Гордост или болест е да правиш секс 5 пъти на ден

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6847265 www.24chasa.bg
Моделът Хайди Клум

Проблемът не е колко често се отдаваш на любовни ласки, а колко мислиш за тях

44-годишната германка Хайди Клум е част от много световни класации. Смятана е за един от най-известните модели в света. През 2008 г. е сред 15-те най-богати манекенки. Три години по-късно е на 39-о място в списъка на най-влиятелните жени. Майка на 4 деца и все още с перфектните мерки 86,5/61/86,5. Така че когато Хайди Клум разказва как поддържа форма със секс по 5 пъти на ден, звучи някак хубаво и дори вдъхновяващо.

Според нея необузданата любовна игра помага не само за изящната фигура, но и за здравето. Затова, ако някой не задоволява нуждите ѝ, го напуска. За нея няма значение дали сексът ще е в спалнята, кухнята, тоалетната, или на дивана, важното е да го има постоянно. Приятели разкриват, че дори си има тефтерче, в което записва сексуалните си преживявания, от които е останала доволна. Последното завоевание на Клум е 28-годишният китарист на Tokio Hotel Том Каулиц.

По-рано имаше връзка с 13 години по-младия от нея артдилър Вито Шнабел. Близо 10 години бе омъжена за певеца Сийл, а след раздялата им около 2 години бе двойка със своя бодигард. Преди това пък бе любовница на италианския бизнесмен Флавио Бриаторе, от когото е първото дете, а още по-рано имаше друг брак.

Ако Хайди не бе забелязана още на 18 г. в модните среди и си беше останала едно обикновено германско момиче, вероятно днес нямаше с такава лекота да разказва за безкрайните си сексуални желания. Или най-малкото щеше да има много по-голям проблем да ги задоволява. Ребека Баркър е на 37 години, майка на 3 деца. Тя също е искала секс по 5 пъти на ден, но това е разбило живота . “Когато правех секс, това ме съживяваше, но това траеше само 5 минути и след това отново мислех за сексуален контакт.

Цялота ми тяло

искаше това.

Аз станах отшелник

Стоях си вкъщи, защото се срамувах, че мисля само за това. Дори никой да не можеше да чете ума ми, пак се чувствах неудобно да съм сред хора”, казва англичанката пред Би Би Си. Първоначално приятелят бил щастлив от непрекъснатото желание да правят любов. Постепенно обаче започнал да я подозира, че изневерява и иска да е с него само от чувство за вина. Връзката им се разпада. Преди да започне да се лекува от сексуалната си зависимост, Ребека губи и работата си. Проблемите започват, когато е на 31 години. Току-що е родила третото си дете . Изпада в депресия и търси начин да си достави някакво стимулиращо удоволствие. Първоначално го открива в секса, но след това мисълта за него бавно я съсипва. Подлага се на психиатрична терапия и се включва в групи за взаимопомощ. За да се освободи напълно от сексуалната си мания, напуска Великобритания и се мести да живее във Франция.

Хайди и Ребека са почти връстнички, имат много деца и огромно сексуално желание. Едната е щастлива да го афишира, а другата панически го крие. И причината за това не е само различният социален статус, а начинът, по който сексуалното им поведение се отразява на целия им живот.

Според терапевта Питър Садингтън от британската неправителствена организация “Рилейт”, специализирана по въпросите на общуването, за болестно състояние може да се говори, когато има сексуална дейност, поставяща извън контрол човека. Това

може да е дори

гледане на

порнография,

сексуални фантазии, мастурбация и посещения при проститутка, заради които човек загърбва ежедневните си задължения и контакти.

За разлика от други зависимости като алкохолизъм и наркомания, сексуалното пристрастяване не се изразява в количество. Проблемът не е дали го правиш веднъж на ден, или пет пъти, а колко дълго мислиш за него. Пристрастяването настъпва не защото го правиш често, а защото губиш контрол да го спреш, дори да има отрицателни последици за семейната среда и социалния живот. То не е основано на самия секс, а подобно на останалите зависимости е неефективен начин за справяне с някаква емоционална травма. Може да е пренебрегване, физическо насилие, липса на привързаност или сексуална злоупотреба в детска възраст.

Въобще не е задължително да имаш нещастна връзка, за да търсиш други партньори непрекъснато. Англичанинът Греъм разказва пред Би Би Си, че е изневерявал на жена си със стотици проститутки, въпреки че бракът им бил щастлив. Просто мислел за секс от сутрин до вечер. Харчил хиляди паунди в продължение на години, за да задоволява сексуалните си фантазии. Спрял да води “този отвратителен двоен живот”, когато съпругата му открила негов имейл до момиче на повикване. Едва тогава осъзнал какво причинява на семейството си и решил да се обърне за помощ към организация, която има 78 групи за взаимопомощ по такива проблеми във Великобритания.

От “Рилейт” предупреждават, че

сексуалната

зависимост е

болестно

състояние, което има

осакатяващ ефект

не само върху конкретните личности, но и върху техните семейства и финанси. Организацията твърди, че е трябвало да помага на десетки хора във Великобритания, тъй като обществените здравни заведения нямат регламент как трябва да се отнасят към такива пациенти. Затова започва кампания с искане британската служба за обществено здравеопазване (NHS) да започне да осигурява безплатно лечение на обсебени от сексуално желание хора, както прави за алкохолиците и наркоманите.

