За риба с Цанко: Най-запалените излизат за щука, бяла риба и костур още по празниците

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6636193 www.24chasa.bg

Януари е идеалното време да се хващат хищници

За истинския въдичар 1 януари е и първият ден, в който трябва да опита слуката и да разбере дали ще му върви през годината. Дали ще виси в студа край някой язовир, или ще хвърли за попчета от кея, няма значение. Дошло е времето за хищните риби.

По морето опитите да се хване калкан обаче удариха на камък. По правило температурата на водата трябва да стане 7 градуса, за да се активизира плоският звяр. До 29 декември обаче тя продължаваше да е 8-10 градуса. Затова и успехите в риболова на деликатесната риба са съвсем нищожни по Северното Черноморие. Най-върлите преследвачи на калкана могат да се похвалят само с

маломерни

екземпляри, които

трябва да се

изхвърлят обратно

в морето

Проблемът е, че малките риби така нагълтват куката със стръвта от осолена цаца, сафрид или атерина, че трябва да бъдат убити, за да бъдат освободени. Въпреки това трябва да се хвърлят обратно във водата.

Големите вълни тази есен не дадоха шанс на рибарите да хващат от брега на Крапец и Шабла. Там родният калкан е най-вкусен и води в класацията на черноморските риби от този вид. На север например плоската риба става по-издължена и по-различна, а по цена е два пъти по-евтина от шабленската.

Малко по-успешни се оказаха опитите да се уловят

писии, които са

по-дребните събратя

на калкана

На пристанището във Варна и в близкото езеро, което е техен развъдник, обаче излязоха съвсем миниатюрни екземпляри.

Не са настървени както трябва и попчетата. Други години в пристанището на Бяла излизат половинметрови лихнуси, но сега тяхната поява е рядка. Опитите да бъдат напълнени торбите с попчета по кейовете също не дават резултат. По принцип през януари малките хищници се ловят на скарида, но за да има успех, трябва да се намерят дупките между камъните, в които се крият. Клъвне ли едно попче, могат да бъдат изкарани на същото място още десетина. Попчетата могат да бъдат най-различни по цвят, в зависимост от дъното, което обитават. Има кехлибареножълти, наричани пясъчни, има катраненочерни и грозни, зеленикави и сиви.

Зимата обаче си остава

най-подходящото

време за

преследване

на щуките

За този митичен хищник има най-различни теории, но опитите показват, че те никога не са верни докрай. Щуката има даже различна слава. Ако за един французин тя е деликатес и афродизиак, то за един селянин от околностите на язовир “Цонево” е риба, която не може да се яде, защото в корема и е пълно с мишки.

Митовете за щуката са най-различни. Според едни тя търси жертвите си в най-дълбоките места. Това например е вярно за пясъчните дупки край Слънчев бряг. Ако се лови обаче на преливника под язовир “Цонево”, щуката трябва да се търси на 40-50 сантиметра под повърхността. Щуките са канибали и самотници, не се движат на ята, но на едно и също място бяха хванати 4 различни по размер щуки в рамките на половин час.

Този хищник може да чака в засада и дори да бъде видян от брега, за да му се поднесе рибката под носа. Но щуките патрулират и търсят плячка, което лесно се вижда в плитките канали около Шабленското езеро. В самото езеро обаче щуките са труднодостъпни. Те трябва да бъдат търсени с лодка, от която да се замята към най-гъстата тръстика.

Шабленското езеро обаче е забранено за риболов от 1 януари до 1 март заради птиците, които го обитават през зимата. От 15 март пък идва забраната заради хвърлянето на хайвера на щуката. Митът, че щуките атакуват само движещи се малки рибки, също не издържа проверките. Всяка неподвижна таранка може да бъде обект на кълване.

Много се спори за това в какво време кълват щуките. Проверената от практиката теория е, че щуката побяснява в облачно и леко гръмотевично време, като дъждът не ѝ пречи. В слънчеви зимни дни тя просто престава да се интересува от плячката.

