"168 часа": Одриски владетел на 19 г., при който е заровено съкровището от Златиница, печели олимпиада, но е съсечен от бащата на Александър Велики

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6869554 www.24chasa.bg
Техниката за ювелирания венец е загадка за учените и до днес. Снимки Димитър Кьосемарлиев

Запазват тялото му като го покриват със сол

Харизматичният атлет е награден на олимпиадата с ювелирен златен лавров венец

Загадка е как одрисите използват тази техника, открита три века по-късно

Съкровището от Златиница е заровено в гробницата на харизматичен 19-годишен тракийски владетел, съсечен в битка с бащата на Александър Македонски - Филип II.

Най-ценното в него е 205-грамовият златен лавров венец, съдържащ пластина с изображението на богинята Нике. Когато археоложката Даниела Агре го открива, той е поставен върху главата на царя заедно със златна диадема.

Предполага се, че ювелирното бижу е било награда от спечелено състезание на олимпийските игри. В което има логика, тъй като погребаният владетел е с изключително атлетично тяло и е висок около 1,90 м.

Разбира се има и друг вариант - лавровият венец да е отличие за голяма военна победа.

По-интересното е, че ювелирното златно украшение е създадено по технология, за която се смята, че е открита три века по-късно. В случая е приложен методът на изтеглената пластина, която досега в световната наука се смяташе за постижение на римската епоха от I в. след Христа.

"Според всички анализи този гроб датира от средата на IV в. пр.Хр. (355-345 г.) -сподели пред сп. "Досие" Даниела Агре. - Съчетавайки го с историческите извори може да се изкаже обосновано предположение, че погребаният е един от синовете на тракийския цар Керсеблепт - вероятно Йолай."

Баща му е бил владетел на одрисите и най-страшният кошмар на Филип II Македонски. Неговият син Йолай продължава делото му, но намира смъртта си на бойното поле твърде млад.

Странното в случая е че, младежът не е положен в специално изградена гробница, в каквито обикновено са погребвани тракийските царе. Единственото обяснение е, че той е бил едва 19-годишен и за него все още не е изграден достоен дом за пътя към отвъдното.

"Когато влязох, видях, че в центъра на съоржението, върху конопен саван с орнаменти бе поставено отлично съхранения скелет на покойника", спомня си Агре.

При реставрацията на останките тя и екипът й установяват, че Йолай е бил засипан с голямо количество сол. В древността това бил единственият начин да съхранят телата на мъртвите си владетели от полесражението до мястото на вечния им покой. Вероятно именно солта е запазила и фрагменти от кожа, мокасини, парче текстил с тъкана шарка и шапката под шлема, обърната с мекото руно навътре. На подобен вариант археолозите попадат за първи път. Впоследствие се оказва, че тъканта е най-ранната внесена коприна в Европа.

По думите на Даниела Агре младежът бил погребан с пурпурни одежди на цар. Над главата му били поставени три предмета от защитното въоръжение - шлемът, наколенникът и ризницата. Седем копия го пазели покрай източната стена на гроба. Мечът му бил в ножница, вероятно е изработена от кожа или плат, като е имала дървен накрайник.

Какъв уникален пръстен и наколенник е имал владетелят, четете в сайта на "168 часа"  

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бившият шеф на Националната служба за охрана има повече от впечатляваща биография, а срещите му с най-влиятелните хора на планетата са запечатани на повече от 3000 кадъра. Които генералът с гордост показа единствено за "България Днес". Идеята му е да покаже, че НСО не винаги е била служба, свързвана с инциденти и скандали

Бланка с криминалната регистрация на Васил Божков бе открита днес при обиска в офисът му на столичната ул. "Московска". Строго секретния документ, създаден през 1982 г. от столичната дирекция на милицията, е намерен в личния сейф на хазартния бос. Наред с имената, ръста и цвета на очите на Божков са посочени и любопитни данни от криминалната му

Даниела Серданова също се включи в отбора на моделките с напомпани устни, видя "България Днес". Бившата изгора на Любослав Пенев, която през годините се изявяваше като тв водеща и консултант на няколко български сериала, опитва да поддържа стегната форма и да не изостава от по-младите бръмчалки. Вероятно заради това Серданова се развозва из