Анкета сред над 21 000 души показва, че 91% от търсещите помощ са мъже. Най-голямата група от тях са на възраст между 26 и 35 г. Един процент са под 16 г., а 8 на сто – над 55.

От NHS обясняват, че на този етап не могат да осигурят безплатно лечение, тъй като все още не съществува единно становище що е сексуална зависимост. Очакванията са следващата година Световната здравна организация (СЗО) да даде точна дефиниция и да я включи в списъка на международно признатите заболявания.

Германският сексолог Курт Щарке обаче смята, че сексуалната зависимост не може да се диагностицира така лесно и по-скоро става въпрос за модно понятие. Запитан от вестник “Зюддойче цайтунг” дали все пак няма нещо нездраво, когато Тайгър Уудс признава, че е сменил 12 любовници за 12 месеца, той заявява: “Целият култ към известните личности е патология”.

Историята на голф звездата Уудс е може би най-широко разнищваната сексуална зависимост, тъй като дълго време той се опитваше да прикрива проблема в опит да спаси брака си с шведския модел Елин Норденгрен. Разкритията за тъмната му страна излязоха през 2009 г., когато той бе в разцвета на славата си и сред най-високо платените спортисти. Жълтите издания по света буквално всеки ден вадеха по една негова любовница, докато Уудс признае, че е правил секс със 121 момичета, докато е бил женен. Сред тях са както порнозвезди и актриси, така и дъщерята на съседката. Разкрито бе, че той е плащал по 10 хил. долара на някои от тях, за да си мълчат пред пресата за сексуалните си преживявания с него. В крайна сметка Уудс влезе за лечение в клиника в Мисисипи, откъдето след 6-седмичен престой излезе със забрана да прави секс още 3 месеца.

Широката публичност, която получи неговият случай, помогна много на специалистите, занимаващи се със сексуални зависимости, да получат обществена подкрепа в опитите си да накарат СЗО да признае, че това е болест и тя трябва да се лекува като всички останали медицински състояния. Наскоро поддръжниците на тезата бяха снабдени с нови, шокиращи аргументи и от разразилия се скандал с холивудския продуцент Харви Уайнстийн, към когото обвинения за сексуален тормоз отправиха десетки жени. Докато текат разследванията срещу него, 65-годишният американец се подложи на лечение срещу 37 000 долара месечно. Обясни, че целта му е да се пребори с демоните си и да опознае себе си.

В подобна клиника още през 1993 г. прекара известно време и холивудската звезда Майкъл Дъглас. Първоначално той твърдеше, че се е лекувал от зависимост от алкохол, но след това призна, че е страдал и от неконтролирано сексуално желание. Твърди се, че в предбрачния му договор с Катрин Зита-Джоунс дори има специална клауза по въпроса – наказание от 5 милиона долара за всяка изневяра.

Актьорът от сериала “Досиетата Х”

Дейвид Духовни също

постъпва в клиника

заради сексуална

зависимост Първоначално той отхвърля слуховете за безраборни интимни контакти с репликата: “Аз не съм секс наркоман”, но след това се обръща за професионална помощ в опит да запази брака си.

Рокзвездата Ози

Озбърн се подлага на

интензивно лечение, след като е ужасен как една от многобройните му изневери се отразява на семейството.

Вероятно списъкът може да бъде продължен с още много знаменитости и най-обикновени хора. Според експертите няма връзка между социалния статус и сексуалната зависимост. При всички е движеща натрапчивата нужда от секс, каквато изпитват алкохолиците към пиенето и наркоманите към дрогата. Известният британски комик Ръсел Бранд, който също публично призна, че има такъв проблем, обяснява в биографичната си книга, че сексът му помага да диша, когато е объркан.

За разлика от други зависимости лечението на сексуалната обаче е много по-трудно. Тъй като сексът е нормална, жизненоважна човешка функция, той не може просто да бъде забранен на болния до края на живота му. Необходими са дълги и различни терапии, за да започне той да разграничава здравословното от нездравословното сексуално поведение. Освен задължителната психиатрична помощ понякога се изписват медикаменти, друг път зависимият се насочва към специални групи за взаимопомощ. Основната задача е да се открие какво е провокирало това поведение, което кара хората да забравят радостта от секса и да се превърнат в негови роби.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мащабно застрояване в Слънчев бряг стартира фирма, свързана с братя Маргини, показа проверка на "България Днес". Основен двигател на грандиозния проект е третият член на митичната сикаджийска фамилия - Димитър Маринов-Макарона. За разлика от страховитите си братя - големия Красимир и най-малкия Николай,

Бившият нападател на "Реал" (Мадрид) и "Пари Сен Жермен" Хесе Родригес е безмилостен към бившата си половинка Аура Руис. Той иска да прати сексбомбата в затвора. "Подаде жалба за обиди и клевети - разкри знойната красавица. - Преди няколко дни ми казаха, че ще отидем на съд. Той ме съди за едно евро и от три до пет години затвор.

Известният кримигерой Атанас Мечев, по-популярен като Наско Гаргата, избира с тайфата професионални фотоапарати, видя "България Днес". В компанията на респектиращите си авери разследваният от прокуратурата като тартор на наркобанда Наско доста компетентно боравеше с езика на фотографа при покупката на апарат.