Достойните: Второкласникът, който дари наградата си на болно дете, и догодина ще скача за кръста

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6685354 www.24chasa.bg

- Тогава ще поканя и мои приятели на леденото хоро, казва Кристиян Иванов

- 2500 лева се събраха за лечението на 6-годишния Ангел Гачев

- От 4 г. в Харманли играят ледено хоро, за да помагат на тежко болни

Достойните: Второкласникът, който дари наградата си на болно дете, и догодина ще скача за кръста

Най-важния си житейски урок - да прави добро, научи 8-годишният Кристиян Иванов от Харманли. На Богоявление той постъпи като истински рицар. Както “24 часа” писа, момчето участва в леденото хоро във водите на река Олу дере и спаси разпятието. Веднага след това то дари личната си награда наонкоболно дете.

Около 50 смелчаци влязоха тогава да играят юнашкото хоро във водите на студената река. Преди ледения танц обаче те призоваха хората, събрали се да ги гледат,

да пуснат в

специална урна

дарения

за 6-годишния Ангел Гачев, който се нуждае от лечение в чужбина. Криси не се поколеба и даде парите от наградата си.

Постъпката на второкласника от ОУ “Иван Вазов” трогна жителите на града и региона.

“Единственото, което си пожелавам, е здраве. Реших да участвам в леденото хоро, за да помогна на болното си приятелче”, обяснява скромно сега малкият юнак. Той добави, че догодина пак смята да влезе в ледените води за Йордановден.

“Ще поканя и мои съученици, за да е по-весело”, казва Кристиян. Много обича игрите. На въпроса дали си е написал домашните, той мъдро отговаря, че в събота такива работи не се правят.

Има по-голям брат - Иван, на 19 г. “Аз слушам повече”, казва обаче Криси. После по детски си признава, че понякога прави и бели. Сам решил да участва в леденото хоро, а родителите му го подкрепили.

“Кристиян е много добро дете”, казва за него Иван Дулев, адаш на брат му и един от организаторите и редовните участници в благотворителното ледено хоро. То се провежда за четвърти път. Тази година само в кутията за дарения бяха събрани над 2500 лв.

“Това е и най-голямата сума, събирана досега”, уточняват Иван и част от приятелите му.

“Идеята я взехме от Калофер. Целта ни е да запазим традицията и

да спрем тези, дето

скачат само с мерак

да вземат парите

за себе си. Откакто ние организираме леденото хоро и хвърлянето на разпятието, всички пари отиват за тежко болни”, споделя Дулев.

От началото на благородната кауза в Харманли съвременните бранители на вярата, традицията и българщината са

събрали средства

за лечение на 2 жени

и 3 деца

Тази година хорото било най-масово. За участие се записали 35 души от Харманли, дошли даже мъже от Димитровград и Любимец.

“Момчетата от Димитровград даже си бяха с носиите. И те, и хората от Любимец казаха, че са тук не за да вземат разпятието. Влязоха във водата, за да подкрепят каузата ни”, разказва Иван.

Някои от младежите си имат собствени народни носии за ритуала, други вземат дрехи от народно читалище “Пробуда”, притесняват се обаче да не ги е повредят реквизита.

В първите години ентусиастите правели всичко сами. Сега получават пълно съдействие от общината.

“Изцяло подкрепяме тези момчета. Те пак си правят основната част от организацията за Богоявление”, споделиха от администрацията на кмета Мария Киркова.

“Догодина ще има още повече участници в леденото хоро.

Поканили сме и

гости от Германия

Надяваме се да дойдат. Видели наши снимки и питали защо влизаме във водата. Нека дойдат да участват и ще разберат защо”, коментират харманлийските юнаци.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца