Сан Джиминяно - средновековният Манхатън

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6826563 www.24chasa.bg
Кулите в Сан Джиминяно СНИМКИ: АВТОРЪТ

Градчето в Тоскана имало 72 кули, богаташите парадирали с тях

Първото, което впечатлява в Сан Джиминяно, са неговите кули. Именно заради тях наричат градчето Манхатън на Средновековието.

Архитектурата на разположеното между Сиена и Флоренция градче е пълна с чар и грабва от пръв поглед – заради нея историческият център на Сан Джиминяно е обявен през 1990 г. от ЮНЕСКО за световно културно наследство.

Въпреки някои “козметични” поправки през XIX и XX в. като цяло градчето е запазило средновековния си изглед. Неслучайно и до днес се смята за

един от най-добрите

примери в Европа за

добре организирана

урбанистика

от Средновековието.

Сан Джиминяно се намира в прелестната долина Елса или Вал д’Елса. Разположената по средата между Флоренция и Сиена вълниста долина сама по себе си е стопроцентова наслада за окото.

Влизайки в 7-хилядното градче обаче, си давате сметка, че тук естетика, история и архитектура са вплетени в здрава прегръдка. Това е тази Тоскана, за която си мечтаете.

Сан Джиминяно се намира в зона, обитавана навремето от етруските. Заради стратегическото си разположение високо на хълма над Вал д’Елса мястото е избрано за изграждане на селище. Смята се, че това е станало през III в. пр. Хр. 

През Средновековието обаче Сан Джиминяно се оказва на една от основните оси на Виа Франчиджена, или т.нар. Франкски път, по който навремето поклонниците достигали до Рим.

Богатството си

Сан Джиминяно

дължи на шафрана

Именно благодарение на търговията с него и с други земеделски продукти през XIII в. започва истинският икономически разцвет на селището.

Шафранът се продава на Пиза, Лука, Генуа, но също така и във Франция, Холандия, Сирия и Египет.

И Сан Джиминяно, подобно на други градчета в Тоскана, печели от финансови спекулации и лихварство. Трупайки богати доходи, много от местните жители се превръщат постепенно в аристокрация, която разпростира политическото и социалното си влияние. 

Това се демонстрира чрез изграждането на кули –

всяко богато

семейство

трябвало

да си има кула

на къщата. Така през XIV в. в Сан Джиминяно могат да се изброят 72 кули. Днес от тях са останали 14.

През XIII в. правителството на Сан Джиминяно прокарва закон, който забранява разрушаването на стари сгради, ако на тяхно място не се вдигнат по-красиви.

Благодарение на този закон и на факта, че местните фамилии изграждат кули, градчето се превръща в средновековно архитектурно бижу.

Идва XIV в.,

а с него

и черната чума,

която не пощадява местното население. Въпреки последвалия през вековете икономически и политически упадък Сан Джиминяно продължава да цъфти в сферата на изкуството. В градчето творят много майстори на четката от Флоренция и Сиена, извикани и заплатени от местни религиозни ордени. 

Какво да видим?

Ако вече сте виждали Флоренция, Сиена и Пиза, очите ви ще бъдат пълни с красота. Струва си обаче да бъде видяна катедралата - Ил Дуомо, с нейната семпла фасада в романски стил. Друга забележителност е капелата на Санта Фина.

Очарователен е и площадът пред катедралата, Пиаца дел Дуомо. Ако катедралата е религиозният символ, то площадът е символът на гражданското общество.

Забележителен е и музеят в Палацо дел Пополо –

не може да не

ви впечатли

кладенецът

от 1361 г.

в предния двор. Като се изкачите по стълбите, ще стигнете и до залата на Данте, наречена на името на Алигиери, който през 1300 г. прекарва известен период в Сан Джиминяно.

На всяка цена вижте и Пиаца дела Чистерна - Площада на цистерната (кладенеца), разположен в горната част на градчето. Името му идва от осмоъгълния кладенец в центъра. Навремето това бил търговският център на селището. Затова тук са разполoжени и много занаятчийски работилници.

Ако се нуждаете от силни емоции, то тогава вижте и

Музея на

мъченията

- Музео дела тортура. Тук ще се “насладите” на инструменти и средства за мъчения от цял свят. 

Вижте още и църквата “Сант’Агостино”. След всичко това се насочете към крепостта Монтестафоли. Навремето трябвало да защитава града от атаките на Сиена, след като Сан Джиминяно минава под контрола на Флоренция.

Какво да

опитаме?

Не може да пропуснете шафрана - жълтото злато. В миналото спасявал няколко пъти Сан Джиминяно, тъй като бил използван като разменна монета.

С него били плащани дълговете, натрупани при вековните войни с Флоренция и Сиена. За производството на 1 кг шафран са необходими 150 000 листа. 

Опитайте и местното бяло вино “Вернача”. То е типичният за Сан Джиминяно еликсир, високо ценен навремето от Данте Алигиери, Бокачо, Лоренцо Великолепни. С това вино може да хапнете на воля салам, овче сирене, ястия с глиганско месо – това са местните специалитети.

Как да

стигнем

дотам?

Ако сте с кола и идвате от Флоренция, на магистралата Флоренция - Сиена вземете изход Импрунета, а после се насочете към Поджибонси. После следвайте указанията за Сан Джиминяно.

Ако идвате от Рим, тръгнете по магистралата А1 Рим - Милано и излезте на изход Валдикиана. Следвайте указанията за Сиена, а там вземете околовръстното му шосе в посока Флоренция. Излезте на изход Поджибонси норд (север) – оттам са 11 км до Сан Джиминяно. 

Сан Джиминяно няма гара. С влак може да се стигне до гара Поджибонси. Оттам трябва да вземете автобус за градчето.

Ако идвате от Флоренция, най-удобно е да вземете директно автобус, а не влак и после да се прехвърляте на автобус.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тази сутрин рано сутринта наблюдавахме явлението пълно лунно затъмнение. Явлението  се дължи на навлизането на Луната в земната сянка и специфичното пречупване на светлината което придава на Луната червен отенък и заради това носи името "Кървава Луна". Следващото пълно лунно затъмнение, което ще се вижда от Европа, ще е на 16 май 2022 г.

Една от най-известните футболни половинки в България - Весела Тотева, влезе в кухнята. Не, тя не се е записала за участие в някое от многобройните готварски риалити предавания. Заедно със съпруга й - бившият капитан и треньор на "Левски" Елин Топузаков, откриха заведение в София. То е италиански тип и се намира в близост до дома на звездната

Край със скъпоплатените недоказани чужденци в "Левски"! Това е една от основните задачи, които си поставят новите шефове в клуба начело с изпълнителния директор Павел Колев. "Сините" повече няма да разчитат на футболисти, предложени им от мениджъри без те да са гледани наживо. За да се спре порочната практика в най-скоро време на "Герена" ше се