Стрелящата с двойки г-жа Строга Снежинкова в ролята на даскала супергерой

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6876279 www.24chasa.bg
27-годишната Гергана Янева, която създава фондация “Тебешир”

Според учениците добрият преподавател е усмихнат, но строг

- Какво е това учител?

- Това е човек, който учи децата. Или не е точно това? – казала Ивана.

- Това е супергерой – след дълъг размисъл казало едно от децата.

- Стига, я по-сериозно, не сме във фантастична приказка – казала Маги.

- Добре тогава, нека ти докажа. Какво правят супергероите? – рекло детето.

- Те помагат на хората, обичат ги и се грижат за тях. Също така ги избавят от беди.

- Е, не прави ли така всеки учител?

Това е част от приказката на Магдалена Янчева от ЧЕУ “Малкият принц” във Варна. С нея третокласничката спечели второ място в националния конкурс “Моят учител е супергерой” на фондация “Тебешир”.

Много се говори как трябва да се държи добрият учител, какви качества трябва да притежава и т.н. Но никой не задава тези въпроси на децата. “Защо?”, пита основателят на фондация “Тебешир” Гергана Янева. “Ние си мислим, че децата смятат за най-добър учител този, който им пише само шестици. Не е така. Те са много по-мъдри, отколкото предполагаме.” Тази година Янева прочела 447 приказки, написани от малчугани между 2-и и 7-и клас, които учат из цяла България – Габрово, Бяла Слатина, Берковица, Самоков, Варна, Велико Търново и др. Нито една от тях

не представя учителя

супергерой като този, който

не дава домашни и

контролни

Напротив. “Виждате ли, че лошите учители не са чак толкова лоши. Те го правят за ваше добро. Не искат да ги харесвате или мразите. Искат да ви образоват и не се отказват. Един вид може да наречем тези учители супергерои. Не е ли това героизъм все пак – да седят в основата на всичко, на всеки наш успех. Запомнете, да си учител, не е просто да говориш нещо пред дъската, трябва наистина да го искаш, независимо дали някой ще оцени труда ти”, така завършва приказката на шестокласника от ОУ “Св. Климент Охридски” в Бяла Слатина Теодор Узунов.

Той създава образа на г-жа Антонова. Тя е много страшна, преподава по български и дава купища домашни, преразкази, съчинения, есета. Оказва се обаче последният истински учител, останалите са заменени с роботи, защото от Министерството на образованието и науката са си поставили за цел всички ученици да станат неграмотни. Положението загрубява и строгата г-жа Антонова се съюзява с един от своите ученици. Започва епична битка с роботите. Строгата учителка носи със себе си торба със съчинения по български език. Когато роботите ги виждат, буквално се сгромолясват на земята, защото се сблъскват с грамотността на децата.

Г-жа Строга Снежинкова е друг литературен образ, който има съществена роля в приказката на Павел Павлов от 42-о ОУ “Хаджи Димитър” в София. Строга Снежинкова е описана като страшилището на училището. “Тя има магически способности и се движи с мегатурбояката си мегахимикалка. Щом пристигне в клас и паркира метликохимикалката, всички застиват на мястото си. Ако насочи мегатурбояката метликохимикалка към някого, о, ужас! Това означава само едно. Тя ще изстреля гигантска червена двойка. В този момент всички се скриваме под чиновете и кой където свари, за да не го уличи гигантската червена двойка. Тя обаче има дистанционно насочване”, пише третокласникът в приказката. Накрая се оказва, че Строга Снежинкова не е страшилището, за което я мисли, а талантлива и добра учителка.

“Името ми хрумна от

госпожата ми

Снежана Стоянова

Тя преподава по всичко, само не по английски език”, казва третокласникът.

“Най-важното качество, което трябва да има един учител, е доброта”, смята Мила Начева, шестокласничка от ЧСУ “Българско школо” в София. Не подценява ролята на въображението и умението му да разговаря с децата. Не на последно място поставя лъчезарността, защото усмивката е заразна. Неслучайно приказката на Ния Пантева от 32-о СУИЧЕ “Св. Климент Охридски” в столицата е за първата среща с учителката Елисавета. “Звънецът не звъни умишлено. Вратата е винаги отворена за посетители”, това бил текстът на табелата, която се намирала пред входната врата на преподавателката.

Друга от приказките е за млад професор по химия, който се казва Камен. Той приема присърце спасяването на селско училище. Събира свои бивши ученици. Единият поправя дограмата, другият сменя паркета, третият е станал журналист и пише във вестника историята на училището. Накрая получават писмо от МОН, че школото няма да бъде закрито и Камен се връща в София. На гарата среща свой студент, който му казва: “Поздравявам ви за това, което направихте в село Кестен, сега пътувам натам. Назначиха ме като учител по химия.”

След като прочела тези 447 приказки, Гергана Янева е убедена, че има учители, които всеки ден вършат вълшебства в класните стаи, защото са приели работата си за мисия.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Рекордната покупка на "Кардиф" Емилиано Сала струва 15,5 милиона паунда Шокираща новина потресе футболния свят. Ново попълнение във Висшата лига на Англия изчезна във въздуха, като най-вероятно самолетът му се е разбил. Става въпрос за аржентинския нападател Емилиано Сала, който бе рекордната покупка на "Кардиф".

Антон Станоев - Средната Бирма, обвинен за аферата "Бирмите" за производство и разпространение на цигари менте, вече е на свобода срещу 10 бона гаранция, научи "България Днес". Преди броени дни 2-ри въззивен състав на апелативния спецсъд реши да пусне от ареста Средната Бирма, съобщиха от съда. След акцията срещу нелегалните цигарени фабрики в

Грип тръшна естрадния певец Васко Кеца. Това е най-логичната причина импресариото му Ивайло Манолов да обикаля като луд аптеките в София, видяха топпапараците на "България Днес". Ивайло използва почивните дни, не за да отмаря, а за да отметне някои неотложни домакински задачи. След като обиколи всички магазини и напазарува,