5 златни деца от фондация “Димитър Бербатов”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6744760 www.24chasa.bg
Големите таланти Ясен Пенчев, Петър Узунов, Демира Недева, Давид Цаков и Огнян Огнянов преди заминаването за финалния кръг от Тайландската международна математическа олимпиада. И петте деца, изпратени на престижния форум от фондация “Димитър Бербатов”, се завърнаха със златни медали.

Математиците шампиони четат книги, пеят, спортуват, програмират бъдещето

Успелите деца на България са най-ценното богатство на страната ни. “Успелите деца на България” е и първият и най-голям проект на фондация “Димитър Бербатов”. А една от основните цели - да стимулира децата в училищна възраст да развиват своите заложби и да им дава шанс и самочувствие да ги споделят със света, е реализирана през очите на стотици таланти. Българчета, притежаващи уникални дарби, които имат нужда само от сигурна приятелска ръка, за да вървят заедно към световните върхове…

Да помогнеш на една детска мечта да се сбъдне, да подкрепиш стотици талантливи мечтатели, да покажеш на света блясъка в очите и блясъка на ума на хиляди българчета. Прогресията, развивана вече 10 години от фондация “Димитър Бербатов”, дава все повече доказателства за по-доброто утре на България. Сбъдва мечти, изгражда шампиони и създава истории, за които да говорим с гордост.

През февруари 2018-а се ражда поредната история, разкриваща защо инвестицията в талантливите деца е най-добрата. Поредното доказателство. Петорно доказателство. Пет деца изпрати фондация “Димитър Бербатов” за участие във финалния кръг на Тайландската международна математическа олимпиада. И петте се завърнаха с нови златни медали от Банкок!

Детският устрем и наличието на отлични български учители са гаранция за успех. Но често семействата на родните таланти диаманти не са в състояние да подсигурят участие на най-престижните световни форуми. В труден момент, когато талантът е доказан от досегашни златни постижения, но се нуждае от подкрепа, за да се изяви на още по-високо ниво, я намира в по-голямото си семейство – фондацията на “Успелите деца на България”.

За силната Тайландска олимпиада са одобрени молбите на пет златни деца на България - Давид Цаков и Огнян Огнянов от София, Демира Недева и Петър Узунов от Пловдив и Ясен Пенчев от Габрово. Те тръгват с таланта и мечтите си заедно с по-голямата група от умни българчета благодарение на това свое по-голямо семейство. И ето ги още пет златни истории:

Демира Недева

е родена на 18 март 2006 г. в Пловдив. От тази учебна година е в МГ “Акад. Кирил Попов”. “Животът на Демира е математиката. Дайте ѝ задачи – да решава, да ги мисли, това ѝ е най-голямото удоволствие”, разказва с усмивка майка ѝ.

Тайландската олимпиада всъщност е третото сериозно световно състезание, което не е дистанционно, от което Демира Недева печели златен медал. Като третокласничка златното момиче печели на Сингапурска международна математическа олимпиада на предизвикателството (SIMOC), при децата от 4-и клас е отново с първа награда от Азиатска международна математическа олимпиада (AIMO) в Малайзия, а в Тайланд през февруари 2018 г. записва успеха си сред децата от 5-и клас. Златно постоянство.

“За мен е радост и чест да бъда в клуба на “Успелите деца” на фондация “Димитър Бербатов”, че съм сред такива деца. Най-хубавото е, че повечето деца сме приятели. Чрез фондацията се запознахме с много деца, станахме си приятели и си общуваме”, разказва Демира. Обединението и създадените контакти с приятели със сходни интереси и амбиции тя приема за най-ценната награда извън математическите състезания.

Другата ѝ голяма страст е четенето на книги. Още докато е на 8 г. разказва, че книгите за нея са приключение. Още дотогава е изживяла около 300 приключения. Сега, преди да навърши 12, макар и отдадена на математиката, не спира да приключенства. Чете поне по 4-5 книги на месец, а библиотеката ѝ става все по-голяма. Заедно с мечтите и възможностите ѝ.

