Младите пипат по 2674 пъти на ден GSM-а, но не и любимите си

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6727560 www.24chasa.bg

Пълен списък на непознатите, познатите и модерните фобии

На всеки 13-и, в петък, бизнесът в САЩ губи 900 милиона долара, тъй като хиляди отказват да отидат на работа

2674 пъти средно на ден млад човек пипа телефона си, което не може да се каже, че прави с любимия си човек.

Страхът от липсата на GSM-а е само една от фобиите, които ни преследват. Страх от женитба, от дълги думи, от папата и от свекървите/тъщите, са сред най-шантавите фобии, които мъчат модерния човек.

“Фобия” е гръцка дума, която означава страх, но по-скоро ирационален такъв, без основание. Тя се обвързва със системно поведенческо избягване на контакти с плашещите ни обекти, отношения, ситуации. Например да трябва да излезеш навън, но още докато си вкъщи, да трепериш, защото си представяш, че непременно ще те сгази тир.

Освен нетипичните неща, от които се боим, има и модерни фобии, които са присъщи за XXI век - освен страхът, че ще изчезне обхватът на телефона, интернетът или токът. Страхът от петък 13-и, също е сред модерните фобии.

Изчислено е, че когато 13-и се пада в петък, бизнесът в САЩ губи между 800 и 900 милиона долара, защото много хора отказват да отидат на работа и дори остават по леглата си. Сред бичовете на модерния човек са страхът от провал, от това да не бъдеш забравен или от тероризъм.

Разбира се, в списъка със страховете са и най-тривиалните като клаустрофобия (страх от тесни пространства), панически ужас от вода или височини.

Всичко за фобиите и не само четете през седмицата в TrendY.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Колийн Рууни търси утеха в Бог, след като бракът и с неверния Уейн върви към провал. Футболистът на "ДС Юнайтед" бе хванат в крачка с американска барманка във Флорида, което вбеси Колийн. Думата "развод" все по-често се чува, когато става въпрос за отношенията на популярната двойка. Уейн Рууни и Колийн имат четири момчета и евентуална раздяла ще

Един от основните играчи в ДДС схема с горива за 8 милиона лева, по която подсъдим е и Златомир Иванов-Баретата, изчезва мистериозно! Следите на Кирил Илиев се губят от края на м.г., а след като за пореден път не се появи за процеса, спецсъдът нареди делото срещу него да се гледа задочно, научи "България Днес".

Английският национал Джейми Варди е изгорял в измама за 40 000 лири, пише "Сън". Нападателят на "Лестър" плаща сумата като депозит за доставка на скъпа спортна кола. Но уговореният срок изтича, а автомолбилът така и не пристига. Варди се обажда на полицията за съдействие, но засега не е ясно дали ще успее да си върне парите.