Рада - внучката на Григор Вачков, го рисува за пощенска марка

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6882427 www.24chasa.bg
Рада пред платната си

Косите на Рада Миладинова са тъмни и къдрави. Спускат се над раменете и обграждат закачливо лицето ѝ - като в рамка. Толкова естествено е и цялото ѝ поведение. Не обича да изтъква факта, че нейният дядо е незабравимият български актьор Григор Вачков - дъщеря е на Мартина Вачкова.

Те са в сърцето ѝ. Примерът им дава отпечатък върху всеки миг от живота. Той обаче поема в друга посока - не към театралната сцена, а към изкуството на художника. Артистът у нея и

семейният

талант

получават ново

превъплъщение

“Харесвам театъра и киното. За тях много се говореше в моето семейство. Обаче аз съм срамежлива. Рисуването е най-добрият начин да изразя себе си - казва Рада. - На 14 години бях категорична - кандидатствах в Националното училище по изящни изкуства “Илия Петров”. Приеха ме.”

Днес Рада вече е студентка в Националната художествена академия със специалност “Плакат и визуална комуникация”. Тя е щастлива, че семейството подкрепя избора ѝ. 

Ако я попитате откъде идва това влечение по художественото творчество, тя би отговорила, че е от атмосферата в семейството.

В дома им има

много картини

Те не само говорят за верния вкус към реализма на живота, но и за абстрактното в него. И да си обграден от всичко това е, истинско преживяване и удоволствие.

Разбира се, духът на дома е нещо повече. Това е миналото, до което не си могъл да се докоснеш. То е тук с книгите, с филмовите ленти и със спомените, които чуваш от близките си. И си даваш сметка за неделимото време: минало, настояще и бъдеще, което обединяват и продължават именно те - наследниците. Като Рада.

С какво свързва

днес творчеството

си Рада?

Тя признава, че харесва абстрактното рисуване, защото всеки може да интерпретира идеята по различен начин и това прави този тип картини специални. А любимата част от творческия процес са първите щрихи върху празния лист. От този момент тя се чувства уверена да продължи картината си. Трудно е да обясни, когато хората я питат за вдъхновението и избора на тема в дадена картина.

“Рисуването е нещо необяснимо.

За мен този изказ

е по-лесен,

отколкото да пиша или да се обяснявам. Затова понякога чувствам, че мога да нарисувам даже това, което мисля”, казва Рада. 

Когато застава пред платното с четка в ръка, тя иска да създаде картини и образи, които да вълнуват, да говорят за нещата от живота и правилния път към тях. Да въздействат така, както са въздействали и въздействат артистичните творци от нейното семейство - баща и дъщеря Вачкови. За постигане на доброто и правилното в съвременния живот.

Стреми се да избегне посредствеността в творчеството. А четката да е искрена в изказа си.

Рада рисува възпоменателната марка за 85-годишнината на дядо си. Марката е валидирана миналата година на 26 май, навръх юбилея му. “Идеята ми беше пощенската марка да напомня филмова лента. На мястото на кадрите поставих портрет, който нарисувах, както и моменти от едни от най-известните му роли”, казва Рада.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Репликата "Има Господ" стана един от мотивите на съда да отстрани от поста му шефа на НОИ в Силистра Милен Пенчев! Думите са изречени от съпругата на Пенчев - Силвия, майка на поп звездата Тита. Религиозната констатация е отправена от Силвия към служителката Костадинка Андонова на работното й място в края на март и е чута от други чиновници.

Иван Бандаловски се прояви като прилежен гражданин, събирайки грижливо в найлоново пликче отпадъците си и изхвърляйки ги в контейнер, видя "България Днес". Облечен спортно и с повдигнат крачол, вероятно за да се вижда по-ясно една от татуировките на крака му, футболистът чинно отиде до кофата за смет.

Бившият нападател на "Барселона" и "Челси" Самуел Ето'О често попада в светлината на прожекторите. Не само с виртуозните си изпълнения на терена, но и с бурния си личен живот. Камерунецът, който в момента играе за "Катарски спортен клуб", ще се завърне в Испания днес. Причината не е никак приятна за него.