Мариана Аламанчева намерена в кома, не успяват да я спасят (Обзор)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6664505 www.24chasa.bg
Николай Николаев - Бате Николай, и Мариана Аламанчева - Кака Мариана

Стресът ѝ отключи диабета,

разказа Бате Николай

“Отиде си Мариана Аламанчева, една от най-интелигентните и фини актриси, отдали творческата си съдба на Сатиричния театър. Безкрайно женствена и мека, любимка на малки и големи, човек с нелека съдба, но с непреклонно чувство за достойнство...”. С такава публикация във фейсбук Сатиричният театър съобщи за смъртта на актрисата Мариана Аламанчева в понеделник следобед. “Ех, Мариана, Мариана... Почивай в мир! Дано душата ти намери покой!”, пишат още от театъра.

Мариана  Аламанчева
Мариана Аламанчева

Мариана Аламанчева е била намелена в диабетна кома предния ден, но въпреки всички усилия на лекарите не могла да бъде спасена.

“Милата Мариана. Моята Мариана, която ми беше като сестра 50 г. Не преживя смъртта на дъщеря си Зори”, изплака Николай Николаев – Бате Николай. Двамата бяха известни като Бате Николай и Кака Мариана от първото предаване за деца таланти “Златното петле”. Обичани и чакани в цяла България.

Мариана страдала от тежка форма на диабет. Трудно се движела. Тежко ѝ било по многото стълби към жилището (в дни на безпаричие дори е чистила входовете – б.а.). 

“Мариана имаше един брак, който приключи внезапно – замениха я с по-млада жена. Този стрес отключи диабета, който стана причина и за нейния край - разказва Николай Николаев. - Чувахме се всеки ден.

Тя беше

най-добрият и

щедър човек,

когото съм познавал. Прекрасна актриса, прекрасна! Когата постъпи в Сатирата, беше най-красивата актриса. Обръщаха се след нея! Вървим по улицата, среща ни просяк. Мариана има 2 лв. Бърка в джоба, пуска му лев. Отминава. След 2 метра се връща и му казва – ето ви, вземете и този лев. Това беше Мариана! Раздаваше се на всеки, който има нужда. Докрай!

Но се срина, когато дъщеря ѝ Зори – талантлива художничка, посегна на живота си преди 6 месеца. Почти пред очите ѝ. Намери я мъртва в дома им. Посегнала на себе си. Как, защо, остана тайна. Но Зори си отиде. Остави я сама и тя не го преживя.

“Николай, не ми

се живее, детето

ми го няма”,

казваше ми тя. Аз, който току-що бях изгубил по подобен начин и моето Наде (дъщерята на Николай Николаев се самоуби – б.а.), ѝ казвах: “Мариана, трябва да победиш мъката, трябва да правим нещо добро за децата в тяхно име. Ела в моята клиника по смехотерапия. Да спасяваме деца! Тогава няма да ни боли толкова!” Но тя просто се е предала. Моята светла и слънчева Мариана! Кака Мариана. Защо се предаде, мила Мариана? Осиротях... Няма я сестра ми...”

Николай Николаев предполага, че прощаването с Мариана Аламанчева ще е в четвъртък в черквата “Св. Седмочисленици”, но точен час още няма.

Аламанчева е родена в София на 23 май 1941 г. Първоначално завършва механотехникум, а след това и актьорско майсторство във ВИТИЗ “Кръстьо Сарафов” през 1964 г. в класа на проф. Желчо Мандаджиев. Актрисата е сред участниците в популярните мюзикъли на Българската национална телевизия “Криворазбраната цивилизация” по класическата пиеса на Добри Войников и “Вражалец” по Ст. Л. Костов.

През 2017 г. е отличена от Министерството на културата

с почетно

отличие “Златен

век” в категория

“Звезда”

Дъщерята на актрисата Зорница беше намерена от майка си мъртва преди няколко месеца в техния апартамент в центъра на София.

Часове преди да посегне на живота си, е споделила, че е щастлива с човека до себе си, че продължава да рисува, че мечтае за изложба, че след минути излиза на разходка с него, защото често заедно тичали... Мариана излиза за кратко. Тези няколко минути се оказват фатални. Когато се връща, намира Зорница мъртва.

Мариана Аламанчева е участвала в редица филми. Сред тях са “Баш майсторът фермер”, “Година от понеделници”, “Темната кория”, “Два диоптъра далекогледство”, “Не си отивай!”, “Последният ерген”, “Селянинът с колелото”, “С особено мнение”, “Мъже в командировка”, “Свобода или смърт”.