Три неща, които да направите в Истанбул за един ден

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6790476 www.24chasa.bg
Нахиде Дениз

Да закусите в Европа, да обядвате в Азия и за

вечеря пак да сте в Европа

НАХИДЕ ДЕНИЗ

КОРЕСПОНДЕНТ НА БТА,

СПЕЦИАЛНО ЗА “24 ЧАСА”

Три неща в един и същи ден може да направите в Истанбул, които не бихте могли да направите в никой друг град. Да закусите сутринта в Европа, след това да обядвате на Азиатския континент на брега на Мраморно море, а вечерята си да споделите с приятели пак в Европа по избор - на брега на Босфора (в Ортакьой или Арнавуткьой) в някое от многото заведения, в историческия център Султанахмед или на брега на Златния рог, където се извисява 40-метровата позлатена камбанария на уникалната българска желязна църква “Свети Стефан”. Друга опция е вечеря с танци и музика на яхта във водите на Босфора, огрявани от светлините на мостовете, свързващи двата континента. Десетки фирми предлагат подобна опция, при която корабът преминава през водния канал Босфор, дълъг 17 км, по-близо до европейския бряг в едната посока и в обратната - близо до азиатския бряг...

Не, не е нужно да притежавате самолет или хеликоптер (въпреки че в последно време хеликоптерът е предпочитано превозно средство за придвижване в мегаполиса, но от политици и бизнесмени, нали времето им е много ценно), може да го направите и като обикновен турист.

Метролинията Мармарай, минаваща по дъното на Босфора,

само за 15 минути

ще ви отведе от

гарата Сиркеджи до

квартала Юскюдар

на азиатския бряг на Истанбул. Трябва само да си закупите електронна карта за градския транспорт - продават се на всички будки, и да я заредите на автомат, каквито се намират на всички спирки на градския транспорт. На спирките са изписани подробно маршрутите и връзките, микрофонна уредба на турски и английски предупреждава за спирките. Електронната карта важи за всички видове транспортни средства - метро, трамвай, автобуси, градски кораби, катамарани без разлика на дневна и нощна тарифа.

В изключително натоварения трафик на Истанбул, където автомобилите са над 18 милиона (колкото е населението на мегаполиса горе-долу) метрото, трамваите и метробусите са най-бързи за придвижване както на европейския, така и на азиатския бряг...

Но щом пристигнете на Юскюдар, оттук може да се придвижите до Момината кула, където може да похапнете и пийнете, да ви припомнят двете популярни легенди. Първата е за император, затворил тук дъщеря си, за да не я ухапе змия, но не успял да измами съдбата, защото момичето било ухапано от змия, промъкнала се на кулата в кошница със смокини. Втората е за любовта на жрицата Херо и момъка Леандрос, който се удавил, опитвайки се в една бурна нощ да доплува до кулата, а отчаяната Херо се хвърля от върха.

Ще си оближете пръстите, ако решите да вкусите от киселото мляко на Канлъджа, намираща се в този район - смес от овче и краве кисело мляко, чиято рецепта се пази в дълбока тайна от пето поколение.

Все в този район се намира великолепният дворец Бейлербейи (в превод владение на владетелите), служил за лятна резиденция на османските султани. Построен е през 1861-1865 г. от арменската фамилия архитекти Балян - същите, които са построили и най-пищния османски дворец Долмабахче сарай на европейския бряг на Босфора.

Връщането от Азия в

Европа може да

направите и с

корабче

Ако имате достатъчно време, може да посетите чаршията Кадъкьой, където в изобилие има ядки, подправки, прясна риба и десетки ресторанти, където се сервира и алкохол -един не по-малко привлекателен модел на прочутия Египетски пазар.

Атракция са и много кафенета, където “ясновидки” може да ви погадаят на турско кафе за около 10 лири (2 евро). Дали ще им повярвате - изборът е ваш. Турска поговорка казва “не вярвай на ясновидство, но не оставай без ясновидство”.