Давид Цаков

е роден на 30 януари 2005 г. в София. Учи в СМГ “Паисий Хилендарски”. “Всъщност първото нещо, което разбрах, след като го родих, е, че това е и рождената дата на Димитър Бербатов. Моя позната, която е лекоатлетка, ми каза: “Леле, каква дата уцели!”. И самият Давид е много горд от този факт”, разказва майка му. “Точно на 10-ия му рожден ден като подарък му направих номинация във фондация “Димитър Бербатов”, добавя тя.

“На олимпиадата в Тайланд беше много вълнуващо и интересно. Радвам се, че имах възможност да участвам. Впечатлиха ме културата, храната и най-вече задачите. Бяха в 6 категории – интересни и трудни”, разказва талантливият математик Давид, след като се завърна със златен медал от Банкок.

“Фондация “Димитър Бербатов” значи много за мен. Помагат ми да достигна до много места и да се състезавам на по-високо ниво. Най-много искам някой ден, някоя година и аз да стана лауреат на наградите “Успелите деца на България”. Това е голяма моя мечта, която ме мотивира. Искам да ходя на още състезания и да ги печеля”, допълва Давид.

От 5 години той тренира и водна топка в основания тогава клуб “ЦДНА 2013”. Влече го и астрологията. Играе и шах. Подготвен е да матира препятствията, за да реализира мечтите си.

Огнян Огнянов

е роден на 12 юни 2007 г. в София. Ученик в ЧОУ “Света София”. “Математиката в училище е на много високо ниво – имам 10 часа на седмица. Отделно ходя и на уроци – и в училище извън часовете, и отделно в курсовете на СМГ”, разказва Огнян.

“В Тайланд задачите бяха най-трудни, защото участваха само победители, най-силните деца. Да отидеш толкова далече и да спечелиш златен медал е нещо много голямо за мен. Пътят е много дълъг, уморително е, задачите са трудни, всички деца са много силни. И затова съм много радостен”, сподели Огнян чувствата си от успеха. “Благодаря много на фондация “Димитър Бербатов”, защото ми дадоха парички, за да мога да отида на олимпиадата и много ме подкрепят. Имам мои приятели, които също са номинирани във фондацията. С тях заедно си обсъждаме, така сме още по-близки и заедно си помагаме да успяваме“, казва още Огнян.

Макар и натоварено с много уроци, ежедневието му в никакъв случай не е само математика, математика и математика. Той пее и в Детския хор на БНР. Редува уроци с репетиции. Занимава се още с плуване и програмиране.

Петър Узунов

е роден на 25 май 2006 г. в Пловдив. Учи в МГ “Акад. Кирил Попов”, влиза от тази учебна година и е от най-малките, петокласниците, в математическата гимназия. След златния медал от олимпиадата в Сингапур и сребърния от Малайзия идва новият му голям успех – първата награда от Тайланд. “Не мога да кажа, че имам много международни олимпиади. Беше много хубаво да съм сред толкова силни деца от различни държави. И затова този златен медал е едно от най-хубавите неща, които са ми се случвали. Участниците са от много различни региони, запознах се с различните култури, завързах много нови приятелства”, разказа Петър. “Да съм част от фондация “Димитър Бербатов”, за мен означава много. А от фондацията ми помагат много. Сега вече съм в клуба на “Успелите деца”, за мен това е чест”, продължи той.

Освен математиката има и друга област, в която е отличник. “Много ме влече и информатиката. Съставянето на програми, които улесняват в доста случаи и самата математика. Ходя и на школи и национални състезания по информатика. Вече имам един златен медал и по информатика от Националния есенен турнир “Джон Атанасов” в град Шумен през 2017 г. Искам като голям да стана успешен IT специалист”, разкрива Петър Узунов.

