От офиса на Inercom – София в четири посоки

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6858847 www.24chasa.bg

Историята на компанията е разказана на площ от близо 400 кв. метра чрез интериорни решения

Спокойно и пролетно зелено, дискретна резeда, синьо, в което очите потъват, и София от четирите страни на този офис, разположен върху 400 квадратни метра на една от оживените пътни артерии. Затова и контрастът с деловата тишина вътре в работните помещения на Inercom, зареждащият изглед към Витоша и панорамната снимка на многоетажната столица са детайлите, които правят мястото различно.

Отдавна не се е появявал подобен фирмен интериор, който да носи сдържана елегантност и да предлага стимулиращи условия за работа на екипа на тази компания.

За работата по този проект, както и при всеки друг досега водеща била идеята да не се следват сляпо модните тенденции, а

да се създаде офис,

който ще бъде с

актуален интериор

дори след 5 години Тънкостта тук е както в опита на дизайнера Алекс Ковачев и студио IDEA, така и в неговото разбиране, че качеството и дизайнът трябва да са устойчиви във времето.

“Важно е клиентът да получи интериор с максимална функционалност и стил, които да отговарят на високите му изисквания”, описва дизайнерът успешната формула на съвместна работа.

И бърза да уточни, че работата на тяхното студио винаги е съвместна с възложителя. Този принцип е спазен и при създаването на дизайна на офиса на Inercom. За добрата работна атмосфера допринася естествената дневна светлина, а за постигането на добра шумоизолация във всички кабинети са монтирани акустични растерни тавани, подът е покрит с мокет и стените са с текстилни тапети.

За open space и дума не може да става, защото той вече е демоде и е доказано вреден с шума си за хората в помещението. Затова в някои от офисите стените са покрити с корк – от една страна, поглъщат звука, от друга, имат практична роля. Повечето от преградните стени са изградени от два вида стъкло с различна дебелина, за да има

по-добра изолация от

вредните шумове

Интересно интериорно решение е ламперията върху стените, изработена по проект от “Офис Трейд”. То позволява вратите да са “прибрани” в нея, тоест да са едва забележими. Така не се нарушава ритъмът, който дават самите плоскости, а и погледът не се спира върху излишни детайли.

“Inercom се занимава с иновативен бизнес, какъвто е възобновяемата енергия, и искахме да подчертаем този факт с интериора”, обръща внимание Алекс Ковачев.

Идеята да се разкаже историята на компанията е пресъздадена в интересните решения с осветителните тела в зоната на рецепцията и част от офисите – черните кабели съвсем умишлено не са скрити в окачените тавани, а визуализират електрическа мрежа и протичането на ток по нея. Осветлението тук е на Tom Dixon.

Кабинетът на изпълнителния директор е в съвсем различна стилистика. Желанието е било той да има по-домашна и по-топла атмосфера от останалата част в офиса. Сред няколкото интересни акцента са ръчно тъканите тапети например. Техният десен в синьо и охра омекотява усещането за работно място.

Диванът, както и столовете в оформения кът за релакс предразполагат към спокойни срещи, макар и работни. От обособеното място за почивка се открива чудесна гледка директно към Витоша. Тук бюрото е със специално покритие, което не се драска и не създава статично електричество, което да задържа прах. Камината, монтирана под стилните рафтове на библиотеката, работи с биоетанол.

Специална концепция е изработена и за мястото за отмора на работещите в офиса. Самите те прекарват своите 8 часа в стаи за не повече от 6 човека. Това гарантира по-малко околен шум и повече лично пространство за всеки. В къта с мекото сядане всеки от тях

може да съзерцава

планината

и да се вдъхновява или да обмени идеи със свой колега.

Тази зона е част от разбирането на студио IDEA, че всеки офис трябва да предвижда такова място, за да не намалява продуктивността в компанията.

Почивката гарантира здравето на хората, тяхната работоспособност и идването на работа с удоволствие, убеден е Алекс Ковачев. Защото грижата за екипа е пътят към успеха на всяка съвременна компания, каквато е Inercom.

Текстът е от сп. "Идеален дом"