Сан Себастиан - най-добрият град за остаряване

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6660690 www.24chasa.bg
Плажът Ла Конча на 25 октомври в 4 часа следобед. Сами преценете дали искате на остареете на подобно място. Снимки: Авторът

Спокойствие, прекрасна храна и океан - друго не трябва

Допреди година-две Сан Себастиан в съзнанието ми беше свързан единствено с футбол.

Спомените ми са от началото на 80-те години, когато местният клуб “Реал Сосиедад” изненадващо спечели две поредни титли в Испания, изпреварвайки грандовете “Реал” (Мадрид) и “Барселона”. Освен това точно между двете титли

“синьо-белите”

се паднаха с ЦСКА

за купата на шампионите и българите ги отстраниха с 1:0 у дома и 0:0 като гости. Първия мач запомних с гола в последната минута с глава на Цецо Йончев, който си удари главата в гредата и получи мозъчно сътресение. Втория - като най-добрия в кариерата на вратаря Джони Велинов. След това ЦСКА стигна чак до полуфинал.

35 години по-късно Сан Себастиан отново влезе в радара ми, този път като град. Един приятел изненадващо реши да се пресели там от България. Когато го попитах защо точно Сан Себастиан, той отговори: “Когато за първи път отидох там с жена ми, първото ми впечатление беше, че това е мястото, където искам да остарея. И с всяко следващо пътуване се убеждавах, че решението ми е правилно.”

Скептично посрещнах думите ми, преди през октомври миналата година да му гостувам за около седмица. И ако при него критерият е къде иска да остарее, при мен е къде нямам желание да влизам в интернет. Сан Себастиан е едва второто място от стотиците, посетени от мен. Първото е брегът на Женевското езеро.

Сан Себастиан, когото местните наричат със старото му и все още валидно име Доностия, е вторият по значение град на Баския след Билбао. Има и собствено летище, но по-лесно е да се използва това на столицата. Двата града са свързани с магистрала (77 км), а има и изключително удобен автобус, тръгващ от самото летище. Билетите са по 14 евро, като единственото неудобство е, че трябва да се купуват от автомат и само с кредитна карта. Което е странно, защото до самия Билбао билети се продават само на гише и срещу пари в брой. Иначе пътуването е приятно, а пейзажът удивително напомня Швейцария, особено с наклонените си пасища, по които се виждат стада крави.

Има и втори начин да се стигне до Сан Себастиан - за него отправна точка е френският град Биариц. Разстоянието е дори по-малко - 40-ина километра, като освен с кола може да се пътува и с влак.

Първото впечатление от Сан Себастиан е спокойствието. Времето сякаш не се движи, в 10 сутринта се чувстваш по абсолютно същия начин, както в 4 следобед. Вероятно чувството за безвремие се дължи на океана, на брега на който е разположен градът. Както пише Стивън Кинг в “Изкуплението Шоушенк”, океанът няма памет, затова там забравяш за всичко.

За Сан Себастиан казват, че е най-красивият испански град. Веднага се набива в очи, че възходът му се дължи на вдовицата на крал Алфонсо ХII и регентка на сина им Алфонсо ХIII в продължение на 16 години - Мария Кристина. Австрийка по произход, тя се влюбва в града при едно от посещенията си и стартира благоустройството му и

превръщането му в

един от европейските

топкурорти

Затова в Сан Себастиан има паметник на Мария Кристина, централна улица “Мария Кристина”, хотел “Мария Кристина”, в който се провежда известният кинофестивал, театър “Мария Кристина”, а една от най-красивите църкви логично се казва “Санта Мария”.

Почти всичко най-красиво в града е по крайбрежието му. Най-добре е първата разходка да я направите от юг на север, като се започне от най-малкия плаж - Ондарета. В долния му край има дълъг вълнолом в подножението на хълма Игелдо, където е един от символите на Сан Себастиан - скулпторната композиция “Гребенът на вятъра” с автор Едуардо Чилида. Тя символизира съединението на трите стихии - въздух, земя и вода.

Като тръгнете на север, което е условно, защото заливите сменят посоката на движение, е хубаво първо да се качите на хълма Игелдо с фуникулера - малката зъбчата железница, подобна на тази в парижкия квартал “Монмартър”. Горе има стара отбранителна кула, фар и парк за развлечения със скоростно влакче. Има завои, при които ти се струва, че направо излиташ към океана.

От върха на хълма се откриват прекрасни гледки към целия Сан Себастиан, залива и остров Санта Клара.

Плажът Ондарета е около 600 метра, а след края му има хълм с тунел. Върху хълма е една от основните забележителности на Сан Себастиан - дворецът “Мирамар”, построен в английски стил в края на ХIХ век.

