19-годишната Мария от "Гласът на България" от 6 месеца е санитарка в “Пирогов”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6778260 www.24chasa.bg
Мария пее от малка.

Едно 19-годишно момиче, което работи като санитар и е на път е да стане седмо поколение лекар, реши за първи път в живота си да се пробва в музикално предаване. Макар всичко да започва на шега, Мария Пашалийска се явява пред журито на “Гласът на България” и толкова добре изпълнява песента си, че всички от журито я искат в отбора си. И не след дълго идват поканите за различни участия, а и поздравите от случайни хора, които ѝ казват колко са я харесали в шоуто на Би Ти Ви.

“Всичко почна като на шега – да видя дали ще се обърнат съдиите, а накрая се оказа доста сериозно нещо”, казва сега Мария. От малка тя проявява музикален талант и от много време насам близките ѝ я карат да го покаже пред по-широка публика. Една вечер, докато е с приятелите си, решават да разиграят кастинги на тъмно – те са журито, а Мария се явява пред тях. Толкова ѝ става интересно, че си казва защо да не се пробва наистина.

Когато се явява да пее на живо пред четиримата ментори – Графа, Иван Лечев, Поли Генова и Камелия, обаче всичко е много различно. За първи път трябва да се представи на толкова голяма сцена, а и пред такива авторитети. Толкова била притеснена тогава, че сега изобщо не помни нищо от своето изпълнение в кастинга на тъмно. “Дори си

забравих текста на

песента и помолих

една жена да го

намери в

телефона си,

за да го проверя. Първите ми 10 секунди на сцената бяха кошмарни – чудех се защо съм там и защо си го причинявам, но когато започнах да пея, се успокоих”, усмихва се Мария. Всъщност притеснението ѝ изобщо не си личи – тя пее изключително добре и правилно, заради което и четиримата от журито я искат в отбора си. Макар първоначално Мария да иска да попадне в тима на Иван Лечев, на кастинга избира неин ментор да бъде Графа.

Увлечението на Мария към музиката е от детските години, когато родителите ѝ подаряват пиано и я записват на уроци. Впоследствие учителката ѝ по пиано забелязва, че тя има вокални способности и е добре да ги развива. Така лека-полека Мария влиза в света на музиката – все натам си я влече, макар тя да е първата от семейството, която тръгва по този път. Записва се при вокален педагог – учи я не кой друг да е, а певицата Роберта.

Идва време Мария да помисли с какво ще се занимава професионално в бъдеще. Един ден излиза на вечеря с майка си и баба си – и двете лекарки. Майка ѝ е патолог, баба ѝ – анестезиолог, и всяка от тях разказва с плам за свои случаи, за професията. И прибирайки се малко по-късно към вкъщи, Мария се замисля за първи път доста сериозно защо и тя да не стане като тях. Дори си избира и специалности, в която да се развива – педиатрия и акушергинекология.

Идеята постепенно уляга в главата ѝ и тя тръгва на уроци по биология и химия. Така

заниманията ѝ при

Роберта остават

на заден план

– медицината е сложно нещо, а кандидатстудентските изпити за нея също не са лека работа. “Музиката е нещо, което до голяма степен мога да уча сама, докато при медицината това не е така. Тъй като искам да се развивам и в двете сфери, по-логичното беше да се запиша да следвам медицина, а странично да продължа да пея”, разказва Мария.

Сега тя е в първи курс, но не учи хуманна, а ветеринарна медицина. “В началото имах колебания. Доста е сложно, но пък е безкрайно интересно и много се радвам, че точно това записах”, обяснява Мария. В момента с колегите ѝ учат основни дисциплини като хистология и анатомия, както и зоология, ботаника, латински език. “Харесва ми, че не учим само за животните, а и за растенията. И не само за един вид, а за толкова много – изключително е интересно”, казва още тя.

Мария не само учи медицина, а от половин година наблюдава на живо как се упражнява тя – работи като санитарка в централна реанимация в “Пирогов”. Започва да си търси работа, защото иска да се изнесе от вкъщи. Наистина не ѝ е никак леко, но поне може да си позволи да плаща наем, а и да бъде достатъчно самостоятелна. “В началото ми беше тежко, но после свикнах. Аз съм зодия Риби и много се привързвам към места и хора, приех си го като мое място и не искам да работя другаде”, обяснява Мария.

За да може да

съчетава работата с

лекциите, взема

основно нощни смени

Много пъти усеща, че се изморява до краен предел, идвали ѝ мисли да напусне, но все още се чувства на мястото си там.

Представянето ѝ в “Гласът на България” ѝ отваря доста врати – не само че зрителите я харесват, а и хора, занимаващи се професионално с музика, оценяват таланта ѝ и я канят на различни участия. Например утре, в неделя, ще пее на откриването на фотоизложба. “Изненадах се от позитивната нагласа към мен. Бях решила, че никой няма да гледа добре на участието ми освен приятелите ми”, казва тя. Оказва се, че е направила сериозно впечатление, след като вече непознати хора я спират по улицата, за да я поздравят. Последно, докато си пазарува в голям супермаркет, две момченца се приближават към нея и я питат с усмивка: “Ти от “Гласът на България” ли си?”

За в бъдеще си представя да се занимава с ветеринарната медицина, но и пеенето да е част от живота ѝ. “Както и да се развият нещата, нямам намерение да спирам с музиката. Смятам да стана ветеринарен лекар, но не мисля, че това ще ми попречи да работя като певица”, категорична е Мария.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Известният блус музикант Буги Барабата е починал тази нощ! Скръбната вест съобщиха негови колеги от радио "Z Rock". Не се съобщават причините за кончината на 58-годишния музикант. Той бе една от най-колоритните фигури в българския блус и рок. Истинското му име е Марио Събев. Той е роден на 24 декември 1960 г.

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.