Белгийска медсестра търси внуците на прадядо си в България

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6647525 www.24chasa.bg
Белгийците Марк и Брижит Трюсар в Бургас

Съпругът ѝ Марк, който започна проучването, я изненада с пътуване до родното село на дядото в Хасковско

Белгийската медсестра Брижит Трюсар (60) пристигна от белгийския град Гент в София, за да търси внуците на прадядо си Иван Пенев в България.

“Двете му имена са малкото, което знаем. Последният контакт с фамилията в България е около 1940 г. Надявам се да намерим живи роднини”, казва съпругът на Брижит - Марк, който започна проучването. Няколко месеца по-късно той изненада съпругата си с пътуване до родината на непознатия български прадядо.

Брижит с акта за раждане на дядо си Иван, който откри в Хасково

“Успяхме да видим и научим много. Засега не открихме близки, но не губим надежда”, казва Марк след 5 дни в София, Пловдив, Хасково, Бургас и Несебър. Той се надява заплетената българо-белгийска история, която започва в края на XIX век, да прозвучи познато на някого и това да помогне да открие роднини на жена му.

Семейство Трюсар посети и родното място на прадядото на Брижит - хасковското село Нова Надежда, което някога се е казвало Гердима.

Прадядото на Брижит

Марк с изненада видя пред президентството в София стари коли на белгийската жандармерия, употребявани там през 70-те години.

Иван Пенев заминава

Дядото на Брижит, роден в България, със съпругата си Рейчъл на път за Конго през 1929 г.

за Белгия

през 1895 г.,

за да учи правни науки в Нов Брюкселски университет. Като студент среща очарователната Селин Визьор и двамата се женят през 1902 г. Когато няколко години по-късно се разделят, Селин остава в родината си заедно с двете си деца Кармен и Любен.

Българският ѝ съпруг се установява в България и години по-късно създава ново семейство. Според близки на Брижит децата от втория му брак са родени около 1930 г., а самият той бил жив поне до 1940 г.

В семейните архиви Брижит и Марк успяват да открият документ, че синът на Иван Пенев от белгийската му съпруга също е роден в България в населено място, което разчитат като Осково.

Проучване на “24 часа” обаче показа, че такова място в България няма. Най-близко до това название са 4 села, наречени Осиково, едно - Острово, и град Хасково, но в нито едно от тях няма човек с посоченото име, роден на предполагаемата дата.

Въпреки че удряме на камък, Марк не губи надежда. Той дава нови подробности, които могат да помогнат да бъде открито семейството на Иван Пенев. След като завършва право в Брюксел през 1899 г., той започва работа като юрист в България.

Това насочва проучването на “24 часа” към Централния държавен архив. Там, в описите на няколко фонда, свързани със съдебната система, откриваме 5 души под името Иван Пенев. Само един обаче е учил в Нов Брюкселски университет в края на XIX в. и само един носи титлата “доктор”, показват служебните досиета в архива на Министерството на правосъдието. Оттам за първи път изскача името на родното място на Пенев - хасковското с. Гердима, което през 50-те години е сменило името си на Нова Надежда. Пак там става ясно, че след завръщането си в България белгийският възпитаник е работил като съдия в няколко града, преди да напусне съдебната система през 1911 г. Същата година Иван Пенев пристига в София и става за кратко чиновник в БНБ.

Оттам обаче

следите му се губят

Малкото, което се вижда в служебното му досие, е, че през 1924 г. е искал документ от правосъдното министерство, който да удостоверява съдебните му назначения през годините. Вероятно му е трябвал за пенсиониране.

Белгийските роднини предполагат, че след като напуска работата си в БНБ, може да е станал адвокат. Справка в служебните досиета на адвокатите и съдиите между 1892 и 1937 г. обаче показа, че адвокат с такова име не е регистриран.

Три стари телефонни указателя на София - от 1934, 1936 и 1941 г., които открихме с любезното съдействие на г-жа Юлия Карадачка от Националната библиотека, дават нова надежда на проучването. Според тях човек на име Иван Пенев е живял някога на столичната ул. “Васил Априлов”.

На адреса обаче днес има нова кооперация. Човекът, който я е построил, отдавна не е сред живите, а синът му каза за “24 часа”, че познава обитателите на пръсти и не помни такова семейство.

Информация за Иван Пенев не може да се открие нито в община Оборище, нито в администрацията на Централните софийски гробища. Регистрите им не са дигитализирани и в тях не може да се търси по име.

Въпреки това Марк и Брижит не се отказват от пътуването до България. Планирали са го така, че да мине през места, в които могат да намерят следи от Иван Пенев.

В община Хасково успяват да открият акта за раждане на сина на Иван и дядо на Брижит, който напуска България с майка си като малко момче. “Една общинска служителка, Теодора, ни помогна”, споделя Марк.

Посетили и родното село на Иван - Нова Надежда, но се натъжили от разрухата, която цари там. За съжаление, се потвърдила предварителната информация, че няма запазени стари архиви, които да помогнат да се открият следи от Иван.

“Благодарим на всички за всичко, което направиха за нас. Имаме надежда, че историята ще прозвучи познато на читателите на “24 часа” и някой да успее да ни свърже с роднини на Иван”, казват Брижит и Марк. Те са събрали ценни снимки и сведения, които ще разкажат в Белгия на други роднини, в чиито жили тече българска кръв.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Харесвам се, не ми пука, фука се Анджи В садо-мазо порноклип лъсна джендърът Анджелина, известна като двойничка на Николета Лозанова. 21-годишният Филип, както е родното й име, не се посвени и веднага след като преминала от мъжки в женски пол, решила да заснема видео със секссъдържание за спомен. "И за това ли ще ме мразите?

Българският снайперист Крум Хаджипетков шашна и най-добрите военни специалисти в Германия, след като уцели портокал от 800 метра разстояние. Това е само един от уникалните рекорди на българина, регистрирани по време на състезание в Германия това лято. Ефрейторът от 31-ви механизиран батальон - Хасково, спира дъха на всички с точния си мерник.

Световна шампионка по гимнастика дарява лентата си от олимпиадата в Рио де Жанейро в подкрепа на каузата "Сърце за пример". Християна Тодорова и куп популярни лица дават лични вещи за благотворителен търг в подкрепа на жени, жертви на насилие. Актрисата Стоянка Мутафова, певиците Нели Рангелова, Михаела Маринова и Сантра,