяма международна компания”, разказва Мамалев, който заедно със съпругата си на 2 декември е бил на дипломирането на сина им в Холандия. На Нова година актьорът ще води празничната програма във Велико Търново.

Йорданка Христова винаги била на църква с цялото семейство

За Йорданка Христова Коледа е сред най-любимите празници от детството. “Въпреки времената тогава никога не съм усещала репресия и цялото семейство ходихме на църква. Поне така беше в моя квартал “Света Троица”, спомня си певицата. Много светла и много уханна, така определя Бъдни вечер, когато са се събирали цялото семейство. “Много се говори за църквата, за религията, а не виждам хората да са станали по-смирени. Постоянно се случват обири, убийства. Такива престъпления не си спомням да е имало в България”, казва Христова и отбелязва, че сега на празника всичко се прави много показно. “Колкото може по-шумно и по-явно, за да ни видят, а всъщност това са духовни празници.”

Няма спомен за подаръците, които е получавала като малка, но е на мнение, че днес подаръците са загубили истинската си стойност. “Навремето се подаряваха книги и такива дребни неща. Докато сега се радват на джиесеми, таблети и подобни скъпи неща. Не е важно да е скъпо. Важно е да е нещо лично, което да те зарадва”, казва Йорданка Христова.

На 2 март 2018 г. певицата ще посети Куба, за да изнесе отложения по-рано тази година концерт. Тогава ураганът “Ирма” наводни Хавана и театър “Америка”, на чиято сцена певицата трябваше да излезе. Пред кубинска публика тя ще празнува 3 в 1 - “Моят юбилей, националният празник 3 март и европредседателството на България”. Същият концерт Йорданка Христова ще изнесе и в Мексико сити.

Богдан Томов не слизал от шейната

В детските коледни празници на Богдан Томов винаги е имало сняг, шейни и румени бузи от игри навън. “Тогава изобщо не ми пукаше, че съм с мокри крака цял ден. Бяхме с едни обувки, пионерки им викахме, и те пускаха вода, но това не ни спираше да играем”, разказва певецът. Той е израснал в близост до столичния Западен парк, където заедно с децата от квартала са се спускали с шейни.

“Имаше една бабунка, така я наричахме. В детските ни очи тя изглеждаше много голяма и за един ден се качвахме по нея стотици пъти за едно спускане, което трае секунди”, спомня си Томов.

“Винаги ястията бяха нечетен брой, а къщата миришеше на портокал. На бумтящата печка се слагаха корите, които ухаеха страхотно”, разказва Богдан Томов. Един от най-хубавите му подаръци бил робот, който отговаря на любознателни въпроси. “Примерно настройваш го на въпроса “Кой е първият човек, който е стъпил на Джомолунгма?” и той ти дава верния отговор - Едмънд Хилъри”, казва Томов, който до ден днешен помни всички въпроси и отговори.

Тази Коледа за певеца ще е съвсем традиционна - с цялото семейство. От тъщата и съпругата си очаква да се осигури вкусната трапеза, а от дъщеря им - снимки за инстаграм. “Тя учи в Париж и нейните съученици са от всички краища на света и на тях ще им бъде много интересно да видят как в България се празнуват Коледа и Бъдни вечер”, разказва Богдан Томов. За новата година си пожелава всички българи да имат повече основание да се чувстват щастливи. Като композитор Томов подготвя нов албум с детски опесни.

Калин Врачански подпалил домашната елха

Някъде около десетата си годишнина Калин Врачански пали домашната коледна елха, и то съвсем буквално.

“Доукрасявах елхата. Слагах памук и свещи, които, докато запаля, изтървах клечката и тя запали памука. Елхата пламна, стана като факел. После имахме една обгорена елха и счупени играчки за Коледа.” Това е най-яркият спомен за празника от детството на актьора. А мечтаната играчка за Врачански е гумен динозавър. Даже получава два за една от Коледите.

Той не е от хората, които се завират в кухнята около празниците, но пък има свой специалитет - салатата снежанка. От Дядо Коледа си пожелава възможността да избира, защото смята избора за равен на свободата. През новата година се надява, че ще успеят заедно с Асен Блатечки да реализират ново представление.

Захари Карабашлиев помни обувките на дядо Мраз - подозрително като на татко му

Първите спомени на Захари Карабашлиев от Коледа са как пее със семейството си “...сякаш баби са запрели пухкави къдели”. Друг спомен са обувките на Дядо Мраз, които подозрително приличат на тези на татко му.

“Един от първите ми подаръци за празника бяха ролкови кънки. Падах с тях цяла вечер, опитвайки се да се задържа изправен”, разказва писателят.

Карабашлиев помни много добре и първата си Коледа в САЩ, в годините, когато окончателно напуска родината. “Бяхме с други българи, беше хубаво, топло, шумно и весело, дъщеря ми беше на 4, получи много подаръци, но аз трябваше да отида на работа”, казва писателят и си пожелава повече време и свобода през следващата година.

На предстоящата Коледа ще бъде заедно със семейството си вкъщи. “Ще бъда на масата и по пода с малката ни дъщеря. С цялата условност на постните манджи. И със зелевите сарми на следващия ден”, разказва Карабашлиев.

Етиен Леви винаги празнувал и Ханука

Етиен Леви от малък свързва коледните празници с приемственост.

