Танцувайте кизомба за повече романтика, а зумба, за да свалите килограми (видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6859796 www.24chasa.bg
При зумбата се изпозлва максикално адреналина в тялото. СНИМКИ: АРХИВ

Зумбата и кизомбата си приличат по две неща - името и че са танци. Но докато сходствата се изчерпват само с тях, разликите са много.

Зумбата смесва танцови движения от хип-хопа, самбата, салсата, меренгето и мамбото с динамична музика и някои фитнес упражнения като клекове и напади. Не са изключени юмручни удари, придружени с ритници, които пък са традиционни за бокса. Основната цел на човека, който практикува зумба, е да свали килограми. Често обаче се превръща в хоби, защото хората се увличат в танцовите движения и същевременно много лесно се отървават от подкожните мазнини.

Когато отивате за първи път на зумба, се подгответе за много кардио. За разлика от кизомбата няма да имате партньор, който да ви води или да ви помага в танца.

Единственият човек,

който трябва да

следвате, е

инструкторът

Не се притеснявайте, ако не схванете движенията от първия път. С времето ще става все по-лесно. Тренировката обикновено продължава около час. През това време обаче не бива да се дехидратирате, затова носете със себе си шише вода.

Зумбата и кизомбата са емоционални танци. Но докато вторият е по-скоро романтичен, първият използва максимално адреналина в тялото ви. Затова не се изненадвайте, ако треньорът ви се превъзбуди и започне да крещи, за да ви мотивира, или дори да пее. В зумбата няма място за скука и скованост.

Кизомбата също включва танцови движения, но далеч не толкова динамични като тези в зумбата. Те са по-скоро интимни и романтични. Затова кизомбата е подходящо занимание за двойки. Партньорите се доближават един до друг и през цялото време правят различни

движения с ханша,

с които усилват

сексуалното

напрежение

помежду си

Неслучайно кизомбата е позната като анголско танго. В нея има елементи на семба, предшественик на самбата, танго, бача и др.

Въпреки че кизомбата се отразява добре на двойките, ако нямате партньор, не е фатално. Ще си намерите в танцовото студио. Освен това, дори и да сте пълни новобранци, няма да е проблем. Инструкторът ще ви помогне.

В зумбата е различно - вие трябва да наваксвате. Инструкторът рядко ще дойде до вас, за да ви обяснява някое движение. При кизомбата не е така. Треньорът ще обърне внимание на всички танцови двойки, обяснявайки кое движение изпълняват грешно. Не на последно място не забравяйте да си носите високи обувки - нещо, което не бива да правите в зумбата. С тях ще изглеждате още по-грациозни, защото кизомбата е по-бавен и страстен танц.

Макар че в България все още набира популярност, в някои части на света кизомбата има дълбоки корени. Произходът на името на танца идва от племето банту в Ангола и

буквално се

превежда

като “купон”

В началото той не е съществувал във вида, който познаваме днес.

Благодарение на португалската колонизация и гражданската война в Куба анголците научават някои европейски танци като тангото, плената и др. Част от техните движения са основни за кизомбата.

Тя започва да се практикува през 80-те години на миналия век. За разлика от зумбата, която за десетилетие добива световна слава, кизомбата става популярна по-бавно. Въпреки това вече има свои поддръжници в почти целия свят - Португалия, Мозамбик, Бразилия, Великобритания, Франция, Белгия, САЩ и др.

Колумбиецът Алберто Перез е създателят на зумбата. Той е професионален инструктор по аеробика, който ръководи групови тренировки. При една такава в средата на 90-те години установява, че е забравил диска с музиката вкъщи. Затова

изважда касетите с

любимите си латино

ритми от раницата

и ги слага в касетофона. Така започнала първата му тренировка по зумба.

Само за няколко месеца става толкова популярен, че Шакира го наема като хореограф. След това се насочва към САЩ, за да осъществи своята американска мечта. Започва да записва дискове с видеотренировки, които бързо стават известни. Според статистиката на компанията му през 2015 г. тези записи се продават в 186 страни по света.

Не всички обаче одобряват зумбата. Миналата година Иран забрани на жените да я практикуват. Според правителството тя съдържа вредни за ислямския морал движения.

Зумбата е идеална за сваляне на килограми.
Зумбата е идеална за сваляне на килограми.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Да вдигнем самолета, пардон, имунитета. В тази ситуация изловиха топпапараците на "България Днес" шефа на новините на Би Ти Ви Венелин Петков. В столичен супермаркет Петков натовари пазарската количка само с пресни плодове и зеленчуци. Тв звездата през цялото време бе с маска, въпреки че около него нямаше други клиенти

Арти е върната в природата, построиха й истинско жилище Иво АНГЕЛОВ Женски язовец изненадващо беше открит в строеж в центъра на София. Стресираното животно няколко дни е живяло сред прахоляк и бетон, преди да бъде спасено и върнато обратно в природата. "Когато получихме сигнала за язовец в огромен строеж, направо не повярвахме

Проф. Герджиков също ще се хвърли в бодиарта Надя Панкова Коронавирусът ще изгрее върху едно от най-изваяните тела на България. Художникът и майстор на бодиарта Иван Яхнаджиев ще изрисува символа на най-известната болест на света върху гърба на красивата ММА-шампионка Изабел Христова. На изложбата "АнтивирусНо" в сряда в столицата