“Силата е в теб” - кампания на САЩ за българи, променящи света

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6684420 www.24chasa.bg
Ерик Рубин пише послание към “удивителните млади хора на България”, след като обяви продължението на кампанията. СНИМКА: Посолство На Сащ В България

Посланик Ерик Рубин: Оптимисти сме за бъдещето на България и се стремим да ви кажем защо

Саня Жекова, Магдалена Малеева, Петър Стойчев - това са само част от посланиците на успеха, включени от американското посолство в продължението на кампанията “Силата е в теб”. Тя популяризира успехите на българи, които променят света.

В първата си част миналата година кампанията представи сънародници, които не са известни, но са допринесли с таланта и труда си както за своята общност, така и за страната.

Новата поредица

показва лидери в

различни сфери на

обществения живот

“Показваме българи, повод за национална гордост с упорития си труд и с успехите си. Те са международно признати символи, достойни за уважение, и показват многото аспекти, по които България и българите оказват влияние и променят света”, заяви американският посланик Ерик Рубин. Дипломатът подчерта подкрепата на САЩ към страната ни: “Подкрепяме една силна България. Ангажирани сме към суверенитета, демокрацията и просперитета на България. Оптимисти сме за бъдещето на България и чрез тази кампания се стремим да ви кажем защо”.

Посланиците на успеха демонстрират развитието на страната ни и нейната нарастваща регионална и глобална роля. Героите на кампанията са най-добрата българска сноубордистка Саня Жекова, първият човек, преплувал Ламанша за по-малко от 7 часа - Петър Стойчев, доайенът на българската антарктическа програма проф. Христо Пимпирев; един от водещите специалисти по репродуктивна медицина у нас д-р Георги Стаменов, Магдалена Малеева и Ивайло Пенчев, оперната певица Александрина Пендачанска и националният отбор по математика. Тези изявени в своите области българи посолството на САЩ представя с 8 клипа, посветени на победите, мотивацията и силата на успелите.

“Всяко поколение има

усещането, че живее

в уникални времена,

и в много отношения това е така. Но на младите хора днес им се налага да живеят с огромни надежди, съчетани и с огромна несигурност. Изглежда, светът се променя все по-бързо, особено що се касае до това как комуникираме и как правим бизнес”, заяви посланик Рубин при посещението си в Бургаския свободен университет през октомври. За да достигнат посланията на инициативата до възможно най-много хора, за реализирането на “Силата е в теб” са използвани телевизионни клипове, онлайн видеа и външна реклама. Кампанията е дело на рекламната агенция Huts J. Walter Thompson Sofia в партньорство с продуцентска къща “Априори”.

Петър Стойчев: Ние никога няма да бъдем на дъното

Да преплуваш Ламанша за по-малко от 7 часа. Това постига най-успелият български плувец Петър Стойчев. Той слави страната ни като първия и единствен българин, поканен и приет в Международната зала на плувната слава - елитарен клуб в САЩ на най-бележитите спортисти.

“Ти си по-силен, отколкото мислиш”, гласи посланието на клипа, в който Стойчев разказва, че по време на всяко състезание мисли за това колко много труд е положил.

“Според някои българи може би сме на дъното, но според мен ние никога няма да бъдем на дъното. Нас, българите, ни спира мързелът, нежеланието да си помагаме и завистта, затова, ако си променим начина на мислене и мислим малко по-различно и по-позитивно, ще бъдем по-успешни. Ако аз съм на дъното, ще ме мотивира желанието да изляза на повърхността. Ние всички заедно можем да поемем новата глътка въздух”, казва българинът, избран за най-добър плувец в света в най-мащабното гласуване на сайта на Световната асоциация по плуване в открити води за 2009 г.

“Аз вярвам, че всеки един българин може да допринесе да променим България за добро”, добавя Петър Стойчев.

Националният отбор по математика: Хората у нас са мотивирани, имат много идеи

Ти си по-умен, отколкото мислиш - това доказва националният отбор по математика на България, който слави страната с медали от световни състезания.

“Много хора погрешно си мислят, че математиката е само смятане и само смятане, но всъщност математиката е преди всичко мислене. Хубавото на математиката е, че можеш да изследваш света без абсолютно никакви ресурси от стаята си вкъщи, решавайки проблеми”, обяснява един от учениците.

Младите математици разказват, че всичко в науката е въпрос на идеи и по това си качество математиката прилича на изкуство. Тя е творение, пътешествие в един свят на идеи, от което се получава красиво когнитивно творение на ума.

