Бум на туризма в Матера - урок за Пловдив като европейска столица на културата

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6779356 www.24chasa.bg
Италианското правителство отпусна 400 милиона евро, за да може старинният град блесне пррез 2019 г. СНИМКИ: ИНСТАГРАМ

Италианското правителство даде 400 милиона евро на малкото градче

Италианският град Матера е трети в клаасацията на 52-те места в света, които трябва да се посетят тази година по препоръка на в. “Ню Йорк таймс”.

Всичко, което трябва да знаете за:

Не че пещерните жилища на Матера не бяха известни и преди това с уникалността си, още повече че ЮНЕСКО от 1993 г. Откакто обаче беше обявена за столица на европейската култура през 2019 г. заедно с Пловдив, Матера посреща няколко пъти повече туристи.

Вълната от интерес и любопитство се развихри и след като през миналата година историческият пътеводител “Лоунли планет” я постави

сред 10-те града

в света, които

трябва да се видят

на всяка цена

Десет месеца преди гонга Матера вече е готова с повечето от проектите си, с които ще се представи като културна столица на Европа заедно с Пловдив.

Идеята им е да се въвлекат всички местни и да се подтикнат към споделяне на културата. Или с други думи, да се получи нещо като “всички заедно във файтона”. 

През септември 2017 г. италианското правителство отпусна 400 млн. евро за различни дейности, свързани с “Матера-2019”. Те обхващат култура, околна среда, инфраструктура и са свърани и с развитието на област Базиликата, където е градът. За “Матера-2019” са отпуснати 106 млн. евро, за Базиликата – други 285 млн., а за крайните квартали – още 13 млн. евро. Средствата са обезпечени напълно от национални или структурни фондове. Парите ще отидат и за транспортни и инфраструктурни връзки. Първите

27 културни проекта

за Матера,

реализирани

с бюджет от

57 млн. евро,

вече бяха демонстрирани и разказани пред публика в града – те обхващат от музиката, театъра и киното до архитектурата, дизайна и местната кухня.

Всеки от проектите е свързан с една от петте теми на програмата за “Матера, културна столица на Европа”. Проектът “Звуци от далечното бъдеще”, който е свързан с темата “Далечно бъдеще ”, ще покаже Матера чрез прочита на нейната акустика и музикални традиции. Друг проект – “Невидими павильони” пък цели да подтикне към размисли за отговорността на архитектурата и на артистичните търсения в пространството на град Матера.

Проектът “Архитектурите на срама” ще изследва връзките между двете понятия като мярка за стойностите в Европа. “Тихата академия” пък ще постави началото на занаятчийска школа, базираща се на способностите на мигрантите и на местните нужди. Предвижда се и откриването на Евросредиземноморски

музей на

отхвърления предмет

– той ще бъде реализиран с художествените интервенции върху предмети, представящи културното и евросредиземноморското наследство.

Други 23 проекта са в подготвителна фаза и техният бюджет е 6 млн. евро. Ясни са и кои ще бъдат четирите основни изложбени експозиции през 2019 г. Първата - “Ars Escavandi, Матера и пещерните градове в света” - ще послужи като старт на поредицата на 20 януари. На 21 април пък ще започне “Нов прочит на Ренесанса. Италианското изкуство, разказано с очите на Средиземноморието”. Щафетата поема на 21 юни изложба за Питагор, а после и фотографската “обсерватория” на Армин Линке за промените на човешкия хабитат. 

Матера е подготвила и 5 туристически маршрута в синхрон с културата - “Далечно бъдеще”, “Непрекъснатост и прекъснатост”, “Утопии и антиутопии”, “Корени и пътища”, “Размисли и връзки”. По този начин италианският град ще покаже на посетителите културното и историческото си богатство, предвиждайки дори

даване на паспорт

за “временно

гражданство”

Откриването на серията от културни събития ще бъде на 19 януари 2019 г., когато са предвидени гигантски по мащабите си тържества. В тях ще участват музикални групи от всичките 131 общини на област Базиликата, 20 от други италиански общини и още 27 от различни европейски градове.

Всяка седмица през следващата година ще предлага по един нов културен проект, или общо 50 за годината. Като допълнение към тях ще бъдат изложбите и другите инициативи. Годината ще приключи с фестивала “Отворено изкуство” – празник на съвременните култури, който ще послужи и като трамплин за следващите години. 

Програмата на Матера включва и няколко копродукции с национални и международни театри. Една от тях е с неаполитанския театър “Сан Карло”, с който ще бъде представена сред каменните жилища операта “Селска чест” на Маскани.

Естествен декор

е за холивудски

библейски филми

Въпреки че е известен от години като естествен декор на много холивудски продукции с библейска тематика, 60-хилядният град е открай време в дъното на италианските класации по бедност и безработица по подобие на други южни общини.

Години наред след войната Матера е смятан за “срама на Италия”, както го нарича навремето комунистическият лидер Палмиро Толияти. Каменните пещери и галерии, в които са изградени още в древността жилищата на обитателите му, стават символ на изостаналия Юг. През 1952 г. Матера получава държавни фондове за построяването на нови квартали, в които да бъдат преместени 15 000 от жителите, обитаващи каменните пещери. Така градът се превръща в лаборатория за инженери, архитекти и урбанисти. 

Днес Матера е вторият по големина град в област Базиликата след Потенца, но е първи по площ. Средният годишен доход на глава от населението е 11 500 евро (за сравнение – най-високият в Италия - 44 000 евро, е на община Галиате Ломбардо до Милано).

В Матера почти не се развеждат – има само 0,7% разведени. На всеки 1000 жители се падат 700 автомобила.

Инфраструктурата е ахилесовата пета на града. Най-близкото летище е на Бари – на 65 км. Дотам българите могат да стигат с ферибот от Гърция. Пътят от Рим с кола до Матера е истинско изпитание – над 5 часа са необходими за 500-те км разстояние. Матера не е свързана с националните железници. Необходимо е първо да се пристигне с тях в Бари, след което се хваща влак на регионалните южни линии.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Потърсете ме да ви оправя футбола, каза голмайсторът преди почти 10 години Димитър Бербатов може да замени Борислав Михайлов начело на Българския футболен съюз. Бившият голмайстор на националния отбор и на "Манчестър Юнайтед" е с най-големи шансове да поеме управлението на футбола ни, научи "България Днес" от свои източници.

Президентът на Българския футболен съюз най-накрая хвърли оставка! Тя ще бъде представена пред членовете на Изпълнителния комитет. Извънредното заседание ще се проведе в петък от 14:00 часа на базата в Бояна. "След дългите години, прекарани на поста, и с множеството си контакти на високо международно ниво,

Премиерът на България Бойко Борисов удари по масата! Той също не издържа на изключително слабите резултати на националния отбор в последните години и реши да предприеме крути мерки. "Призовавам Борислав Михайлов незабавно да си подаде оставката като президент на Българския футболен съюз! След вчерашната позорна загуба на българския национален