“Аз съм дете на майка българка и баща български евреин, но никога не е имало разделение между празници и кой какъв е и защо е”, казва певецът. Семейството му е почитало всички празници - както Ханука, така и Коледа. “В крайна сметка Бог е един и той е за всички”, казва Леви, който и до днес си спомня чичо си, облечен като Дядо Мраз. “Аз и досега вярвам, че съществува добрият старец, защото ако избягаме от нашето детство, все едно нищо не правим”, призовава певецът всички.

Един от подаръците, които получава от Дядо Мраз, са кубчета с печатни букви. Именно от тях той и братовчедка му се научават да четат като много малки. Напоследък обаче Леви не се чувства весел по коледните празници, за разлика от годините, в които е бил дете. “Чувствам една тъга, защото знам, че хората го свързват с ядене и пиене, а аз го свързвам с раждането на Исус, който бива разпнат заради нашите грехове”, разказва музикалният педагог.

Що се отнася за традиционната трапеза Етиен Леви има свой специалитет - киселото зеле. От него ще има на семейната коледна трапеза. А през новата 2018 г. предстои голям концерт, който певецът подготвя заедно с другите членове на “Трик”. “Възраждаме вокалната група и нашите песни. Направихме и нова песен - “Странните неща”, която скоро ще се сдобие и с клип”, казва Етиен Леви.

Саня Армутлиева слуша албум на Queen на първия си касетофон

“Обичам празниците, защото са някакъв вид бягство от ежедневието, от което всички имаме нужда”, казва Саня Армутлиева. Дните за нея са специални, защото има възможност да бъде с близките си по-дълго.

Детските ѝ спомени през зимния сезон са свързани повече с Нова година, отколкото с Коледа. “Когато аз бях малка, в моето съзнание най-важна беше Нова година, защото тогава идваха подаръците. Спомням си как тършувах из къщи, за да открия къде мама е скрила подаръците. Нямаше много опции, защото къщата ни беше малка. Обикновено бяха в дъното на гардероба и майка ми ги беше събирала месеци наред. Една част от тях получавах в полунощ, а другата намирах до леглото си на сутринта на 1 януари. Спомням си, че в пакетите винаги имаше няколко книжки”, разказва Армутлиева.

Една от най-любимите играчки, които е получавала, е куклата Нели, но с голяма радост си спомня и първия касетофон, който идва в комбинация с албум на Queen. А един от най-желаните подаръци за музикалната продуцентка са били дънките. Сега единствено се надява на повече време, което да прекарва с любимите си хора.

Наско от Б.Т.Р събирал пари с брат си за грамофон

Спомените за детската Коледа на Атанас Пенев, познат като Наско от Б.Т.Р., са свързани с двама души, с които бил неразделен. Това са по-малкият му брат и братовчедка му, с които живели в една къща в столичния квартал “Редута”.

“Тогава нямаше Дядо Коледа, а Дядо Мраз и винаги на празника ходехме с брат ми и братовчедка ми да го търсим навън”, разказва певецът. Докато трите деца обикалят квартала в търсене на белобрадия старец, възрастните скриват подаръците под елхата и нареждат празничната трапеза.

Получавал е много интересни играчки от Русия, където майка му учела докторантура и винаги носела пластмасови войничета и танкове. По-късно баща му работил в Германия, откъдето пристигат първите конструктори за малкия Наско.

“Наистина много се радвахме на подаръците”, казва той. Спомня си, че на три пъти са събирали пари с брат си, за да си купят мечтаните подаръци: “Заедно с брат ми си купихме колело, а също и влакче с релси. По едно време много исках грамофон и отново двамата си събрахме спестяванията и си купихме”.

Наско предимно свързва коледните празници със събирането на семейството, но тази година семейството му ще го гледа от малкия екран, защото той е част от благотворителната инициатива “Българската Коледа”.

“Очаквам Дядо Коледа да ми донесе най-вече здраве и успех на новия албум”, казва певецът. От над 6 месеца Б.Т.Р. се занимават със звукозаписна дейност заради новия си албум “Невидими стени”, който ще излезе на 29 март 2018 г. Тогава групата ще направи концерт в зала 1 на НДК от 20 часа, а след премиерата на новия продукт ще направят турне из страната.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Синът на покойния израелски президент и Нобелов лауреат за мир Шимон Перес Хеми представи книгата му "Няма място за малки мечти" в Националната библиотека в София. Хеми дойде в България специално за представянето на световния бестселър на баща си, който се издава на български от КК "Труд". "Баща ми казваше на всички деца да не слушат родителите и

Богаташко рали в центъра на София събра очите на минувачи, видя "България Днес". Братя Диневи с техните охранители, бившият заместник-външен министър Милен Керемедчиев с фамозния "Астън Мартин" и Крум Дончев с "Порше" бяха сред участниците в зрелищната надпревара, в която не липсваха и знойни моделки по секси облекло.

Не са много хората, които могат да познаят Васил Иванов-Лучано. Небезизвестният бивш министър на спорта видимо се е посъстарил и прегърбил, видя "България Днес". Макар и елегантно облечен и с кърпичка в джоба на сакото, някогашният министър не прилича на себе си. На 8 юни Лучано чукна 55 години.