“Хората мислят, че когато си отдаден толкова на състезателната математика, си поставен пред лишения, но това не е така. Математиката е мислене и вдъхновението за една ценна мисъл може да дойде във всеки момент. Твърдението, че българите са прост народ, очевидно не е вярно. Българите всъщност са народ с огромен потенциал. В България са концентрирани изключително много изключителни хора. Наистина хора с много идеи, много мотивирани хора, които наистина правят значими неща”, убедени са талантливите ученици.

Александра Жекова: Нека осъзнаем и изучим и силата си

“В сноуборда се влюбих, когато за първи път се докоснах до природата и когато за първи път той ми даде възможност да изпитам една нова емоция - адреналина. Формулата за успех е проста - трябва да се радваме на всичко, което идва в живота ни, и да търсим красотата, баланса и хармонията във всичко”, разказва една от най-добрите български сноубордистки Александра Жекова. Произхождаща от спортно семейство със значими за България постижения, Жекова споделя, че спортът ѝ дава възможност да се докосне до хората. Мотото на нейния клип е “Младите са по-силни, отколкото мислиш”.

“Вярвам, че всеки човек има в себе си сила, но ние трябва да се обърнем към нея. Трябва да я изучим, трябва да я осъзнаем, да я култивираме и насочим в правилната посока. За да има развитие в една нация, трябва да обърнем внимание на здравето, после на образованието, после на средата, след това на възможностите и подкрепата, която вече обществото дава на отделния индивид в неговото начинание”, казва Александра Жекова, която се включва в кампанията, защото вярва в силата на духа и знае колко трудно е да успееш да го поддържаш.

Христо Пимпирев: Развях българския флаг на най-южната точка на света

“Южният полюс е най-далечното място на нашата планета, така че той е бил винаги предизвикателство за човешкия дух. За мене беше един много върховен момент, когато стъпих на тази най-южна точка. Аз имах привилегията да развея нашия флаг на най-южната точка на планетата.” Това казва доайенът на българската антарктическа програма проф. Христо Пимпирев във видеото с послание “Ти ще стигнеш по-далеч, отколкото мислиш”.

По думите на изследователя българите, стъпили на Антарктида, имат с какво да се гордеят след четвърт век опит в опознаването на този най-студен, най-висок, най-непристъпен континент.

“В Антарктида постигнахме това българинът да работи екипно в едно общество, в което всеки помага на другия”, добавя професорът. Като заклет оптимист Христо Пимпирев е доволен, че все повече сънародници гледат позитивно на бъдещето. Според него все повече българи, които живеят зад граница, искат да се върнат в родината си. “Вярвам в бъдещето на България и в това, че все повече ще заработим като екип и все повече ще заприличаме на една нормална държава”, казва изследователят. Той приел да се включи в кампанията, воден от убеждението си, че българите имат нужда от повече вяра в себе си. “Уверен съм, че ние ще вървим напред и ще преуспеем”, категоричен е проф. Пимпирев.

Д-р Георги Стаменов: Духът ни е корав, не може да бъде натискан

Да раздаваш живот и надежда. Това е работата на д-р Георги Стаменов.

“Животът винаги ме е интересувал много, защото е нещо уникално и нещо, което се дава веднъж. Честно казано, вече дори не помня момента, в който казах, че ще се занимавам само и единствено с това, но да успееш да помогнеш на онези, които не могат да създадат живот, е едно добро дело”, казва един от водещите у нас специалисти по репродуктивно здраве.

“Живот в България има много и е много хубав”, допълва лекарят. Удовлетворен е, защото работата му кара хората да вярват, че животът им е нужен и има смисъл. Д-р Стаменов се мотивира от светлинката на надеждата в очите на двойките, пожелали да дадат нов живот. Определя я като светлината на любовта.

“Българският дух е много силен, силен и корав, той не може да бъде натискан или най-малкото издържа много на такъв натиск. Целият му проблем на този български дух е, че той не може да експлодира, ние сме много здрави на натиск и на мачкане, но нямаме увереността в себе си, че можем да израстем и да бъдем нещо голямо. Винаги с усмивка казвам, че на нас ни е съдено винаги да играем полуфинал, защото просто не можем да повярваме достатъчно в себе си, че сме финалисти. На малките ще пожелая да са по-горди от нас, че са българи”, казва Стаменов.

У децата си той се опитва да възпита нетърпимост към мнението, че българите са втора ръка, защото, както гласи посланието на видеото му, в България е по-хубаво, отколкото мислиш.

“Това, което бих казал на малките българи, е: “Бъдете горди, че сте българи, радвайте се на това и знайте, че слънцето най-хубаво свети в България.”

