Проф. Анастас Герджиков с еднаква страст чете Аристотел в оригинал и слуша "Пинк Флойд"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6744807 www.24chasa.bg

Като дете, като слушах британската група, не знаех дали изпитвам естетическо удоволствие, или имам просветление - тогава разбрах какво е “трансцендентен”, казва ректорът на Софийския университет

Има ли нещо общо между Аристотел и “Пинк Флойд”? Да. Аристотел е древногръцки философ и учен, един от гениите на Античността, наричан е баща на науката. Британската рок група е от велики музиканти и прави уникална музика с философски текстове и феноменални звукови експерименти.

Уникалното е, че има човек, който с еднаква страст чете Аристотел в оригинал и вече 40 г. слуша “Пинк Флойд”. Това е ректорът на Софийския университет “Св. Кл. Охридски” проф. Анастас Герджиков, който преди дни имаше рожден ден.

Герджиков завършва Националната гимназия за древни езици и култури през 1982 г. През 1984-1985 г. учи класическа филология в СУ, но продължава следването си в Хумболтовия университет в Берлин, където се дипломира като магистър през 1990 г. Специализирал е в Австрия и в Германия. От 2004 г. е доцент, а от 2008 г. е професор по антична и средновековна литература. Герджиков е автор на първия превод на “Политика” на Аристотел. В правителството на Симеон Сакскобургготски е бил зам.-министър на образованието. От 2010 г. е зам.-ректор на СУ. А от 2015 г. е ректор.

Има една мисъл на Чърчил: “Аз бих накарал всички да учат английски, а после бих дал на най-умните да учат латински като чест и гръцки за удоволствие”, - тя сякаш е писана за Анастас, казват за професора познатите му.

(Кои са 7-те любими неща на ректора, виж долу.)

1. Четенето

 

Винаги съм обичал да чета и от дете поглъщах всяка книга, до която се добера – от Астрид Линдгрен до Достоевски. С времето се научих да отсявам стойностната литература от ниските жанрове, но увлечението ми по всяка разказана история остана. Мисля, че това е една от отличителните черти на човека още преди писмеността. Ако отидете на Джема ел Фна, централния площад на Маракеш, и видите упоението, с което хора от всякакви социални групи слушат разказвачите на истории, които седят там от 1000 години, ще се съгласите с мен.

2. Морето

Обичам морето. Никога не съм разбирал излежаването на плажа, но ми харесва да гледам морето, да слушам морето и да пътувам покрай морето. За мен почивка и море са едно и също нещо.

3. Музиката на "Пинк Флойд"

Харесвам и слушам музика от най-различни жанрове и епохи – от Моцарт и Малер до хард рок и хаус музика, но музиката на Пинк Флойд е саундтракът на живота ми. Няма друга музика, която да съм слушал в продължение на 40 години без прекъсване. Когато за първи път чух като дете „Shine On You Crazy Diamond“, бях напълно зашеметен, не можех да повярвам, че е възможно някой да напише и изпълни такава музика, и не знаех дали изпитвам естетическо удоволствие или получавам просветление. Мисля, че тогава разбрах значението на думата „трансцендентен“.

4. Античната литература

Античната литература и култура е в основата на съвременната западна култура, повечето литературни жанрове идват от античността, антични са корените на основните идеи на науката, политическата мисъл и философията. Но мисля, че харесвам античната литература най-вече, защото е изненадващо в нещо толкова отдалечено и чуждо да откриеш същите мисли, въпроси, емоции, вълнения и чувство за хумор, които са присъщи и на съвременния човек.

5. Науката

Въпреки че работя главно в областта на хуманитарните и социалните науки, високо ценя науките, които изследват системи и разкриват структури. Едно доказателство в математиката, една формула във физиката, разкриването на системни връзки в химията, биологията и езикознанието имат не само познавателна стойност, но носят и естетическа наслада – те са красиви. Човешкият ум е устроен така, че рационалния анализ, откриването на мястото на всеки елемент в системата и установяването на връзките между елементите ни носят удоволствие, което надхвърля рационалното.

6. Философия

Част от философията използва същия рационален подход като този, който посочих при науката. Платон е първият и ненадминат в това отношение философ. Науката произлиза от логическия метод за установяване на истината, който Платон използва. Разликата е, че философията се стреми да открие истини, които надхвърлят възможностите на човешкия ум и на този метод. Величието на Платоновата философия е, че успява да ни доведе до тези непостижими истини не по ирационален път, а именно чрез рационален анализ – той го използва, за да ни доведе до ръба, отвъд който разумът е безсилен.

7. Свободата

Често в спора с хората, изпитващи носталгия по отминалата епоха, защитниците на демокрацията използват икономически аргументи – тогава имаше дефицит, само два вида салам, чакаше се по десет години за закупуване на кола. Нужен е само един аргумент: нямаше свобода. Няма нищо по-ценно от свободата да говориш, каквото решиш, да четеш и пишеш, каквото искаш и да пътуваш където те води сърцето. Свободата е върховната ценност и няма друга цел, за която хората да са се борили и жертвали повече.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Специална марка, посветена на 15-годишнината от приемането на България в НАТО, бе валидирана вчера в Министерски съвет. Пощенската марка изобразява трабантчето на тогавашния външен министър Соломон Паси. Освен него в церемонията участваха министърът на външните работи Екатерина Захариева и министърът на транспорта Росен Желязков.

Трябва да бъдем държани в ареста най-дълго време, за да може да се сложи ръка на фирмената ни собственост. От задържането ни се цели икономически ефект! Това заяви вчера пред апелативния спецсъд Евгения Банева, съпругата на олигарха Николай Банев, по повод дружествата, които двамата управляват, научи "България Днес".

Народният бард Веселин Маринов мина на повикване. Звездата бе изловена от топпапараците на "България Днес" търпеливо да чака пред столична бизнес сграда, тръпнейки да получи обаждане, за да бъде пуснат вътре. Изпълнителят на "Горчиво вино" чинно постоя десетина минути, говорейки по телефона с папка под мишница с надеждата да му отворят дверите на