Българка направи уебсериал в Ню Йорк

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6760019 www.24chasa.bg
Lost & Found, NY разказва за неволите на една актриса от България по пътя и? към сцената. СНИМКА: Снимки: Личен Архив

Филмът е с награда от Русия за най-добър епизод и

полуфиналист в Лос Анджелис и Сан Мауро

Продуцент, режисьор, актьор, писател – всичко това в едно е българката Ванина Кондова. Завършила е НАТФИЗ в последния клас на Димитрина Гюрова, а преди 9 години заминава за САЩ, за да сбъдне мечтите си. Животът ѝ там я сблъсква с трудности, неволи, но и незабравими срещи и познанства. През 2016 г., заедно с още трима българи, Ванина започва снимки на първия български уебсериал зад граница. С доза хумор той разказва за неволите на българска актриса в опитите ѝ да стигне до голямата театрална сцена в Ню Йорк. Ще се сбъдне ли мечтата ѝ, зрителите ще могат да разберат днес, когато излиза последният епизод.

Едно от препятствията, с които трябва да се справи главната героиня Калина, за да стигне театралната сцена, е акцентът.
Едно от препятствията, с които трябва да се справи главната героиня Калина, за да стигне театралната сцена, е акцентът.

 Lost & Found, NY, или “Изгубени и намерени в Ню Йорк” е първият самостоятелен проект на Ванина, достъпен в youtube. Сериалът е базиран на личните преживявания в американския мегаполис, част от които тя описва преди това в пътепис. Идеята за филма пък възниква на шега.

Носталгията по дома е най-трудното нещо, когато си далеч. Връзката е само по телефона, но пък разговорът поражда спомени за невероятните кътчета в България и връща комфорта.
Носталгията по дома е най-трудното нещо, когато си далеч. Връзката е само по телефона, но пък разговорът поражда спомени за невероятните кътчета в България и връща комфорта.

“Дълго време обяснявах как трябва да започна да плета, защото нямах никакво търпение, а исках да се науча на това. Тогава мой приятел, който впоследствие стана и режисьор, уж на шега предложи да направим сериал как се уча на търпение в Ню Йорк. Така започна всичко, а и аз от години исках да създам свой проект”, разказва Ванина.

Ванина по време на снимките на финалния епизод
Ванина по време на снимките на финалния епизод

Филмът е изцяло независим проект. Снимките на първия епизод започват през лятото на 2016 г. Най-трудно, разбира се, е началото, защото няма никакво финансиране. Много хора обаче приемат идеята на Ванина радушно и се съгласяват да участват дори безвъзмездно. Така след приключването на първия сезон се оказва, че се е сформирал екип от 50 души, при това международен, с хора от България, САЩ, Франция, Италия, Португалия, Канада, Нова Зеландия и др. - разнолик, какъвто е и самият Ню Йорк.

Проектът е продуциран от български екип. Освен Ванина в него участва Калин Иванов, носител на 3 награди “Еми” за операторско майсторство и продуцентство. Той е оператор и режисьор на сериала, а преди две седмици е получил и поредна номинация в тази категория. Ана Атанасова, съпругата му, е монтажист и режисьор, а сред актьорския състав е и Дария Кондова, сестра на Ванина. Четиримата са продуценти на филма.

Засега сериалът има един сезон от пет серии. Те могат да се гледат в youtube. Ще ги познаете по заглавията - баланс, увереност, комфорт, глас и мечта. Защо по една дума? Защото “откриваме това, което търсим, не там, където очакваме”, казва Ванина и споделя, че това е мотото на сериала. Досега той е събрал 7000 гледания. А днес излиза и последният, пети епизод - “Мечта”, който ще разкрие дали главната героиня Калина (Ванина Кондова - б.а.) ще стигне до сцената.

Lost & Found, NY е отличен в няколко филмови фестивала. Има награда за най-добър епизод (четвърти - б.а.) на “Евразия филм фестивал” в Москва, полуфиналист е на “Сине Фест” в Лос Анджелис и в Сан Мауро, получава номинация за най-добра женска роля на фестивал в Глазгоу и е в официалната селекция на “Сефалу” в Палермо и “Рома Синема” в Рим.

