25 500 в България подслоняват вкъщи непознати - без пари заради приключението

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6772259 www.24chasa.bg

София отчита 80% ръст на броя на квартирите, давани под наем с airbnb

Идеята да спиш в леглото на непознат в чужда страна, доскоро звучеше като началото на филм на ужасите с предсказуем сценарий или немислима авантюра, достойна само за хора без капка инстинкт за самосъхранение.

Днес обаче за все повече пътешественици по цял свят най-добрият начин да пътуват интересно и евтино е чрез гостоприемството на местни.

При пътуване опциите за настаняване са хиляди: хотели с всякаква форма, цвят и брой звезди; хостели за различни бюджети и за хора, които предпочитат пренощуването им да е социално преживяване; airbnb за онези, които търсят необикновено място за настаняване и усещането за живота като “местен”, и каучсърфинг за авантюристи, които се опитват

да видят света,

без да харчат,

благодарение на

любезността

на хората и тяхната

излишна мека мебел

У нас напълно безплатният каучсърфинг се практикува от няколко години. Участие в приключението вземат хора с различни професии и социален статус и въпреки че повечето ентусиасти са младежи, има участници и на по 75 години.

Регистрираните потребители в страната са около 25 500, от тях 12 500 в София, като над половината са готови да ви подслонят без пари.

Другата възможност е да се регистрирате със статус “Кафе или питие” и просто да се срещате с чужденци, които са във вашия град, за да обмените мисли за живота и пътуването над чаша вино.

За последните две години интересът към другата много популярна, макар и платена, платформа - airbnb, нарасна значително в България. Броят на обектите, които се отдават основно в София, расте с 80% годишно, с толкова е и при сделките, показват данните на платформата за столицата.

Реализираните

в София сделки през

сайта на airbnb са 3290

от началото на тази година. Това е голям ръст спрямо миналата година, когато броят им е бил 1980 за същите месеци. През 2015 г. сделките са били 1029, което е почти три пъти повече спрямо 2014 г., когато са били 480.

Броят на обектите в София е значително по-малък в сравнение с други големи градове в региона - Белград, Букурещ, Атина и Истанбул. Средните цени за услугата обаче са почти еднакви в тези градове -

в София плащаш

35 евро за нощ,

колкото в Белград

и в Букурещ

В Атина обаче средната цена е около 47 евро, като там данните показват, че предлагането и търсенето на наеми през airbnb е много по-голямо.

- airbnb - платформа за отдаване и наемане на частни домове от всякакъв тип срещу заплащане

- каучсърфинг - платформа за резервиране на напълно безплатни нощувки на дивана (или друго свободно място) в дома на домакина, който най-вероятно ще си бъде вкъщи

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Споразумение! Тази дума огласяше вчера спецсъда по делото срещу сина на изчезналия Йоско Костинбродския – Иван, и още 17 души за бандата за наркоразпространение и подготовка на убийства на разследващи. По-голямата част от подсъдимите са навити да се признаят за виновни и да сключат сделка с прокуратурата за смешно ниски наказания,

Репликата "Има Господ" стана един от мотивите на съда да отстрани от поста му шефа на НОИ в Силистра Милен Пенчев! Думите са изречени от съпругата на Пенчев - Силвия, майка на поп звездата Тита. Религиозната констатация е отправена от Силвия към служителката Костадинка Андонова на работното й място в края на март и е чута от други чиновници.

Иван Бандаловски се прояви като прилежен гражданин, събирайки грижливо в найлоново пликче отпадъците си и изхвърляйки ги в контейнер, видя "България Днес". Облечен спортно и с повдигнат крачол, вероятно за да се вижда по-ясно една от татуировките на крака му, футболистът чинно отиде до кофата за смет.