Цветанка Ризова водеща на церемонията за първите награди на името на Димитър Цонев

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6804497 www.24chasa.bg
Децата на Димитър Цонев - Деси и Димитър, си говорят с Христо Мутафчиев, който също е в управителния съвет на фондацията. На заден план се вижда и сестрата на Димитър Цонев - Теодора.

На 10 май фондация “Димитър Цонев” дава 3 отличия за качествена журналистика

Най-близките и приятелите на обичания журналист Димитър Цонев ще се съберат на едно място на 10 май в София. Тогава за първи път фондацията, основана на негово име, ще раздаде наградите си - и трите ще бъдат дадени за качествена и обективна журналистика, каквато Цонев правеше през целия си професионален път.

“Водеща ще е Цветанка Ризова, все още работим по програмата на церемонията”, обясни синът на Димитър Цонев, който носи неговото име и е председател на управителния съвет на фондацията.

Димитър Цонев-син, Росен Томов, Деси Цонева, Уляна Пръмова и Цветанка Ризова (от ляво на дясно) на основаването на фондация “Димитър Цонев”. СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ И ЛИЧЕН АРХИВ

Той заедно със сестра си Деси и още седем колеги и приятели на Цонев основаха благотворителната организация и отправиха призив към най-младите - студенти бакалаври, които

Цветанка Ризова ще е водеща на церемонията на 10 май.

да покажат добрия

Димитър Цонев със съпругата си Мариана

българин

Това е и темата на конкурса за студентите. За да участват в него, те трябва да направят кратко видео. “Идеята на конкурса е клиповете да бъдат едноминутни. Все пак ние осъзнаваме, че понякога е трудно да се покаже и каже всичко, което биха искали в една минута. Затова избрахме лимитът за времетраенето на клиповете да бъде минута и петнадесет секунди”, уточняват от фондацията.

Не е задължително сам човек да кандидатства за конкурса за студенти - може и цял отбор да направи видео. Ако той бъде избран за победител, наградата ще се разделя поравно на всички участници в отбора. Няма ограничение и в избора на техника - въпреки че доброто качество би било предимство, това далеч не е най-важният критерий, по който видеото ще бъде оценено.

Победителят ще бъде избран с гласуване на управителния съвет на фондацията. Основното, което ще определи победителя, е

колко въздействащо

е видеото, както и

неговата

оригиналност

и креативност

Срокът за подаването е 15 април.

“Имаме различни номинации в този конкурс. Едно от видеата, които са ни изпратили, не показва добрината на конкретен човек, а това как едно добро следва друго - получава се като веригата “Предай нататък”. Сред получените кандидатури е и клип за българин, който разработва нов вид лечение”, обяснява Димитър Цонев-син.

Той и останалите членове на управителния съвет - Деси Цонева, Цветанка Ризова, Уляна Пръмова, Венелина Гочева, Вяра Анкова, Росен Томов, Христо Мутафчиев, Любомир Стойков, дълго обсъждат каква да бъде темата за студентския конкурс. “Имахме различни идеи, някои от които бяха свързани с Европейския съюз и предстоящото българско председателство на Съвета на Европа”, обясни синът на Димитър Цонев. Накрая решават темата да е “Покажи добрия българин”, от една страна, за да се противопоставят на хейтърството и омразата, а от друга, за да припомнят, че отличието се дава на името на един наистина добър човек.

Наградата за

най-добро студентско

видео ще е грамота,

1500 лева, както

и стипендия

в размер на 100 лева на месец, като тя ще се дава за една година.

На церемонията на 10 май ще бъдат дадени още две отличия - в категориите тв водещ и тв репортер. Номинациите за тях може да излъчат телевизиите, но те могат да посочат само по един човек за всяка от категориите. Техните журналистически материали трябва да са били излъчени в периода от 1 април 2017 г. до 31 март тази година. И тук победителите ще бъдат избрани след гласуване на управителния съвет, а наградите ще са 1000 лв. и уникална статуетка за всеки от отличените.

Фондацията на името на Димитър Цонев беше учредена на рождената му дата - 30 август, през 2016 г., 6 дни след като той си отиде от този свят.

“Баща ми работеше като журналист цял живот. Той се отдаде на тази професия. Затова ние създаваме тази фондация на негово име, защото искаме да подкрепим качествената журналистика в България”, казва Димитър Цонев-син. Те уточняват и какво значи това - информативна, независима, многопланова и аналитична журналистика. “Ние искаме да запазим примера жив и чрез други журналисти да продължим делото му.”

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Шеметна вакханалия спретна Криско по време на турнето си в САЩ в помещение, приличащо на изоставен склад за зеленчуци. Изявата му в Лас Вегас се превърна в диво парти с полуголи почерпени мъже, бесни чалга хитове и буря от летящи салфетки, разказаха пред "България Днес" свидетели на щурата забава. Присъстващи на представлението го оприличават

Николета Лозанова варди тузарския си джип от паяци, докато шофьорът й търчи по задачи в центъра на София, видя "България Днес". Решила да спести някой лев от такса за синя зона, Николета не мръдна от автомобила. Докато бдително оглеждаше за служители на общината, тя бясно въртеше телефонни разговори, които, видно от усмивката й,

Беше отличник и хубав младеж  КОЙ Е ТОЙ Цонко Филипов е роден през 1927 г. в Ново село (Видинско). Бил е спортист и има зад гърба си 40-годишна учителска кариера. Преподавал е по физика и математика, а по-късно и физическа култура. Заради геройска постъпка през далечната 1944 г., в която спасява двама давещи се войници в Дунав,