Веднага след него започва вторият и основен плаж - Ла Конча (Мидата), наречен така заради извитата си форма. Той е един от най-големите, най-красивите и най-посещавани в цяла Европа. Дълъг е километър и половина, а средната му ширина е 40 метра. Аз бях в Сан Себастиан в края на октомври, двата плажа бяха претъпкани от хора, а немалко имаше и във водата, което леко ме учуди.

Както всяка ценна мида, Ла Конча има своя перла - това е ресторант “Ла Перла”, който е разположен горе-долу на средата. Почти винаги е пълен, особено терасата, като местните преобладават над туристите.

В края на “Мидата” е друга уважавана от всички тукашни жители и туристи гастрономическа точка - барът на хотел “Лондрес” (така на испански изписват Лондон). Въобще

в Сан Себастиан

се яде и пие много

и от сутринта

 При това качествено. Неслучайно градът има ресторанти с общо 16 звезди, дадени от гастрономическия гид “Мишлен”, като по този показател е първи в Европа и втори в света след японския Киото (виж материала по-долу).

Основното ястие в Сан Себастиан са така наречените “пинчас”, които горе-долу отговарят на “тапас” в другите части на Испания. Това са малки хапки с месо, колбаси, риба, морски деликатеси, зеленчуци и каквото още се сетите, които се предлагат почти навсякъде. Разбира се, с чаша хубаво местно бяло или червено вино, леещо се в изобилие. Не трябва да се забравя, че съвсем наблизо е най-прочутата в страната винарска зона Риоха.

Край на плажа Ла Конча плавно прелива към центъра на стария град, но не е лошо, преди да влезете навътре по тесните му каменисти улички, да се отклоните и към пристанището. Там има десетина симпатични кръчмички, предлагащи преди всичко

всевъзможни рибни

и морски деликатеси

Лично аз препоръчвам местната рибена чорба, но и скаридите на шишче бяха превъзходни.

Не трябва да се мисли обаче, че Сан Себастиан е някакъв архитектурен резерват. За да се убеди човек, трябва просто да направи по-дълги разходки не само покрай плажовете, но и край река Урумеа, за да се наслади както на сградите по крайбрежните улици, така и на двата прекрасни моста - “Мария Кристина” (къде без нея) и “Курсаал”.

За тези, които обичат да пазаруват е най-вече булевард “Либертад”, където са разположени бутиците на най-реномираните световни марки. Разбира се, има и няколко мола, както и стотици малки магазинчета, всяко от които си има собствена и вярна клиентела.

Любителите на спорта са си харесали третия градски плаж - Суриола. Той е дълъг около 800 метра, но е доста по-открит към океана. Това го прави изключително привлекателен за любителите на сърфа, кайтсърфа и бордсейлинга. Такива може да бъдат видени всекидневно от март до ноември.

Ресторантите със звезди на “Мишлен”

Arzak

Пионерът на баскската кухня Хуан Мари Арзак заедно с дъщеря си Елена ръководи ресторант, който от 1989 г. удържа три звезди на “Мишлен”. Заведението е основана от баба му и дядо му като семейна таверна в покрайнините на Сан Себастиан. След като родителите му наследяват бизнеса, превръщат таверната в кръчма, а след това и в ресторант.

В края на 60-те години Хуан Мари вече пълноценно се включва в работата, а след още десетина години става основоположник на онова, което днес е един от крайъгълните камъни на испанската гастрономия - новата баска кухня (Nueva Cocina Vasca).

Ресторантът е затворен в неделя и понеделник. Средна сметка - 189 евро заедно с напитките.

Martin Berasategui

Мартин Берасатеги, роден през 1960 г. в Сан Себастиан, е един от шестте испански готвачи, чийто ресторанти са удостоени с три звезди на “Мишлен”.

Едноименният ресторант се намира в градчето Ласарте, на 8-9 км от Сан Себастиан, и е открит през 1993 г. През 2001 г. става четвъртият в Испания с три звезди.

Ресторантът е затворен в неделя вечер и цял ден в понеделник и вторник. 12-степенно дегустационно меню струва 195 евро.

Akelare

Намира се на Игелдо, който е един от символите на Сан Себастиан, и предлага невероятна панорамна гледка към океана. Шефът Педро Субихана е един от основателите на Nueva Cocina Vasca и горд притежател на три звезди от “Мишлен”. Ресторантът има собствена градина, в която освен зеленчуци се отглеждат и всякакви ароматни подправки.

Ресторянтът е затворен през януари и юни от неделя до вторник включително. От юли до декември не работи в неделя вечер и целия понеделник. През февруари и втората половина на декември излиза във ваканция.

8-степенно дегустационно меню без напитките струва минимум 170 евро.

