Рада - внучката на Григор Вачков, го рисува за пощенска марка

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6882427 www.24chasa.bg
Рада пред платната си

Косите на Рада Миладинова са тъмни и къдрави. Спускат се над раменете и обграждат закачливо лицето ѝ - като в рамка. Толкова естествено е и цялото ѝ поведение. Не обича да изтъква факта, че нейният дядо е незабравимият български актьор Григор Вачков - дъщеря е на Мартина Вачкова.

Те са в сърцето ѝ. Примерът им дава отпечатък върху всеки миг от живота. Той обаче поема в друга посока - не към театралната сцена, а към изкуството на художника. Артистът у нея и

семейният

талант

получават ново

превъплъщение

“Харесвам театъра и киното. За тях много се говореше в моето семейство. Обаче аз съм срамежлива. Рисуването е най-добрият начин да изразя себе си - казва Рада. - На 14 години бях категорична - кандидатствах в Националното училище по изящни изкуства “Илия Петров”. Приеха ме.”

Днес Рада вече е студентка в Националната художествена академия със специалност “Плакат и визуална комуникация”. Тя е щастлива, че семейството подкрепя избора ѝ. 

Ако я попитате откъде идва това влечение по художественото творчество, тя би отговорила, че е от атмосферата в семейството.

В дома им има

много картини

Те не само говорят за верния вкус към реализма на живота, но и за абстрактното в него. И да си обграден от всичко това е, истинско преживяване и удоволствие.

Разбира се, духът на дома е нещо повече. Това е миналото, до което не си могъл да се докоснеш. То е тук с книгите, с филмовите ленти и със спомените, които чуваш от близките си. И си даваш сметка за неделимото време: минало, настояще и бъдеще, което обединяват и продължават именно те - наследниците. Като Рада.

С какво свързва

днес творчеството

си Рада?

Тя признава, че харесва абстрактното рисуване, защото всеки може да интерпретира идеята по различен начин и това прави този тип картини специални. А любимата част от творческия процес са първите щрихи върху празния лист. От този момент тя се чувства уверена да продължи картината си. Трудно е да обясни, когато хората я питат за вдъхновението и избора на тема в дадена картина.

“Рисуването е нещо необяснимо.

За мен този изказ

е по-лесен,

отколкото да пиша или да се обяснявам. Затова понякога чувствам, че мога да нарисувам даже това, което мисля”, казва Рада. 

Когато застава пред платното с четка в ръка, тя иска да създаде картини и образи, които да вълнуват, да говорят за нещата от живота и правилния път към тях. Да въздействат така, както са въздействали и въздействат артистичните творци от нейното семейство - баща и дъщеря Вачкови. За постигане на доброто и правилното в съвременния живот.

Стреми се да избегне посредствеността в творчеството. А четката да е искрена в изказа си.

Рада рисува възпоменателната марка за 85-годишнината на дядо си. Марката е валидирана миналата година на 26 май, навръх юбилея му. “Идеята ми беше пощенската марка да напомня филмова лента. На мястото на кадрите поставих портрет, който нарисувах, както и моменти от едни от най-известните му роли”, казва Рада.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Най-запалените рибари от София използваха ниските температури за леден риболов на езерото в

Красивата Калина най-вероятно е убита с техника от каратето, предполагат разследващите. Тялото на 25-годишното момиче бе открито в столичния кв. "Банишора" в сряда вечерта, а заподозрян за бруталното престъпление е приятелят на Кали, 23-годишният Васил Василев. Преди време той тренирал киокушин и дори се похвалил с тапия във фейсбук,

Руска легенда води нашите, 15 национални отбора кръстосват кукички Легендарният руснак Виктор Кисельов ще води подготовката на националния отбор на България за световното първенство по риболов на лед. Мондиалът ще се проведе на 26 и 27 януари у нас. Домакин е град Батак, а състезателите ще ловят на язовир "Широка поляна".