“Митарствените стражаре” - с униформа, с оружие и специална плата

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6682548 www.24chasa.bg
Наследниците на "митарствените стражаре" - днешните митничари охраняват не само нашите граници, а и тези на ЕС.

 Това нарежда указ преди 139 години, с който създават митниците с Указ

Митничарите вече пазят не само нашите граници, а и тези на ЕС

Паметната 1879 г. България вече е свободна, Търновската конституция е факт.

С указ № 1 от 5 юли същата година княз Александър I Батенберг назначава министрите и председателя на Министерския съвет на първото свободно българско правителство.

Веднага след това той издава Указ № 2 от 7 юли 1879 г. с който учредява митниците и митарствените пунктове. (Виж - факсимилето)

Това е вторият указ на свободна България, с който се създават митарствените учреждения у нас.
Това е вторият указ на свободна България, с който се създават митарствените учреждения у нас.

Още същата година в Княжество България се създават 12 митници, които са разположени на Черно море- в Балчик и Варна, по река Дунав- във Видин и Лом, Рахово (Оряхово), Свищов, Русчук и Силистра, по сухопътните граници- Габрово, с. Вакарел, Цариброд и Кюстендил.

“Времето след Освобождението сварва българския народ почти неподготвен за административна работа.

Тогава по-интелигентните и

по- събудени хора са

се броели на пръсти

и са взети на служба

на младата българска държава веднага. Това се отнася и до митнишкото дело у нас”, пише в спомени за тези години.

Княз Дондуков - Корсаков оценява важността на митницата и утвърждава първите наредби за “митнишка организация”.

В тях им се вменява в дълг да събират установените мита и други берии от вносните стоки, да надзирават да не се внасят и изнасят стоки по контрабанден начин.

Заплатите им се определят с особени “щатове”, които въз основа на разрешените кредити от бюдежетите “отпосле а изработвани”.

Особени са не само заплатите на митнишките служители. Има специална организация на “митарските стражаре”, както са се наричали редовите митничари.

Ето как е описана полагащата се униформа на стражарите в митнишките правилници.

Те носят “мундир- от местно канелиево (цвят канела- бел.ред.) сукно, което ся закопчава с шест копчета за сбиране на широчината. На обърната яка - зелена клапа на обшивите с ивица от същий цвет. Пагони на мундира в зелен цвет. Панталони - от същий цвет със зелена ивица. Шинел- връхна зимна дреха - на ременете пагони от зелен цвет. Черна шапка от овча кожа с кокарда от народний цвет, върхът на шапката зелен. Качулка. Поясний ремик- плочица на него за носене отпред, дълго-околчеста медна плочица с надпис “митарствений стражар” за носене от десната страна на мундира. Въоружение: драгунска сабля, черно кожено препоясло през десното рамо,

револвер, кобур

на поясний ремик

ся носи от десна страна), връв червена за револвера, патрондаш.

През годините на българските митници, които са били изключително уважавано и с авторитет учреждение тогава са служили много известни личности.

Летописецът на Априлското въстание Захарий Стоянов, макар и за кратко работи на Русенската митница. Двамата с Никола Обретенов постъпват там за няколко месеца през 1878 г.

Дни след освобождението на Видин губернаторът му възлага на Михалаки Георгиев - писател и общественик да събере персонал и да приеме от Шекир ефенди управлението на митницата.

Първият управител на Свищовската митница е един от

най-образованите

хора на града -

Георги Хаджи Денков

Той е работил в кантората на Христо и Евлоги Георгиеви.

Пловдивската митница пък е била работно място за бъдещия световноизвестен художник Данаил Дечев. Негови творби има в много частни колекции у нас и в странство.

Първите правила на митницата уреждат статута и на преминаващите през нея стоки. За тези, за които внасянето не е запретено, “ся плаща мито”, четем в тях.

Упоменати подробно са стоките, които “ся пропущат без мито”. През митниците могат да се внасят и изнасят неограничено количество стоки, но през митарствените пунктове, само такива, чието мито наведнъж не надвишава 10 франка.

На митарските стражари се позволява “употреблението на оружие само в определени от устава случаи”.

Митарствените учреждения имат работно време

“от истичаньето

на слънцето до

захождането му”.

При невярно обявление на стоките се плащат глоби. Предвижда се възможност за изработване на специален ценоразпис на стоките. На пратките се поставят “митарствен пломб и клеймо”.

Поради факта, че акцизите за тютюна и напитките са предмет на специални условия, освен митото за тях се събира и акцизен сбор. регламентирано е “пропущането без мито на пътнишките вещи”.

Претърсването на пътниците “въобще се запрещава”. Допуска се обаче претърсване и на частни жилища, ако се предполага, че в тях са скрити контрабандни стоки.

За всяко “злоумишлено пропускане митарствените чиновници се изключват от служба”.

Днес, митниците, които стават на 139 години, са запазили доста от правилата, които са въведени с този първи указ за създаването им.

Митничарите също носят униформи, имат свои вътрешни правила. Приемането на митнически служители става с изпити, за да бъдат подбрани подходящи за длъжността.

Онова, което се е променило е авторитетът на институцията, който леко е спаднал, заедно с този на много от останалите. Променено е и понятието граници. Днес митниците охраняват не само нашата граница, а и тази на ЕС.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Никол Шерцингер работи за бебе с ръгбиста Том Еванс. Това разкрива приятел на двойката пред английските таблоиди. Бившето гадже на Григор Димитров е заедно с Том от около една година. 42-годишната певица все още не е ставала майка и в последно време сериозно се замисля за създаване на семейство. Близки на двойката дори твърдят

Певицата разбира мерките, но е категорична - браншът трябва да бъде подкрепен "Не може да ни оставят без никаква финансова помощ!" С тези думи ДесиСлава изрази безрезервната си подкрепа към всичките си колеги, както и към всички над 150 хил души, заети в бранша,които остават без работа след затварянето на нощните заведения

"Левски" ще стартира следващия сезон така, както завършва този - с осакатен отбор. Причината е, че в момента никой не мисли за селекция на "Герена", научи "България Днес". Повечето тимове вече си осигуриха по няколко нови попълнения. "Сините" имат по-важни неща за решаване - борят се за своето оцеляване