Магдалена Малеева: Ако ми кажат, че нещо няма да стане, ще го направя

Едно от най-трудните решения, които е взимала голямата българска тенисистка Магдалена Малеева, е да се върне в България. “Много наши приятели се върнаха, имаше някакво такова настроение, че тук нещата ще стават по-добре, и в България не мога да го обясня, но просто се почувствахме много добре. Просто тук сме израснали, тук всичко ни е суперпознато. Това, че има 4 сезона, миризмите - всичко ти е суперприятно”, казва спортистката.

Малеева намира за забавно твърдението, че е бизнесдама или предприемач, но всички неща, които е правила в България, са “засега успешни”. Освен тенис кариерата си Малеева развива екологична инициатива, участва в създаването на тенис клуб в София, както и в производство на биохрани.

“Когато сме ги правили, всички казваха, че няма смисъл, това няма да стане. За абсолютно всяко нещо, което сме стартирали. Даже с моя мъж имаме една шега, че ако някой каже това няма да стане - значи трябва да го направим”, казва Малеева. Спортистката обяснява, че заради тенис кариерата си ѝ се налага да се погрижи за здравето си и оттам започва да се интересува какво ядем, какво дишаме, какво пием.

“Ти можеш повече, отколкото мислиш”, е посланието на нейния клип от кампанията. Тя участва като човек, избрал да живее в родината. “Срещала съм много пречки за много неща, но въпреки тях съм се справила. Често съм наивно оптимистична - докато не ми се случи нещо ужасно, ще си мисля, че наистина всеки един от нас може да бъде промяната.”

Ивайло Пенчев: Тук е по-добро място за бизнес от голяма част от света

“Ти си по-способен, отколкото мислиш” - теза, която активно защитава бизнесменът Ивайло Пенчев. “Няма проста рецепта да се стане номер 1. Най-основното са добър продукт, търпение, много работа - това е. Българска компания да стане световен лидер е по-трудно, отколкото немска компания да стане световен лидер или американска. Защото България не е силен бранд. Сега е по-добре, защото всички знаят, че сме най-добрата компания на света, и в нашата индустрия продукт, идващ от България, значи добър продукт”, казва предприемачът. Пенчев основава най-добрата в света фирма - производител на изкуствени стени за катерене, и пример за българска компания, определяща стандартите за цял един сектор.

“Не е вярно, че българите са мързелива нация. Мързелът е средностатистически еднакво разпространен сред всички националности. Има някои културни особености. Тарикатлъкът тук е може би по-разпространен, отколкото в някои нации. Ама ние такива не вземаме на работа. То не е много трудно да мотивираш амбициозни хора”, обяснява бизнесменът.

Според Ивайло Пенчев 4-те сезона в България ти дават едно усещане, че времето се движи. “И България е добро място за бизнес, много по-добро от по-голямата част на света. Мисля, че не всеки българин има силата да направи България по-добро място. 10-15% от българите нямат такава сила, те живеят от социални помощи, лениви са, мързи ги или са тарикати и се надяват да измамят другите. Има обаче едни 85% други, които не са тарикати, измамници и ленивци - всеки от тях има силата да промени България и да я направи по-добро място.”

Александрина Пендачанска: Животът е такъв, какъвто го мечтаем

“Във всеки един от нас, независимо дали е българин, има един миг на съмнение и избор какъв да бъде днешният ден. Как да изживее живота си. Дали да го изживее като един щастлив, успешен и реализиран човек, или като един недоволен, мрънкащ, тъжен човек. Правим живота си такъв, какъвто можем да си го представим, и такъв, какъвто го мечтаем”, казва световноизвестната оперна прима Александрина Пендачанска във видеото от капманията “Силата е в теб”.

Според нея, когато мечтите ти са малки и бедни, оставаш беден човек с малка реализация. В най-смелите ѝ мечти България е правилна - в изборите си между добро и зло, между почтено и непочтено, между уважение и презрение.

“Нека уважаваме близките си и хората около нас тогава, когато заслужават, и да презираме всичко онова, което ни дърпа назад, защото човек има нужда от чувството за справедливост и правилност, за да бъде щастлив. Пречката пред българите е, че не успяват да уважават авторитета и успеха на другия. Това създава чувство за несигурност в качествата на всеки успял.

“Ако се научим да ценим и уважаваме себе си и околните тогава, когато успяват, и да си помагаме, да поправяме грешките си - и своите, и на околните, тогава може би ще имаме по-малко оправдания. И тогава може би ще имаме повече сила да живеем така, както си представяме, че заслужаваме да живеем.” Пендачанска посочва, че когато си признаеш, че имаш сила да промениш света, ставаш и го правиш. Тя се включва в кампанията заради дълбоко вътрешно убеждение, че от всеки човек зависи как ще изживее живота си.