Чернокожи актриси протестираха в Кан срещу дискриминациите в киното

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6867149 www.24chasa.bg
Снимка: Ройтерс

Шестнайсет чернокожи актриси протестираха на червения килим в Кан срещу недостатъчното присъствие на хората от други раси освен бялата във френското кино, съобщи АФП.

Водени от Аиса Маига, актрисата, която е инициатор на книгата "Черното не е моята професия", 16-те френски актриси бяха посрещнати пред Фестивалния дворец от бурундийската певица Хаджа Нин, която участва в журито на основната конкурсна програма, предаде БТА.

Протестиращите, сред които бяха актрисите Йе Айдара, Аса Сила и Фирмин Ришар, се снимаха с вдигнати юмруци. Те носеха тоалети на модна къща "Балмен", чийто художествен директор Оливие Рустен също е метис и е застъпник на разнородността в модата.

Книгата "Черното не е моята професия" не посочва имена, но е написана с желание нещо да се промени. "За щастие, имате фини черти", "не сте достатъчно светла" или "чертите Ви не са достатъчно африкански" са някои от подмятания, засегнали актрисата Надеж Босон-Диан.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Няколкостотин овцевъди и козевъди подкрепени от много граждани днес се събраха на протест пред МС с искания за по-високи държавни компенсации заради загубите които търпят стопаните в страната след умъртвяването на животни в Странджанско и ограниченията в продажбата на мляко. В знак на протест протестиращите запалиха вълна и изляха част от

Тихомълком у нас е върнат Матей Боев, дясна ръка на Евелин Банев-Брендо в наркобандата, прочула се с прозвището "Кокаинови крале". Боев е докаран в България от италиански затвор, където излежава присъда за дрога. Повод за трансфера му е молба да доизлежи наказанието си в български затвор. Вчера тя бе разгледана от Апелативния съд в София.

Кой е той? Стефан Димитров е дългогодишен ловец и председател на старозагорското Сдружение на ловците и риболовците. Той е награждаван много пъти за дейността си от Националния съюз. - Г-н Димитров, близо 120 000 ловци в страната скочиха срещу промените в Закона за лова, целящи предотвратяване разпространението на болестта африканска чума по