Мариус Донкин: Народният театър има 11 номинации за “Икар”, повод за празник

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6782393 www.24chasa.bg
Директорът на Народния театър е домакин на церемонията за връчването на наградите "Икар", тя е на 27 от 19 ч., ще се излъчва по БНТ СНИМКА: Борис Марков

- Деян Донков ще играе с Радина Кърджилова в “Любовникът” на Харолд Пинтър, разказва директорът на Народния театър, и допълва

- За 24 май ще има софийски Монмартър до театъра

- Преговаряме с БНТ да излъчват наши пиеси

В деня на театъра

Днес е Международният ден на театъра. Тази вечер в Народния театър “Иван Вазов” ще бъдат връчени театралните награди “Икар”, които се присъждат от Съюза на артистите в България.

Сценарист и режисьор на церемонията е Стоян Радев и ще е със специалното участие на световноизвестния цигулар Минчо Минчев, примабалерината Марта Петкова, Стефан Вълдобрев и “Обичайните заподозрени”.

Националните награди “Икар” се провеждат под мотото на Европейския съюз “Единни в многообразието”.

Трупата на Народния театър е номинирана за 11 отличия.

Актьорът Иван Иванов ще получи наградата за чест и достойнство.

- Честит Международен ден на театъра, г-н Донкин. Имате с какво да се похвалите на тази дата, и то с международни успехи.

- Не крия, има. Но първо ще кажа за 11-те номинации за наградата “Икар” - повод за празник, защото 6 от тях са пиесата “Танцът Делхи” от Иван Вирипаев, постановка на Галин Стоев.

Тя имаше

8 представления

в Тулуза

Нещо необикновено за един и същ спектакъл. Критиците писаха, че българската актьорска школа е забележителна. Публиката в салона беше възторжена и съпричастна. Голям успех в Париж имаше и “Богът на касапницата”.

- А интересът у нас?

- Нека фактите говорят - 586 спектакъла за 1 година, 120 хиляди зрители, 1,5 млн. от билети. Но както се казва - няма ненаказано добро - аз съм син на свещеник и винаги казвам истината. Един ден може да напиша и книга.

- Имате амбициозни планове за формата “Театър пред театъра”.

- С пълното съдействие на Столичната община и тази година ще го има от 30 юни. Сънувам този проект от години. Искам да направим един спектакъл “България - земя благословена”, насочен към духовността, а не към примитива на деня. Със словото на Черноризец Храбър, стиховете на Вазов, красотата на римите на Дебелянов, Лилиев, Фотев, Валери Петров, от песнопенията до ритмите, на които хората ходят по жарава. Какво богатство!

- Но да се върнем към днешния празник...

- Във връзка с него е подредена фотоизложбата “Разгневени монолози” със снимки на големия Велко Кънев, която вече може да се види в градинката пред театъра. Вече

благодарение

на подкрепата

на фондация

“Основа-та”

ще започне и дигитализация на архива ни, за да е достъпен за всички. Но театърът трябва още и още да се отваря за хората. Вчера например в Народния театър се откри първата по рода си изложба, където на едно място се срещат живопис и… вратовръзки. (Платната на световно признатия български художник Павел Митков, посветени на театри от различни градове, включват и авторските вратовръзки на дизайнерката Георгия Рачева. Избрали са да покажат, че когато човек истински цени театъра, може да го носи до сърцето си - буквално. Изложбата “Театърът - близо до сърцето” събира 13 картини, всяка от които изобразява театър от България или от света. Върху платната са инсталирани вратовръзки - б. а.)

- Нещо като дни на отворени врати може би.

- Театърът трябва да се разкрепости, да се отвори. Защо не и с възможност посетителите 5 минути да погледат и репетиция на сцената, да видят труда на хората и на, и зад, и под сцената. Нужно е да бъдем електронни, мобилни. Ще ми се на екрани пред сградата да вървят по няколко минутки от началото и края на представлението, да будят интерес и любопитство.

- Като говорим за достъп на хората до изкуството, замисляте ли се за други форми, да се качват пиеси онлайн примерно?

