В София отбелязаха Деня на Африка с африкански ритми, облекла и традиционна храна

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6883191 www.24chasa.bg
Кадър: Фейсбук/ Илияна Йотова

Денят на Африка се отбелязва в градината при Народния театър "Иван Вазов" в София с африкански ритми, облекла и традиционна за континента храна, предаде БТА.

Празненството събира африканските страни, акредитирани в България. Африканската емоционалност се представя чрез изпълненията на африкански барабани, традиционни песни и танци, африкански бижута. Темата на празненството е "Африка в България".

В днешния ден се честват 55 години от създаването на организацията за африканско единство. При откриването на празника вицепрезидентът Илияна Йотова подчерта, че толкова много години след направеното от първите изследователи на Африка, тя продължава да бъде непознатата, загадъчната, обвитата с много легенди и митове красива земя за изследователи, за всички приятели на африканските страни.

По думите на Йотова българите още като деца почват да опознават този континент от учебниците, от уроците, от литературата.

"Днес за Африка говорим и с мъка, и с болка, но и с надежда, защото не сме се преборили с беднотията, с мизерията. Днес, за съжаление, от Африка идва един огромен миграционен поток, който тръгва към другите континенти, защото младите хора не виждат перспектива за себе си", подчерта Йотова. По думите й Европа днес не може да отговори на нуждите на този континент само в хуманитарната сфера, необходими са инвестиции, необходимо е внимание за местни предприятия. Според Йотова това е континент с огромен потенциал - много млади хора, огромен брой хора, които са готови да започнат своята кариера, бизнес, добре подготвени и този потенциал не бива да бъде изоставян.

"Африка преди всичко е мястото на екзотичните животни, на хубавите пейзажи, на възможностите за туризъм", отбеляза вицепрезидентът. Тя цитира Валери Петров, който казва, че когато човек стъпи на този континент, заболява от една особена африканска болест, защото притегателната сила на континента е толкова голяма, че ти се иска завинаги да останеш там.

Присъстващите бяха поздравени и от Петко Драганов - генерален директор на дирекция "Политически въпроси" към Министерството на външните работи на България, както и от Ванеса Калверт - посланик на Република Южна Африка и доайен на Африканската група. Те говориха за традиционно добрите отношения на България с африканските страни.

Калверт каза за БТА, че днес жителите на София могат да получат усещане за емоционалността на хората в Африка, радостта, която ги съпътства. В отговор на въпрос дали африканците са по-щастливи от европейците, Калверт каза, че си мисли, че вероятно е така, защото хората, които живеят в слънчеви области са по-щастливи.

По думите на Калверт целият свят е изправен пред едни и същи предизвикателства, на днешния ден трябва да се мисли за наследството на Нелсън Мандела, което е мир, а с мира компромиси не бива да бъдат правени.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Група "Акага" може да е неразделна в музиката, но ремонта всеки си го прави сам. Топпапараците на "България Днес" изловиха тромпетиста на бандата Иво Казасов да обикаля из магазините за домашни потреби и ремонтни дейности заедно с половинката си. Въпреки че бе на пазар за освежаване на дома си, тромпетистът се бе барнал в типичния си рокерски стил

Д-р Петър Берон крачи умислен, а вятърът развява мъдрата му брада, видя "България Днес". Изтъкнатият учен се бе отправил към Природонаучния музей, чийто директор дълги години бе, стиснал здраво неизменната си чанта, пълна с трудове. Берон толкова много се бе вглъбил, най-вероятно в живота на буболечките, които са обект на изследванията му,

С веро и мастика са заличавали следите си обирджиите, ошушкали около половин милион от варненски офиси! За ударите са изправени пред Темида сочените за изпечени люлински касоразбивачи Петър Стоянов-Президента, Бисер Иванов, Бранимир Стоянов-Брано и Александър Василев - Саше Кюстендилеца и ортакът им от морската столица Боян Тодоров-Буйката,