Митко Цонев каза: Татко, аз откраднах колата и разплака 250 свои приятели и непознати бъдещи колеги! (Обзор)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6858830 www.24chasa.bg
Сълзи се появиха в очите на Анахид Тачева, докато гледаше видеа с кадри на Димитър Цонев. До легендарната тв водеща беше по-голямата й дъщеря Теодора. СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

“Добър вечер, драги зрители!” С тези думи Димитър Цонев разплака 250 свои близки и приятели, събрали се за връчването на първите награди на името на обичания журналист. Най-емоционална беше майка му Анахид Тачева, която не скри сълзите си при вида на архивните кадри от предавания със сина си.

“Татко, аз откраднах колата” - с тези думи тогава младият журналист, сниман в едър план, започва своята реч. С нея всъщност поиска прошка от баща си Коста Цонев, като му обясни защо е взел да кара колата, без да му каже. Имал книжка вече от 18 месеца, но тъй като баща му не му позволявал да кара семейния автомобил, Митко го взел тайно два пъти.

“Аз, ако бях разбрал, щях да ти откъсна ушите”, излезе в кадър и Коста Цонев. Чак тогава публиката разбра, че това е сценка от тв шоу с водещ Тодор Колев, и избухна в смях.

Откъси от емисии на “По света и у нас”, издания на “24/7” по “Би Ти Ви Екшън”, “Още от деня”, “В неделя с...”, “Лице в лице” по Би Ти Ви бяха прожектирани на голям екран, а всички присъстващи ту се усмихваха, ту се натъжаваха, докато гледаха Митко. Защото така го наричаха не само приятели, колеги и семейство, а и зрителите - толкова близък го чувстваха те.

Радина Червенова, с която той работи дълги години в БНТ, получи наградата за тв водещ на името на Димитър Цонев. Тя поздрави всички номинирани в категорията и насърчи всички млади студенти на церемонията в четвъртък вечерта, освен да бъдат добри професионалисти, да останат и добри приятели с колегите си. Каквито бяхме ние с Митко, каза развълнувана Червенова.

Тя преотстъпи

паричната си награда

от 1000 лева

на млад студент, който бъде отличен на следващото издание на наградите “Димитър Цонев”. Но запази барелефа с лика на Цонев, който скулпторът Ставри Калинов направи за победителите.

В категорията за наградата за тв водещ бяха номинирани още Антон Хекимян от Би Ти Ви, Николай Дойнов от Нова тв, Мартина Ганчева от “България он ер”, Николай Кръстев от Блумбърг тв, Николай Лефеджиев от “Европа” и Николай Панков от “Скат”.

Фондация “Димитър Цонев” даде още едно отличие за доказан тв журналист - за тв репортер. Спечели я Миролюба Бенатова от Нова телевизия за материала си “Разработка Идиоти”, излъчен по Нова тв на 24 септември 2017 г. Името на репортажа ѝ идва от названието, с което Държавна сигурност кръщава опозиционно мислещите земеделци през 50-те години. А Бенатова се среща с тях и показва, че е възможно по време на комунизма да не си сътрудник на ДС и да продължиш живота си достойно.

Тя не успя да присъства на церемонията. Наградата ѝ от 1000 лева и барелеф с лика на Димитър Цонев вместо нея взе колегата ѝ Даниел Чипев.

Освен Бенатова в раздела за тв репортер бяха номинирани още Надежда Василева от БНТ, Стоян Георгиев от Би Ти Ви, Димитър Димитров от “България он ер”, Ани Балджиян от “Европа”, Наделина Анева от “Канал 3” и Теодора Салагьорова от “Скат”.

Фондация “Димитър Цонев” връчи отличия и в още една категория - за студенти по журналистика. Предизвикателството, на което те трябваше да отговорят, за да участват в конкурса, беше

да покажат добрия

българин с

едноминутно видео

Най-много гласове от Управителния съвет на фондация “Димитър Цонев” получи екип от деветима студенти от първи и трети курс от специалността “Медии и журналистика” в УНСС.

Третокурсниците Петър Цанов, Мария Асенова, Даяна Димитрова, Михаил Георгиев, Ивана Захаренова, Габриела Василева, Василена Макреева и първокурсниците Кристиян Христов и Ванеса Ангелова решиха да покажат добрината през разказа на деца от дом за техни възпитатели. С видеото си спечелиха 1500 лв. и едногодишна стипендия в размер на 100 лева на месец.

На второ място в конкурса за студент бяха избрани Станислава Иванова и Пламен Бешков, които разказаха за младата учителка и доброволка Гергана Янева. Те спечелиха 300 лева и грамота. На трето място беше класирана Татяна Йорданова с видеото си за Ина Симеонова, която чете романи и приказки безвъзмездно за незрящи хора. Наградата за Татяна беше 200 лева и грамота.

Водещ на церемонията в сряда вечерта бе Цветанка Ризова, а сред гостите бяха омбудсманът Мая Манолова, Кирил Добрев, Румен Петков, Георги Лозанов, председателят на СЕМ София Владимирова, Иван Гарелов, много близки, приятели и колеги на обичания Димитър Цонев.

Там беше и цялото му семейство - съпругата Мариана, децата Деси и Димитър Цонев-син, майката Анахид Тачева, сестрите му Теодора и Анахид.

Наградите на името на Димитър Цонев се дават за качествена и обективна журналистика, каквато правеше и самият той приживе. В управителния съвет на фондацията, която основаха близки на Цонев в негова памет, влизат децата му - Деси и Димитър-младши, Цветанка Ризова, Уляна Пръмова, Венелина Гочева, Вяра Анкова, Росен Томов, Христо Мутафчиев и Любомир Стойков.

След гласуване по съвест, което е и анонимно, те решават кой да бъде победител в категориите.

Искаме да направим тези награди традиция - да подкрепяме всяка година журналистиката, каза на финала Димитър Цонев-младши.

Журналистката Милена Милотинова
Журналистката Милена Милотинова