Вместо букети столичният кмет помоли за фиданки, за да се засадят около завода за отпадъци
Рожден ден с вечеря, приготвена от спасена храна, ще празнува днес кметът на София Йорданка Фандъкова.
Нетрадиционната вечеря с продукти, които са били в смачкани опаковки и заради лошия търговски вид не се продават, и останала, но годна храна, която е била спасена да не бъде изхвърлена, ще е също на нетрадиционно място - в шатри около завода за преработка на отпадъци на столицата.
Всъщност с вечерята Столичната община, фондация “Кредо Бонум” и “Билла България” слагат началото на поредица от инициативи, чиято цел е да се изхвърля по-малко храна и да се пазарува разумно.
Кампанията е част от мащабен проект на Лондон, начело с кмета на града Садик Хан, по който британската столица е привлякла още 10 европейски града, сред които и София. Целта е те да обединят усилията си за намаляване на хранителните отпадъци. По данни на Българската хранителна банка у нас се пилее храна, достатъчна за годишните нужди на град като София.
Вечерята от спасена храна за рождения ден на Фандъкова ще бъде приготвена от кулинарите Лора и Стоян от предаването “Бон Апети”. Те ще направят десерт от спасени козунаци, останали след Великден.
Кметицата е отправила и молба към гостите си - вместо букети с цветя да донесат фиданки, които ще бъдат засадени около завода за преработка на отпадъци.
Всяка година на 12 април кметският кабинет на “Московска” 33 се оказва тесен за огромните кошници и букети с цветя. По традиция на следващия ден Фандъкова изпраща цветята на социални домове, а други поставя лично на паметниците на бележити българи в Борисовата градина.
Честит рожден ден от “24 часа”!