Малин Кръстев с колоритна роля в “Зимата на нашето недоволство”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6880141 www.24chasa.bg
Малин Кръстев (вдясно) в сцена от пиесата "Зимата на нашето недоволство"

Излизам от МГТ “Зад канала” след представлението “Зимата на нашето недоволство”. Един възрастен мъж, облечен в тъмносин костюм и с папийонка, както се ходеше на театър преди години, пъха лула в устата си, запалва я със запалка, внимавайки да не се изгори, и сяда на пейката пред витрината на театъра. Наобикалят го няколко жени на неговата възраст и той на висок глас обяснява: “Абе, аз го мислех този Малин Кръстев за средна работа, колко му е да си водещ в телевизията, нали, ама той бил велик артист! Права си, много добър беше!”

Преди този театрален фен качествата на Малин Кръстев оцени журито на “Аскеер 2018” и го

номинира за награда

в категорията

“най-добра

поддържаща роля”,

(тези вечер - 24 май, ще стане ясно дали ще я вземе - б.р.)

отчитайки изпълнението му на Дани Тейлър в “Зимата...”

Дани Тейлър не е в центъра на романа на Стайнбек, макар че той предопределя бъдещето на главния герой Итън Хоули, продавач в бакалия в малък град, чийто живот показва спектакълът на сцената на МГТ. Дани притежава парче земя в район на бъдещо разрастване на града и го завещава на приятеля си от детинство Итън, променяйки тотално живота му. Когато Малин Кръстев се появява на сцената, издокаран в дрипи на последен просяк, в залата проехтяват възклицания. Неговият Дани е толкова неочакван в сравнение с достопочтените граждани, замесени в историята, че незабавно измества интереса от тях към себе си. Като заклет пияница Дани-Малин е непрекъснато еуфоричен и обичливо настроен. Но в неговите дрипи има нещо интелигентно, сякаш защитаващо онова островче от мозъка му, в което той помни, че е собственик на безценен имот, който няма да му трябва в скорошното пътуване към отвъдното. Този човек очевидно е роден в престижна среда и Малин го показва в границите, които ненатрапчиво слага на пиянското си поведение. Преди да се отправи към коктейла от алкохол и сънотворни, Дани се появява в официален тоалет и начаса демонстрира класата си. Той няма нищо общо с българския просяк, когото виждаме да бърка в боклукчийските кофи или да протяга ръка пред църквата. Дани завещава парчето земя на Итън - акт, който е типичен за приятелите от американските истории - било белетристични или драматургични. Приятелството в американския наратив компенсира непрекъснатата борба за преуспяване, способна да изсуши емоциите на общуването. Това качество на Дани-Малин сигурно се харесва на зрителите. Но още по-сигурно им харесва свободата на съществуване на Дани, така, както им я представя актьорът. Свободата, позволяваща му да не зависи от интригите на средата и да слуша сърцето си. С когото и да е, където и да е.

И сега е

моментът на

сензацията

С ролята на Дани Тейлър Малин Кръстев дебютира в МГТ “Зад канала”. Защото влиза в тамошната трупа, след като напуска Младежкия театър, където преминаха младите му години и завоюва място на знакова фигура.

Той е известен с огромната си работоспособност. През миналия сезон не излезе от театъра в продължение на 10 месеца. И през цялото това време поддържа воденето на емисиите на тв предаването „Господари на ефира“. Участието на Малин не е просто комично разиграване на сценки по сценарий, както е например в “Комиците”.

Има водещи, които

са клоуни

в своето тв предаване и това е силата и въздействието им. С представяне на неволите на гражданите и с опитите за разрешаване на проблемите им “Господари на ефира” станаха инстанция, вид тв омбудсман. Хората ги търсят, надявайки се на тяхната намеса в ситуации, където търпят несправедливост, агресия, безочие, двойно дъно, измама. Не може да показваш и коментираш тези ситуации с клоунска мимика, ще обидиш засегнатите. Същевременно стилът на предаването изисква повишена комуникативност – водещите не бива да представят проблема и случая като изказване в Народното събрание, от което лъха смъртоносна скука. Затова и продуцентите избират актьори за водещи на “Господари на ефира”. Прави впечатление, че в тандемите Малин Кръстев е по-сдържаният, по-сериозният водещ, често опониращ на по-разхайтения, по-освободения в приказките и жестовете колега. Той казва, че прилагат схемата на лошото и доброто ченге.

В МГТ “Зад канала” Малин ще срещне колегата от шоуто Герасим Георгиев-Геро. Обзалагам се, че ни чакат любопитни реалности на тази сцена. И може би най-сетне Малин ще завърши пиесата си с условно заглавие “Кеван”, която прочетоха негови колеги и приятели в Театъра на маса на последната “Аполония”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Божигол чуква 33 г. с баджанака, Лозанова също идва на празника на бившия, татуира си името на вратаря 33 години празнува днес новата звезда на "Левски" Валери Божинов. "България Днес" научи от отлично запознати източници, че нападателят няма да прави шумен купон. Божигол ще посрещне Христовата възраст у дома.

Националите по риболов девети сред гръмотевици и мълнии Точно 734,51 килограма шарани улови България по време на традиционния шампионат на планетата в тази дисциплина. Това стигна на нашите риболовци да влязат в престижната десетката на най-добрите. Националите завършиха на девето място от 24 участващи държави. Шампион е ЮАР.

Млади влюбени в България открито демонстрираха чувствата си по случай днешния международен ден на любовта Св.