Хитовитият филм от 1960 г. “Апартаментът” стана на пиеса в МГТ "Зад канала"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6656561 www.24chasa.bg
Каталин Старейшинска и Даниел Цочев в "Апартаментът"

Изгря нова звезда - Каталин Старейшинска

Бойко Илиев е превърнал в драматургия сценария на известния филм на Били Уайлдър “Апартаментът” и реализира текста на сцената на МГТ “Зад канала”. Лентата, заснета през 1960 г., печели “Оскар” за режисьор, сценарий и филм след 10 номинации. В главните роли са Джак Лемън и Шърли Маклейн.

Илиев поддържа рейтинга си на режисьор, който изкарва до успешен край репетициитеЫ и дори първокачествени артисти му се доверяват. Често в постановките му срещаме имена на звезди от различни театри. Сега в “Апартаментът” участва Даниел Цочев от трупата на театър “Възраждане”. Той и Иван Петрушинов са най-стабилните на сцената. Цочев е в ролята на шеф във фирмата на централния герой Бакстър (Владимир Зомбори), а Петрушинов играе съседа на Бакстър, лекар по професия.

Но най-любопитното в спектакъла е дебютът на младата актриса Каталин Старейшинска, скорошно попълнение на екипа “зад канала”. В историята с мопасановски привкус тя е момичето от асансьора на фирмата на Бакстър и младежът тайно се влюбва в него. И двамата са чистосърдечни и наивни, но Бакстър не знае, че тя е любовница на шефа Цочев, безуспешно чакайки той да се разведе и да узакони тайната си връзка.

Семпла история от типа на писмата на читателки в женските списания. Заглавието идва от основния персонаж в тази история - малкото жилище на Бакстър, което шефовете във фирмата (Емил Котев “покрива” един от тях) използват за терен на извънсемейните си похождения. В замяна те обещават на добрия и лековерен Бакстър повишение в службата. Представлението е леко и забавно, разчитайки на усета на режисьора за естественост и прецизна употреба на битовите детайли, както и на остроумния декор на Петя Стойкова - въртящ се куб на апартамента на Бакстър, успешно регулиращ хаоса от влизащи, излизащи и подминаващи персонажи. Таня Пашанкова е в ролята на навитото маце, винаги подръка на шефовете. Образът на спектакъла щеше да е по-качествен, ако Зомбори не натиска така настървено своя Бакстър, че да изглежда супернаивен и глуповат.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,

Мая Манолова дъх не може да си поеме от работа. Омбудсманът проведе сериозен разговор по телефона, след което забърза крачка явно за важна делова среща. Макар динамичното си всекидневие, Мановола поддържа стилен външен вид, като се започне от фризурата й, минава през бутикова чанта и завършва с обувките й.

Късо съединение в електрически стълб в столицата на бул. България предизвика временно блокиране на движението в посока центъра. В отстраняването на аварията се включиха екипи на енергото и