Манастири и спа са хитът за Великден

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6755027 www.24chasa.bg
Рилският манастир

Посещения на манастири, църкви и други културно-исторически забележителности, както и двудневни и тридневни почивки в балнео- и спа курорти са двата основни стълба, около които по традиция се организират почивките на българина в дните около Великден. Тази година няма да прави изключение. Ако времето позволява, много хора ще се отправят и към зимните ски курорти, каза за “24 часа” Румен Драганов, изпълнителен директор на Института за изследвания и анализи в туризма.

“Очаквам около 280 хиляди българи да тръгнат на път за тези четири почивни дни”, каза Драганов. Според него около една четвърт от тях ще предпочетат чужбина, но по традиция за Великден се посещават повече съседни държави - Македония, Сърбия, Гърция и Турция. Немалка част от българите ще използват празника и за да посетят свои роднини и близки в други европейски държави.

По традиция отправна точка за посещения в страната са предимно големите и известни манастири - Рилския, Бачковския, Троянския, а също така и Търновската света гора. Тя обхваща 12-те действащи манастира в радиус от 20 километра около Велико Търново. За основните балнеокурорти у нас великденските празници бележат началото на активния туристически сезон. Само месец по-късно - на Гергьовден, който тази година се пада в неделя, сезонът за тях на практика вече е в разгара си. Основните балнеодестинации за българите по Великден, а и през цялата година са Велинград, Поморие, Хисаря, Сандански, Вършец. По време на празничните дни се предпочитат обикновено дву- и тридневни пакети и повечето хотели и къщи за гости предлагат именно такива оферти.

Вършец

През последните няколко години много черноморски курорти също предпочитат да отварят още по Великден особено ако този подвижен празник се пада по-късно и времето позволява престой край морето. Според Драганов около 10-12 хиляди българи всяка година се отправят към морето за Великден.

Ловното стопанство в Правец изобилства от сърни, елени и друг дивеч.

Великденският туризъм е предимно нискобюджетен. Средната цена за двудневен пакет например е към 250-290 лева, но това е на база нощувка със закуска, и то в балнеокурорт. В близката чужбина цената на такъв пакет за един човек при същите условия е към 350 до 490 лева. Посещенията и престоят в манастири излиза многократно по-евтино.

Нефритен сервиз за чай, подарен на Тодор Живков от Индира Ганди

Правешкият манастир

Ватиканът

Кои са четирите задължителни места за всеки християнин

Йерусалим

Четири са местата в света, които всеки християнин трябва да посети поне веднъж в живота си. Атонската Света гора - независимата монашеска общност от 20 православни манастира, е едно от тях. За съжаление, там не се допускат жени.

Друго свещено място е официалната столица на Израел - Йерусалим. Главната цел на всичките му посетители, изповядващи християнството, е да стигнат до Божи гроб. Преди това обаче те трябва да минат по стъпките на Исус Христос, преди да бъде разпнат на кръста.

Ако разполагате с повече време, можете да извървите Камино де Сантяго, който тръгва от Франция и прекосява цяла Испания, за да стигнете до катедралата “Сантяго де Компостела”.

И разбира се - Ватиканът, който всяка година се посещава от над 4 милиона души.

Какво може да се види във и около Правец

Само на 50 км от столицата, попадайки в Правец, човек се озовава в съвсем друг свят. Местността, в която е разположен градът, е живописно пресечена от долините на река Малък Искър. Разнообразието от флора и фауна тук е впечатляващо – дъб, бук, габър, акация, бреза, черен бор, ела и смърч са само част от дървесните видове, които ще забележите. Мястото е осеяно с малинови и къпинови храсти, с папрат, бял равнец и горски ягоди. В околностите е пълно със сърни, елени, лисици и зайци. От пернатите най-разпространени са белите и черни щъркели, чучулигите и синигерите.

За любителите на лова наблизо се намират базите на ловните стопанства “Правец” и “Брусен”, а човек може да отдъхне и с въдица в ръка на брега на близките язовири, които се зарибяват редовно.

В пределите на община Правец се намират над 100 тракийски надгробни могили, 5 крепости от различни епохи, селища и некрополи. Факти и изображения за тях могат да се открият в местния исторически музей. В приемната сграда на общината е изложена колекция от подаръци, които Тодор Живков е получавал в качеството си на държавен глава. Друга забележителност можете да откриете в центъра на близкото с. Видраре - там все още се издига старото класно школо, което отваря врати само 13 години след откриването на Априловската гимназия, през 1848 г.

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Екстремно предизвикателство предприе бегачът Божидар Антонов. Той прави скоростно зимно преминаване на най-дългия туристически маршрут у нас - от връх Ком до нос Емине (около 580 километра), стартирайки в понеделник тази седмица. Приключенецът в трудното изживяване тръгва сам, но в определени участъци от маршрута е подпомаган от членове на екипа

С два метра отслабна 37-годишната Таня Коричкова от Благоевград! Няма грешка в измервателната единица - точно 220 сантиметра губи упоритата жена от обиколката на тялото си, след като решава да се хване в ръце и да промени живота си. Само за няколко месеца с правилно хранене и здрави тренировки в залата Таня успява да отслабне драстично - стопява

Паметник на Васил Левски е издигнат в карловското село Мраченик, където ятаци са криели Апостола! Навръх годишнината от гибелта на героя скулпторът Ангел Каравланов извая образа на героя и постави бюста в центъра на родното си село. "Прабаба ми ми е разказвала как нейни близки хора от Мраченик са криели Апостола в къща близо до центъра.