Слагайте кубче лед в саксията на цикламата, за да удължите цъфтежа

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6778188 www.24chasa.bg
Снимки: Pixabay

Дошла от Мала Азия, цикламата е известна с ароматните си, кадифено меки, изящни цветове в наситени розови, карминеночервени, цикламени тонове.

Освен в саксии по дворове и балкони в България се среща и в диво състояние - по северните склонове на Стара планина. Предпочита хладни и засенчени терени. При добри грижи за грудката цикламата може да подновява растежа си и да цъфти безпроблемно около 25 години.

Това цвете е сред малкото цъфтящи растения, чийто период на активен цъфтеж е зимата - от октомври до април. В началото на пролетта започват първите признаци на увяхване на цветовете и преминаване към покой. Важно е да знаете, че в период на цъфтеж цикламата не понася топлина и ярко слънце. Най-добре цъфти и се развива при температура в помещението не по-висока от 12-15°С. Не я оставяйте и в съвсем студено помещение с температура под 10°С. Идеалното място за цикламата през зимата е в близост до северен прозорец. 

Поливайте само при необходимост и не отгоре, а в чинийката. Задължително подхранвайте през периода на цъфтеж. Течните торове за цъфтящи растения са подходящи за често торене. Спазвайте точно указанията и внасяйте торта чрез поливната вода. Торете на всяко поливане. Но внимавайте - преторяването може да доведе до образуване на повече листа вместо цветове. Цветарите препоръчват нестандартен начин за удължаване цъфтежа на цикламата - с поставяне на късчета лед в саксията, като се внимава той да не докосва грудката и другите части на растението. При добре отглеждана и развита циклама може да се видят до 20-30 цвята, естествено е те да са в различна фаза на развитие - едни от тях отмират, други тепърва зацъфтяват.

Трябва да знаете, че щом се забележи повяхнал цвят и пожълтяло листо, трябва веднага да се премахнат до основа. Ако се остави част от дръжката им, бъдете сигурни, че много бързо тя ще стане проводник на инфекции и това ще ускори загниването на грудката. След прецъфтяване листата на цикламата започват да пожълтяват. Това е знак, че трябва да спре поливането, а растението се премества в по-хладно и тъмно помещение. Щом окапят листата, пресадете растението в нова саксия. Спазвайте правилото при цикламата 1/3 от грудката да е над почвата. Пресадете най-късно до юни месец и оставете цикламата да си почива чак до есента. Поливайте само видимо суха почва. В края на август или началото на септември, когато се появят малки нови листенца, изнесете саксията на по-светло и започнете да поливате умерено.  

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На странна молба за помощ станаха свидетели пътниците на софийското метро. Столичанин с табела на врата подчертаваща нуждата му от наркотици и билки посрещаше забързаните граждани на входа на метростанция Сердика. Дали обаче някой е откликнал на молбата му не е

Вратарят на "Аталанта" Пиерлуиджи Голини бе зарязан от сексапилната си половинка. Джулия Проведи сама обяви края на връзката им. "Предпочитам да го кажа аз - написа тя в инстаграм. - Двамата с Пиерлуиджи скъсахме днес. Причините са лични. Със сигурност всеки вестник и сайт ще ви съобщават защо, но истината знаем само аз и Пиерлуиджи.

Четирикратният шампион в най-голямата колоездачна обиколка "Тур дьо Франс" Крис Фрум се потроши при катастрофа по време на подготовката си за надпреварата, която започва на 6 юли. Британецът се блъсна нелепо в стена на къща. Той пусна кормилото, за да си издуха носа. Сблъсъкът е станал с 60 км/ч. Фрум бе опериран над осем часа,