Въпреки че сериалът е сниман зад океана, място в него намират и красиви кътчета от родната България.

Ванина е актьор по призвание. Завършила е НАТФИЗ в последния клас на Димитрина Гюрова. Любовта към театъра се ражда още когато е 14-годишна. Спомня си го, защото тогава след лична среща с именития Мариус Куркински символично се заклева пред Народния театър, че ще стане актриса.

“Бях на 14 години, когато изчаках Мариус Куркински след едно негово представление. Той раздаваше автографи, а аз му казах, че искам да стана актриса. За моя изненада не ме отпрати бързо, бързо с един автограф, а ме изслуша, поговори с мен и ми каза: “Отиваш и го правиш и ставаш добра, защото иначе няма смисъл”. Тогава отидох и се заклех пред Народния театър. Извън тази среща с Мариус Куркински не се познаваме, но съм му много благодарна за това, което ми каза”, разказва Ванина.

След като завършва, играе една година в бургаския театър, а след това заминава за САЩ, където живее вече 9 години. Там я отвеждат имена като Ал Пачино и Марлон Брандо. Не ги познава, но са сред любимите актьори, чиито лични истории я впечатляват най-много и иска да види откъде са тръгнали.

“Много ми хареса това, че Ал Пачино е започнал от нищото. Произлиза от бедно семейство, имал е трудно начало. Асоциирах се с тази трудност. Това ми даваше надежда, че дори нещо да изглежда невъзможно, не е задължително да не се случи. Така се зароди идеята да отида в Ню Йорк”, разказва Ванина.

Пътят ѝ зад океана започва в създаденото от драматурга Дейвид Мамет и актьора Уилям Мейси училище Atlantic Acting School към Atlantic Theater. Избира го, защото само там преподават техника на практическата естетика - актьорска техника за анализ на текста и как да се подготвиш, преди да играеш. Ванина е първият актьор от България, специализирал там.

Познава актьора от “Стар Трек” сър Патрик Стюарт, носителя на “Пулицър” Сам Шепърд и самия Дейвид Мамет, при които кара майсторски класове. Познава и актрисата Дженифър Грей, станала известна с ролята си на Франсис Хаусман - Бейби от “Мръсни танци”. Стечение на обстоятелствата пък я среща с Юън Макгрегър. През 2015 г. актьорът участва в реклама, в която говори на български. Уменията му са заслуга именно на Ванина, с която екипът му се свързва и я кани да помогне с произношението.

Въпреки успехите, постигнати зад океана, Ванина е готова да се върне у дома. В последните 9 години почти не пропуска да си дойде поне веднъж годишно, а от 4 години организира и уъркшоп “Кастингът и Градът”. На него се фокусира върху това как се провеждат кастингите в Ню Йорк и учи тукашните актьори какво могат да заимстват, с което да си помогнат в своята подготовка. Опитва се да предаде част от наученото в САЩ.

През последните няколко месеца пък си е постоянно у дома, защото участва в новия български сериал “Денят на бащата”, който се очаква да тръгне през есента по БНТ. В него си партнира със Захари Бахаров и Весела Бабинова под режисурата на Павел Веснаков.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Ана Мария от "Игри на волята" остави мотора и разчита на двата си крака, за да стигне до любимия мол. Топпапараците на "България Днес" изловиха красавицата без любимия й превоз да препуска към търговския център. Ана Мария обаче не изневери на спортния си стил и за разлика от засуканите кифли атакува магазините с клин и маратонки

На косъм от смъртта се разминава бившият победител в "Биг брадър" Мирослав Атанасов. Известният като "ревльото" мъж, получава инсулт, дни след като навършва 40 години. Благодарение на добрата намеса на лекарите, брадърът прескача трапа.  Миро, който развива успешен бизнес, попада в болницата в началото на март

На колело, с куче и видимо отслабнал. Това е равносметката за Явор Бахаров близо четири месеца след като бе сгащен в Банско посред пладне да шофира пиян и под въздействието на кокаин и марихуана. "България Днес" улови актьора да джитка с велосипед из столицата. Завързал кучето си на каишка за колелото, Бахаров търчеше по задачи