“Е, освен науката, винаги трябва да има и някакъв спорт”, казва той с усмивка. Малкият пловдивчанин тренира футбол. Изграждайки характер и тренирайки ума си, преследва мечтите си.

Ясен Пенчев

е роден на 1 март 2005 г. в Габрово. Учи в ПМГ “Акад. Иван Гюзелев”. На олимпиадата по математика в Тайланд е не просто със златен медал – той печели шампионската купа за 6-и клас, като постига най-висок резултат в света. На въпроса “осъзнаваш ли какво е да си номер едно в света?”, чисто и откровено отговаря: “Не съм сигурен.” Но с таланта, който има, със сигурност му предстоят много осъзнати победи в живота.

Вече се явява и на олимпиади по информатика. Роден, за да се учи и състезава. Когато е в 4-и клас, навръх рождения си ден, казва: “Мамо, не искам подарък, искам да ме заведете на състезание извън Габрово, искам да ме заведете в Шумен.”

Затова и шампионската купа в Банкок не е изненада. “За мен това е много голям успех. Изключително много се радвам за това, което постигнах в Тайланд сред толкова много добри деца от различни краища на света. Имаше някои по-трудни задачи, имаше и по-лесни. Справих се добре, предвид знанията, които имам”, продължава Ясен. Българчето, което се справи най-добре от всички шестокласници със задачи по логическо мислене, алгебра, теория на числата, геометрия и комбинаторика.

“Започнах да се занимавам сериозно с математика от 4-и клас. Много ми е интересна. Заинтригуваща. Интересувам се и от информатика. Уча английски език. Обичам да чета книги”, разказва още за себе си малкият голям шампион. “Да съм част от фондация “Димитър Бербатов”, за мен е привилегия и чест. Много съм благодарен. Ако не беше подкрепата, нямаше как да отидем на олимпиадата. Най-хубавото е, че всички ставаме приятели. А аз си пожелавам да имам още много успехи и да завържа още много приятелства”, казва Ясен.

Цялата група от талантливи българчета на математическата олимпиада в Тайланд се превръща в отбор от приятели. За финалния кръг заминават общо 48 българчета, впечатляващи света със своите знания. На официалната вечеря в Банкок в деня след състезанието има музика на живо. В един момент българчетата се събират дружно с идея, която им идва отвътре: “Ние искаме да изпеем една песен.” И запяват. “Моя страна, моя България”. След това играят хора. Всички други участници ги гледат с възхищение. Все още никой не знае резултатите. Тогава възрастните от българската група започват да се шегуват: “Сега ги шашнахме с музика и танци, утре с резултати.” На другия ден всички са впечатлени и от резултатите на българчетата. Така, както вярваме, че ще бъде и при всяко следващо “утре”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Една от най-сексапилните спортни журналистки Дилeтa Лeoтa не скри радостта си от осмата поредна титла на "Ювентус". Италианката отрази на живо победата с 2:1 над "Фиорентина", която и на практика донесе поредно скудето за "старата госпожа". "Прекрасно!", избухна Дилета и се снима край терена на "Алианц Стейдиъм" в Торино.

Руският полузащитник на "Валенсия" Денис Черишев, може да не играе до края на сезона. Той получи разтежение на дясното коляно при победата на "Валенсия" с 2:1 над "Бетис" като гост в неделя. 28-годишният руснак премина обстойни медицински прегледи вчера, които да покажат дали става въпрос наистина за разтежение, или за скъсване на връзки,

40-годишния футболист на "Вердер" (Бремен) Клаудио Писаро иска да остане поне още един сезон в клуба, признава самият той пред "Канал+" "След края на сезона ще седнем с ръководството и ще решим за бъдещето ми. Самият аз още не знам. Имаме сили да играем на финала за Купата", коментира Писаро. Евентуален двубой за трофея би бил негов девети.