Представиха Великотърновския театър и книгата на актьора Иван Митев в Националната библиотека

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6779950 www.24chasa.bg
Директорът на търновския театър Васил Вълчев представи пред отбраната публика специалния статут и постиженията на храма на Мелпомена в старата столица

Историята на Музикално драматичен театър „Константин Кисимов” и книгата “Театърът, наречен “Надежда” на актьора Иван Митев бяха представени официално в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” в София. Проявата е част от съпътстващата програма на тазгодишния Софийски театрален салон и се проведе с подкрепата на Съюза на артистите в България, съобщиха от културната институция. Сред гостите бяха неговият председател Христо Мутафчиев, Мирела Иванова, драматург на Народния театър “Иван Вазов”, режисьорът Димитър Шарков, студенти от НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”, театрали и ценители на сценичното изкуство.

Директорът на търновския театър Васил Вълчев представи пред отбраната публика специалния статут и постиженията на храма на Мелпомена в старата столица. След това Иван Митев запозна гостите с книгите си „Театърът, наречен „Надежда” и „Хроники от едно театрално столетие 1870 – 1970”. В първия сборник актьорът е събрал 100 години от историята на театралното дело във Велико Търново. Луксозното издание включва архивни фотоси и документи, като много от тях се публикуват за първи път. Изследването обхваща периода от създаването на първата театрална трупа в града през 1870 г. в читалище “Надежда” до преместването му в съвременната сграда през 1971 г. Книгата е посветена на 120-годишнината от рождението на Константин Кисимов. За нея през 2017 г. Иван Митев получи наградата „Култура” на Община Велико Търново.

Във втората книга са включени над 1500 снимки, афиши и факсимилета от ценни документи, свързани с историята на театралното дело в града. В уникалния албум могат да се намерят любопитни и достоверни факти за създаването на първите театрални постановки в Търново, както и за личности, допринесли за утвърждаването на театралния жанр у нас. Изданието е плод на шестгодишните проучвания на актьора от МДТ и на режисьора гл. ас. д-р Георги Василев, който е и научен консултант на „Хроники от едно театрално столетие 1870 – 1970”.

По време на софийското представяне, най-интересните моменти от “Театърът, наречен “Надежда” бяха превърнати в импровизиран спектакъл от нейния автор и колегата му актьор Детелин Кандев. Особено вълнуващи бяха разказите за присъствието на Васил Левски на едно от първите театрални представления в Търново, както и за ролята на Константин Кисимов за утвърждаването на местната трупата. На финала на вечерта Иван Митев, Детелин Кандев и директорът Васил Вълчев получиха като подарък от Националната библиотека дигитално копие на Тефтерчето на Васил Левски, изработено за 180-годишнината от рождението на Апостола.

Със своята изследователска дейност в областта на театралното изкуство звездата на драмата Иван Митев участва в селекцията за Годишните национални награди „Икар”, които присъжда Съюзът на артистите в България. Общо четири са предложенията за номинации, които е направило ръководството на МДТ. Така театърът във Велико Търново за първи път участва в престижния конкурс. Отличията се присъждат в Международния ден на театъра 27 март.

Две от предложенията на търновския театър са за спектакъла „Хъшове” по Иван Вазов, поставен на сцената на МДТ от режисьора Бойко Илиев. Актьорът Иван Митев, който блестящо се превъплъти в образа на Странджата, е предложен за „Икар” за главна мъжка роля. В категорията „Актьорски дебют” в конкурса участва младото попълнение към драматичната трупа на МДТ Стоян Борисов, който играе ролята на Бръчков.

За статуетката „Икар 2018” за главна мъжка роля ще се бори и актьорът Милен Иванов. Той е предложен за превъплъщенията му като Сержант, Лейтенант, Гробар и Баща в постановката „Няма да платим” на Дарио Фо. Режисьор на спектакъла е Георги Михалков.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бившият министър и настоящ партиен лидер Петър Москов опъна здраво нервите на МВР. Десният водач паркира безцеремонно джипа си под носа на институцията, точно на забранения ъгъл на улицата, видяха топпапараците на "България Днес". Ексздравният шеф не се притесни от близкото присъствие на куп униформени и хукна да си купува храна за вкъщи

Актрисата Виолета Марковска заприлича на истински ескимос, видяха папараците на "България Днес". Мария Чеканова от сериала "Столичани в повече" отиде до магазина сгушена в дебело зимно яке, а повече от половината й лице бе закрито от вълнен топъл шал. Екипирана от главата, но не и до петите. Актрисата бе забравила да закопчае ботите си и

По бизнес срещи в луксозно столично заведение бе забелязан от "България Днес" Йордан Динев. Предприемачът се сля с останалите посетители, облечен в яке, а не със скъпарски кюстюми и палта. Компания му правеше млад здравеняк, който елегантно го настани на задната седалка и шофираше по натоварените софийски улици