Европейската комисия вози без пари 18-годишните на влак из Стария континент

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6774426 www.24chasa.bg
Леан Мелъди по време на обиколката си в Европа

Раздават 30 хил. билета на младите, за да опознаят отделните страни и своите връстници

Едва на 18 си и мечтаеш за красивата Италия, романтичния френски Прованс, спиращи дъха алпийски гледки?

Късметлии са младите европейци - Брюксел сбъдва тази мечта.

30 хиляди безплатни билета за пътуване с влак в Стария континент ще раздаде Европейската комисия на младежи, които тази година навършват 18 г. Това е заложено в бюджета на институцията за 2018 г.

Идеята е така младите хора да опознаят Европа, но и своите връстници в отделните страни членки, така че реално да усетят свързаността в съюза. Още повече - сами да участват в изграждането ѝ.

В проекта могат да участват всички граждани на ЕС, родени през 2000 г. В основата му е сега съществуващата система Interrail pass - карта, която позволява на европейците да пътуват в неограничен брой страни в ЕС за определено време. В новата инициатива могат да участват и учениците от Латвия, Литва, Естония, Малта и Кипър, въпреки че тези страни не са в списъка на Interrail pass.

Кандидатстването ще става чрез специално направена за целта онлайн платформа. Спечелилите заветния безплатен билет ще бъдат насърчавани да пътуват през определени маршрути, за да открият по-непознатитге кътчета на Европа.

От Еврокомисията ще заделят общо 14,7 млн. евро за тазгодишната инициатива. Очаква се тя да продължи и през 2019 г. и 2020 г., а

общата стойност

на проекта да

достигне над

1 млрд. евро

И това не е единственият шанс за амбициозните млади пътешественици.

Друг проект можем да оприличим на нещо като европейско тото - 8 младежи на възраст между 18 и 30 г. ще получат уникалния шанс цял месец напълно безплатно да обикалят Европа по 4 различни маршрута, всеки от които гарантира сърдечни срещи с местни хора, тяхната културна и кулинарна традиция.

Тук вече не става дума за пътуване с влак. Спечелите “джакпота” ще обикалят с коли. Те ще бъдат разделени в четири отбора от по двама души. Всеки от тях

ще трябва да

измине 12 000 км

с автомобил

Първият маршрут е Средиземноморският - от гръцката столица Атина през Албания, Черна гора, Босна и Херцеговина. Финалът е в Ласко, Франция, прочут с едни от най-старите на континента пещерни рисунки.

Атлантическият маршрут започва от най-западната точка на Стария континент - Кабо де Рока в Португалия. Оттам младите пътешественици ще се насочат към Испания и Франция, а финалната точка ще бъде най-големият европейски пристанищен град - Ротердам в Холандия.

Щастливците, поели по Балтийския маршрут, ще започнат пътешествието си не откъде да е, а от град Рованиеми, Финландия - столицата на Лапландия и дом на Дядо Коледа. После ще преминат през Естония, Латвия и Литва, а накрая на пътешествието ще се насладят на по бира в немската столица Берлин. Сгушеното в планинската верига Шварцвалд градче Донауешинген ще даде старт на участниците по Дунавския маршрут. Той ще премине и през България, преди да финишира край делтата на реката в Румъния.

Всеки отбор ще бъде съпроводен с екип и оператор. Нощувката, както и 3 дневни хранения ще бъдат поети от ЕК. Цялото пътуване ще бъде заснето, а участниците ще трябва и сами да снимат и споделят преживяното и историите, които са научили, в социалните мрежи.

Накрая те ще

бъдат събрани и

представени във

филм - онлайн

пътеводител

за Европа

“Встрани от отъпкания път”.

След първото пресяване, в което желаещите да участват в проекта Road trip трябваше да се представят в 1-минутно видео, бяха селектирани 48 кандидати. В 7-членното жури влизат служители на ЕК, журналисти, проджект мениджъри, а последният може да е всеки, който иска да подкрепи участниците.

На 19 март бяха обявени полуфиналистите, които ще отидат в Брюксел за практически семинар и за сближаване на колектива. Сред късметлиите са и двама български младежи. Първият е Слав, на 26 години, който в момента учи магистратура в Швеция. С нестандартната си идея, с която се представя - рап песен, 23-годишният студент по архитектура Иво Попов също достигна до кръга в белгийската столица. Имената на участниците в окончателното класиране ще се разберат на 3 април.

Безплатна обиколка на Европа за 3 месеца. Това предлага и компания за пътуване. Тя търси 4-ма души - блогър, влогър и хора с много последователи в инстаграм и снапчат. Единственото условие на фирмата Busabout е те да споделят всичко онлайн веднага, като описват видяното.

Избраните хора, ще разгледат континента от началото на юни до септември 2018 г. На всеки един от 4-мата късметлии ще бъдат платени пътните, разходите и дори ще получат бонус в края на пътуването. Цялото преживяване се оценява на около 15 000 долара на човек.

Маршрутът ще обиколи едни от най-горещите точки на Европа като Париж, Барселона и Флоренция. Блогърите ще посетят още езерото Блед, градовете Краков и Сан Себастиан. Те ще могат да се

насладят и

на седмица

плаване с

кораб в Хърватия

Всеки член на екипа за пътуване на Busabout ще бъде избран въз основа на своя талант за създаване на онлайн съдържание. Идеалният кандидат за ролята трябва да има опит в социалните медии, писането, фотографията и блоговете. Освен това той трябва да е навършил 18 години и да има валиден паспорт и шофьорска книжка.

Професионални блогъри твърдят, че с предимство ще са тези, които имат поне 60 000 последователи в социалните мрежи, а публикациите им се харесват от около 10 000 души.

Кандидатите трябва да изберат предпочитаната от тях социална платформа и да запишат видеоклип от 60 секунди, показвайки защо те са единственият човек за тази позиция. Те трябва да се изпратят на уебсайта на Busabout до средата на април 2018 г.

Миналата година късметлийката, която обиколи 28 страни, бе австралийката Леан Мелъди.

“Най-добрата работа, която съм имала. Това беше пътуването на живота ми”, казва Мелъди.

23-годишното момиче

просто обичало

да снима и качва

фотоси в

инстаграм,

преди да бъде избрано. Тя съветва всеки, който тръгне на път, да си вземе много чорапи и бельо, както и сапун. Приключението бележи началото на кариерата ѝ като блогър за пътуване.

Най-големият проблем, който Леан среща по време на обиколката си, е батерията на телефона. Тя трябва да го държи постоянно зареден и в ръцете, за да може да заснеме, всичко, което вижда. От всички страни, които посещава, австралийката избира 3, които са я впечатлили най-много - Хърватия, Турция и Швейцария.

Според Леан най-добрата снимка на забележителности се прави сутрин рано, когато все още няма туристи и мястото е пусто.

Междувременно от европейската левица - PES предлагат на Брюксел да раздаде културни карти на младежите навършили 18 г., чрез които ЕС да покрива посещенията им на театър, кино и концерти.