Mugaritz

Намира се на върха на зелен хълм, отстоящ на двайсетина километра от Сан Себастиан. Шефът - Андони Луис Адурис, който прилича повече на счетоводител, отколкото на готвач, се е учил на занаят при Арзак, Субихана и Берасатеги, преди да отвори собствен ресторант през 1998 г. и седем години по-късно да получи втората си звезда на “Мишлен”.

Дегустационно меню между 110 и 140 евро. Собствена винарна.

Kokotxa

Ресторантът блести с изключително привилигировано местоположение - в стария център на Сан Себастиан, на метри от църквата “Санта Мария”. Има само една, при това неголяма зала, но това съвсем не намалява качествата и престижа на заведението, притежаващо една звезда в каталога на “Мишлен”.

Шеф готвач е Даниел Лопес, който разработва авторска кухня, съчетаваща традиции и модернизъм.

Меню на деня - 30 евро, но само във вторник и петък.

Меню на сезона - 55 евро без напитки и кафе.

Дегустационно меню - 86 евро, пак без напитки и кафе.

От юни до декември е затворен в неделя вечер и в понеделник. От декември до юни - и във вторник.

Mirador de Ulia

Отличава се с прекрасен изглед от прозорците, което обяснява и името му - мирадор на испански означава място за гледане на красиви пейзажи. Шефът готвач Рубен Тринкадо е млад иноватор, който пътува много, за да се учи, преди да поеме семейния ресторант, където е трето поколение собственик.

На мястото, откъдето се открива прекрасен изглед към плажа Ла Конча, първо е била построена вила. През 1966 г. бабата на Тринкадо разбира, че това е прекрасно място за ресторант и открива такъв.

11-степенното дегустационно меню струва 88 евро.

Miramon Arbelaitz

Ресторантът се намира на територията на местния технопарк “Мирамон” и се държи от шеф готвача Хосе-Мари Арбелаиц и неговите братя. Има една звезда от “Мишлен”, а пред основната зала има бар, през който се минава.

Разликата с останалите обаче е, че Хосе-Мари не обича иновациите, не следи модата в храненето и има собствени критерии и неповторим стил. В ресторанта най-много внимание се отделя на морските деликатеси и продукти, както и на сосовете. Освен това Арбелаиц е страстен ловец и много често предлаганите в менюто пъдпъдъци са отстреляни от него.

Средна цена на меню - между 60 и 80 евро.

Ресторантът работи за обяд всеки ден, а за вечеря - в петък и събота. През юли и август може да се вечеря и в понеделник и в четвъртък.

Alameda

Ресторантът, който има дълга семейна история, е разположен край градските стени на Ондарибия, на 15-ина километра от Сан Себастиан. Собственици са братята Чапартеги - Микел, Кепа и Горка. Основан е през 1942 г., има една звезда от “Мишлен”.

Имат собствена градина, в която отглеждат зеленчуци и подправки, а за останалите неща се доверяват само на местни производители. Собствениците обясняват успеха на ресторанта като микс от уважение към продуктите и приятелска атмосфера.

3 вида меню - 35/50/80 евро без включени напитки.

Ресторантът не работи в неделя вечер, както и в понеделник и вторник.

Zuberoa

Красива традиционна баска кръчма, разположена в автентично имение. Шеф готвач - Иларио Арбелаиц, една звезда на “Мишлен”.

Ресторантът се намира в градчето Ойарцун, а имението е на повече от 600 години. Иларио го управлява с брат си Еусебио и снаха си Аранча, като се предлагат основно местни специалитети.

10-степенно дегустационно меню се предлага за 125 евро.

От 1 ноември до 1 юни ресторантът е затворен в неделя и вторник вечер, както и цялата сряда. От 1 юни до 31 октомври не работи в неделя и сряда.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Психичноболен простреля в главата полицай след семеен скандал. Кървавият инцидент се разигра по обед в столичния кв. "Илинден". Униформеният Георги Йовчев се отзовал на сигнал за буйстващ мъж в апартамент на блок 78. Оплакването подава майката на стрелеца Живка, която посреща лично ченгетата. Когато отваря жилището,

Феновете на една от най-сексапилните жени в Италия Мелиса Сата могат да си отдъхнат! Съпругата на Кевин-Принс Боатенг, който в момента рита в "Сасуоло", се завръща на малкия екран. Моделката ще води риалити предаването "Бащата на булката" по LA5. Това ще е последното издание на шоуто, което се радва на огромен успех на Апенините.

73-годишната Атидже се бори за оцеляването си Иво АНГЕЛОВ Изоставена в страховита мизерия живее 73-годишната Атидже. Злочестата история на бабата от благоевградското село Абланица трогна хора в региона, които се опитват да я измъкнат от нищетата. "Бабичката има четири деца - две дъщери и двама сина, и много внуци,