- Да, замисляме се, но нещата не са така прости. Трябва да се уредят авторските права. Водили сме разговори с БНТ да се възроди телевизионният театър с пиеси, които се играят от години и вече са позагубили творческата си енергия на сцената - т.нар. падащи представления. На това ме наведе една среща при гастрол в с. Цалапица. Срещам една жена, която стои пред сергията си. Хвана ме за ръката, още усещам грапавината на нейните ръце... “Нямаме пари да дойдем до София да ви гледаме”, каза ми тя. И аз се замислих

как ние да

отидем при

тези хора

Нещо също много важно - новият ни сайт, където могат да се гледат минутки от спектаклите, и новата платформа, чрез която билетите могат да бъдат купувани онлайн дори и от банкомат и от други места, предлагащи услуги за плащане на сметки.

- Друга ваша мечта се реализира наскоро - да направите Асоциация на балканските театри.

- Ние ще бъдем домакини на първия Балкански театрален фестивал през важната за нас 2020 г., когато нашият патрон има двоен юбилей. За него отдавна мислим много сериозно. Да се направи нещо смислено, задълбочено.

Юрий Дачев ще

драматизира

забравен роман

на Иван Вазов

- Ваша политика е да каните световни режисьори. Кого успяхте да “съблазните” след Иван Пантелеев?

- Самият Йерней Лоренци от Словения. Българските зрители го познават от постановката му “Илиада” преди 2 години в Сатиричния театър. Световна! Впечатляваща! Дадох му пълна свобода да избере какво да постави на наша сцена. Накрая прие моята идея. Ще ви кажа коя е по-нататък. Той е всепризнат европейски режисьор, който умее да работи с митове, легенди, прави спектакли за изкуството, красотата и любовта, неща, които ни липсваха в нашия “барутен погреб” на Европа. Това е и сред мотивите за създаването на Балканската асоциация

- А след толкова премиери този сезон, какво да очакваме през новия?

- Само за новия ли - програмата ни е готова за 2 години напред (смее се). Снощи имахме премиера - “Три високи жени” на Едуард Олби с голямото завръщане на Мария Стефанова. “НеоДачници” от Максим Горки вече е на сцена. Почти няма билети за следващите дати.

Какво сме

програмирали?

Издавам ви големи тайни. Очаквайте Крис Шарков с “Дивата патица” на Ибсен, Стилиян Петров с “Моята стара лейди” на Израел Хоровиц, Деян Донков като режисьор на “Любовникът” на Харолд Пинтър, където ще играе заедно с Радина Кърджилова.

Сезон 2018-2019 г. е замислен като български сезон. Ще се играят пиеси на Йордан Радичков, Константин Илиев, Христо Бойчев, Камен Донев, а режисьорите са Стоян Радев, Бина Харалампиева, Явор Гърдев и, разбира се, Камен Донев ще се режисира сам. Два от спектаклите ще са моно.

- Има ли шанс артистичната улица “Иван Вазов” да се превърне в софийски “Монмартър”?

- Да, реален. Искаме да създадем тук наоколо едно духовно пространство, населено с живо изкуство, което се създава в момента, да се ражда нещо духовно и позитивно, а не комерсиално - от “Синия лъв” до официалния вход на театъра. Кметът Фандъкова адмирира проекта. Надяваме се на 24 май тук да има много изненади от сценографи, поети, актьори, писатели, художници. Всичко на живо!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бившият шеф на тима от Формула 1 "Бенетон" Флавио Бриаторе бе жестоко отрязан от Елизабета Грегорачи. Красавицата няма никакво намерение да се събира с него въпреки затоплянето в отношенията им. Красивата моделка отново е сама. Тя се раздели с последния си приятел Франческо Бетуци. В последно време Елизабета и Флавио често могат бъдат забелязани

Пребитият служител на "Левски" Цветан Вълчев е получавал заплахи отдавна, научи "България Днес". Те са били отправени от определена фенска групировка заради работата му в клуба. Първите подобни атаки към него са отпреди повече от година и половина, когато собственик беше Спас Русев. В основата са продажбата на рекламни продукти на "Левски".

С присъда заради неизпълнен договор се е уредила фирма на героя от ъндърграунда Димитър Вучев-Демби, показа проверка на "България Днес". С решение на Пловдивския районен съд Демби се задължава да изплати принудително 5398,09 лева главница заедно с натрупаните лихви и съдебни разноски за още над хиляда лева на местно транспортно дружество.