Най-големият проблем е търсенето на водоеми с щуки. Оказва се, че това е една от големите тръпки в този риболов. Щуки могат да се срещнат на места, където не сме подозирали, че ги има. Този вид е известен например с това, че обитава разливите около устието на река Камчия, азмаците. Рибата обаче бързо се развъди в съседните плитки отводнителни канали и превзе дори и ленивата Шкорпиловска река. Щука има и нагоре по течението на Камчия. Най-големият преследвач в района, багеристът Тошко Гяуров от Долни чифлик, извади 4-килограмов екземпляр от мътната вода. Това стана напук на теорията, че щуката обича само застоялата вода. Щуката не се страхува да напада и дори когато я виждат.

Най-добрата стръв за щуката си остават дребните таранки. Тяхната устойчивост и жизненост при пробождането им на куката ги правят най-добрата стръв за хищника. Проблемът обаче в последно време е, че

живата стръв е

забранена за

продажба в

магазините,

защото става дума за маломерни рибки. Дори и улавянето на дребосъци може да доведе до глоба. Преди 15 години на пазара във Варна се предлагаха живи таранки, които бяха развъждани в цистерни. Би трябвало те да не са обект на закона, но това производство вече е спряно. Скоро и у нас уловът с жива стръв на щука може да бъде забранен, както в Англия.

Твърденията, че щуката обича само мирни таранки и червеноперки, също не са верни. На атака са подложени и костурчетата, които са един вид конкуренти. Същото е отношението и на бялата риба, която пък най-често атакува костурчетата.

Такъмите за улов на щука също са банални и отдавна установени. Винаги се използва метален повод, тъй като острите ѝ зъби прегризват и най-дебелата месина. Рибката се закача задължително на тройка куки, 4-и - 6-и номер. Рибката може да виси най-отдолу на повода. На езерото в Шабла обаче се използва друг метод. На половин метър от дъното с вирбел се връзва металният повод, за да може рибката да се върти около основната линия и да дразни щуката. Според други при улов в река е добре оловото да е най-отдолу под плувката, а стръвта да е вързана с вирбел за основното влакно между плувката и тежестта. Малките щуки могат да кълват на блатен и торен червей - като в Дуранкулак например, където се правят неуспешни опити да бъдат развъдени.

Всички хищнически навици на щуката са характерни и за братската ѝ по вид бяла риба. Разликата обаче е, че тя не се среща в малки блатисти места, а вирее в широки водоеми.

По-друг характер има третият по значение хищник - костурът. Смятан много често за досадник, този лакомник е най-непретенциозен по отношение на стръв и такъми.

Костурите могат

да се хванат дори

на гола кука,

стига тя да е в движение. В последните години обезрибяването на много язовири доведе до нашествие на костури, които вече стигат до килограм на места като язовир “Цонево” и Дуранкулашкото езеро. Докато майсторите на изкуствените примамки търсят най-подходящите по цвят и движение воблери за щука и бяла риба, костурите нямат проблеми да кълват на най-обикновените силиконови рибки. Те отиват като луди на чепарета за морски риби и затова те са забранени в сладководните водоеми.

Другият традиционен зимен хищник - речният кефал, може да бъде уловен на всичко. През зимата той предпочита месо и отива най-вече на бял червей, на рибка и на опашка от рибка. Някои пробват на пилешки воденички - стръв, която обичат и морските попчета.

Хищник като пъстървата обаче изисква специално внимание заради особеностите на ловенето ѝ. Тя също не отказва бели червеи и рибки, мамарци, ручейници и мухи, но индустрията е създала специални пасти, капсули с рибено масло и изкуствени примамки.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Фитнес звезда грее на "Герена"! Това е съпругата на защитника на "Левски" Нуно Рейш - Таня. Тя е сензация в родната Португалия, а вече има и български фенове. Футболната съпруга е серитифициран персонален фитнес инструктор. Тя работи към голям австралийски спортен консорциум, който разполага с треньори в целия свят.

Треньорът на "Левски" Петър Хубчев от години е определян като върл почитател на дефанзивния футбол. Фактите показват друго, откакто е начело на "сините". Футболистите му имат най-добрата голова разлика в Първа лига "+13". В деветте кръга досега те са отбелязали 20 попадения. Получили са 7. Единственият отбор, който се е разписвал повече пъти,

Футболният национал Георги Костадинов показа доста лош вкус при посещението си в прочутия музей Ермитаж в Санкт Петербург. Играчът на руския "Арсенал" (Тула) се показа край някои от най-ценните произведения на изкуството в света с опърпани дънки, сиутшърт "Долче и Габана" и маратонки. За да бъде контрастът пълен,