А ако ви придружава дама, може да подарите букетче свежи цветя, които мургави продавачки предлагат на пристанището Кадъкьой. Цветарството е сектор, в който доминират турските роми.

Тази година едва ли има по-подходяща дестинация от Великден за посещение на мегаполиса Истанбул, свързващ Европа и Азия. С метрото обикновеният пътник може да стигне удобно и сравнително евтино до центъра, както от летището Ататюрк, така и от централната автогара Есенлер. А за пътниците на експресния влак от София на жп гарата Халкалъ има безплатни маршрутки. До миналата година арабските туристи доминираха сред чужденците. Но от края на 2017 година

има видимо

увеличение на

европейските

туристи, в това

число и от

България

Атмосферата на великденските празници се чувства осезаемо - витрините са украсени с великденски яйца, козунаци. За онези, които обичат лукса, редица хотели предлагат великденски закуски на терасите, от които се откриват великолепни гледки към Босфора и Принцовите острови.

Независимо че става дума за хотели, те са напълно по кесията на обикновения турист заради девалвацията на турската лира. Към момента едно евро се обменя за около 5 турски лири.

Тези дни по улиците на Истанбул на много места може да се чуе българска реч. Реставрираната уникална българска църква “Свети Стефан” на брега на Златния рог, за която “24 часа” писа подробно, е притегателен център. През уикендите по десетина автобуса с български туристи посещават църквата. Другият български адрес в Истанбул е Българската екзархия в квартала Шишли.

На 1 април православните българия ще отпразнуват Цветница или Лазаровден - деня, в който Спасителят тържествено е посрещнат в Йерусалим с маслинови и лаврови клонки.

Дните след Цветница - Страстната седмица до Великден, ще бъдат съпроводени с религиозни ритуали, на които се очаква да присъстват много български туристи, пристигнали специално за великденските празници.

Кулминацията ще бъде службата за Христовото Възкресение. Тя ще се състои за пръв път от 7 години в уникалната Желязна църква.

Владиката Киприян

се очаква да

ръководи службата

А ученици от едно българско училище ще представят изложба с картини от българските светини, която ще бъде открита в галерията в приземния етаж на църквата “Свети Стефан” в навечерието на Великден - събитие, което ще се състои също за първи път.

“Хотелите в Истанбул са запълнени - казва туроператорът г-жа Невин Чалъшкан - А в дните непосредствено до Великден очакваме още туристи, специално от България.”

За по-лесното придвижване на туристите истанбулската голяма община пусна пътнически корабчета, които акостират на пристанище Фенер близо до Желязната църква.

А кварталът Балат около църквата изобилства с кафенета и заведения, които са изключително колоритни и оригинални. Младите хора, които до преди време се заседяваха в заведенията около “Таксим”/“Джихангир” се прехвърлиха към Балат и кварталът се възроди за нов живот.

На 1 април в Истанбул се празнува католическият Великден. Може би малцина знаят, но Ватиканът има свое представителство с ранг на посолство в Истанбул и резиденция на Бююкада. А в катедралата “Сейнт Антоан” на булеварда “Истиклал” от 1913 г., до която се стига с подземно трамвайче, смятано за най-старото метро в Европа след лондонското, се отслужва пищна служба, която масово се посещава от специално дошлите чужденци и от местните хора...

Сред дестинациите, които привличат като магнит туристите, е фестивалът на лалетата. Паркът Емиргян, извисяващ се над Босфора, прилича на гигантски килим с разноцветни лалета... Въпреки утвърдилото се мнение, че Холандия е родината на лалето, Турция през последните години се превърна в крупен производител на лалета.

Става дума за

около 25 милиона

лалета,

по-голямата част от тях вече разцъфнаха по улиците и площадите на мегаполиса.

