Съветите на Монтесори: Как да насърчим децата да четат

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6687410 www.24chasa.bg

Още преди да стане първокласник, може да научите детето да открие удоволствието от четенето и писането. Това може да се случи благодарение на метода Монтесори.

Откриване реда на историята

(от 5-годишна възраст)

За да не трябва да унищожавате книга с картинки, най-добре намерете илюстрации на популярна история в интернет и ги разпечатайте. След това дайте картинките разбъркани на детето и го насърчете да ги подреди по реда на историята. Така то ще свикне с последователността на всеки текст. Важно е да насърчите малчугана не само да подреди картинките, но и да се опита да ви разкаже историята по свой начин.

На по-големите може да се дават за подреждане разбъркани участъци от текст на дадена приказка.

Създаване на собствен буквар

(от 5-годишна възраст)

Може да използвате тефтер или лист формат А2. Дайте на детето стари списания, вестници или специално изпринтени за целта страници. Нека малчуганът изрязва и лепи буквите, като до всяка може да рисува предмети, започващи с нея или да търси подходящи картинки, които да залепи. Така най-лесно и приятно се учат буквите.

Целият текст продължава ТУК.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Екстремно предизвикателство предприе бегачът Божидар Антонов. Той прави скоростно зимно преминаване на най-дългия туристически маршрут у нас - от връх Ком до нос Емине (около 580 километра), стартирайки в понеделник тази седмица. Приключенецът в трудното изживяване тръгва сам, но в определени участъци от маршрута е подпомаган от членове на екипа

С два метра отслабна 37-годишната Таня Коричкова от Благоевград! Няма грешка в измервателната единица - точно 220 сантиметра губи упоритата жена от обиколката на тялото си, след като решава да се хване в ръце и да промени живота си. Само за няколко месеца с правилно хранене и здрави тренировки в залата Таня успява да отслабне драстично - стопява

Паметник на Васил Левски е издигнат в карловското село Мраченик, където ятаци са криели Апостола! Навръх годишнината от гибелта на героя скулпторът Ангел Каравланов извая образа на героя и постави бюста в центъра на родното си село. "Прабаба ми ми е разказвала как нейни близки хора от Мраченик са криели Апостола в къща близо до центъра.