През последните години туристите освен посещенията на историческите забележителности “Света София”, Синята джамия, Топкапъ, Долмабахче сарай, музеите в историческия център на града посещават Vialand - обширен увеселителен парк край Златния рог, известен като турския Дисниленд.

А въжен лифт от квартала Мачка срещу около 2 евро отвежда до кафенето на Пиер Лоти, което се счита заведението на влюбените...

Watergarden, който се намира в Аташехир, е най-модерният жилищен комплекс в азиатската част на мегаполиса. Определят го като едно от чудесата на Истанбул заради зрелищното лазерно водно шоу, тематични ресторанти и забавления за малки и големи.

Но ако тръгнете от европейската част към Watergarden, моят съвет е предварително да се ориентирате подробно по транспортната карта откъде е най-бързо и икономично да стигнете дотам.

Другата новост за Истанбул, особено за онези, които не са идвали в последните няколко години, е, че много от заведенията, с които се славеше на времето “Таксим”/“Джихангир”, се пренесоха на Каракьой с едноименното пристанище.

Кварталът в подножието на кулата Галата (построена през 1349 г. от генуезците), наричана още

Кулата на

Христос,

изобилства с множество заведения и нощни клубове и се превърна в средище на нощния живот на Истанбул. Но имайте предвид, че много от нощните клубове имат дрескод: никакви дънки и маратонки, големите мъжки компании също не са добре дошли.

Най-често задаваният въпрос в Истанбул е колко населението му. Не се опитвайте да получите точен отговор. Според официалната статистика от края на 2017 г. е 15 млн. 29 хил. 231 души. Но няма да е чудно, ако излезе,че са 18 милиона, а може и да са повече...

Приятно прекарване!

Десетте най-известни

ястия на Турция, които

може да опитате в Истанбул

Ето кои са десетте най-известни ястия на Турция, които може да опитате в Истанбул:

1. Чорба от леща - езогелин (леща и зеленчуци, леко лютива, пилешка и рибена чорба. Тази чорба е моят фаворит.

2. Сарми от лозови листа - с ориз и кедрови ядки, тънички колкото човешки пръст.

3. Кебап - приготвя се по стотици различни начини.

4. Кюфте - в Турция съществуват около 200 вида кюфтета.

5. Лахмаджун - това е така наречената турска пица от тънка тестена кора и смес от кайма. Разновидност на лахмаджуна е пиде -черноморски деликатес, който се приготвя с различни плънки.

6. Лаваш - огромен и тънък като хартия, отвътре е кух.

7. Мантъ - пълнена паста. Сервира се залята с масло, подправено с червен пипер и кисело мляко.

8. Менемен - яйца, бъркани с домати и лук.

9. Мезе - десетина различни малки блюда (бял патладжан, зелен фасул, лакерда, шарен боб, лютеница, хамсия, таратор).

10. Зейтиняглълар - зеленчуци, пържени в зехтин и подправени с лимон, енгинар (артишок), тиквички, бакла, патладжан.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С условни присъди се разминаха шестима граничари, обвинени, че са прибирали подкупи, за да пропускат безпрепятствено камиони и автобуси през ГКПП Малко Търново. Като виновни за участие в престъпна банда за взимане на рушвети са признати Кирил Костов, Благой Димитров, Сергей Атанасов, Петко Грудов, Георги Ташев и Денис Юсеин

Невърнат дълг на сръбския кримитип Дарко Таминджич е най-вероятната причина за разстрела на столичния бизнесмен Любомир Пенев. В това са убедени хора, близки до разследването на кървавата трагедия от далечната 1999 г. Както повечето поръчкови покушения в годините на прехода и това до ден днешен не е разкрито

Личният живот на аржентинската футболна легенда Диего Армандо Марадона е изпъстрен с куп скандали. Затова не е никак чудно, че името му отново е замесено в дело за бащинство. Към днешна дата Марадона има припознати двама синове и три дъщери от четири различни жени. Сред тях са бившите му съпруга и годеница - Клаудия Вилафане и Вероника Охеда