Учени измериха щастието на делфини в аквариум

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6885372 www.24chasa.bg
Снимка: Pixabay

Френски учени, работещи с делфини в аквариум край Париж, се опитаха да установят как се чувстват животните в плен, съобщи Би Би Си.

Това е първият проект, който изследва животът в плен от "перспективата на животните". Учените, ръководени от д-р Изабела Клег, са се опитали да определят какво очакват с най-голямо нетърпение делфините. Оказа се, че това е общуването с хората.

Резултатите показват, че "по-добрата връзка между хората и животните повишава качеството на живота им".

Учените са работили в парка "Астерикс", където е един от най-големите делфинариуми във Франция. Те са измислили експерименти за декодиране на поведението на делфините, като са използвали основно пози, показващи как се чувстват животните. Така са разбрали, че те очакват с най-голямо нетърпение общуването с хората. Другите два експеримента са били да бъдат добавяни играчки в басейните и животните да бъдат оставяни на спокойствие.

Делфините са изразявали нетърпението си, като са се изправяли над водата и са гледали в посоката, от която обикновено се появяват дресьорите им. Те също започвали повече да се движат, като се придържали към края на басейна.

Въпросът дали е правилно тези животни да бъдат държани в плен, отдавна вълнува французите. Правителството неотдавна отхвърли предложение да бъде забранено развъждането им в морски паркове. Според директорката на делфинариума Биргита Мерсера именно възможността да се развъждат и отглеждат малките си е много важна, за да може животните да са щастливи дори затворени, макар и това щастие да е различно от живота в естествена среда.

"Мисля, че дивите делфини са по-щастливи в естествената си среда, а родените в плен са много по-щастливи в аквариумите - каза Мерсера. - Те са родени тук - това е животът им. А наш приоритет е да се грижим за тях".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

*** Събрал шефът на фирмата състава и им съобщил, че секретарката е бременна. Тъй като тя била палава, всички навели виновно глави. Тогава извикали бай Иван портиера. - Бай Иване, ти имал ли си нещо общо със секретарката? - попитал деликатно шефа. -Ама моля ви се, на мойте години... - Хайде сега й съобщи, че е уволнена. *** Зима е.

Голям интерес към автомобилен салон София 2019 отчитат вносителите на автомобили в България от всички марки. По време на изложението тази година могат да се видят голям брой премиерни за българския пазар модели, което продължава до неделя. Снимки: Пламен

Скромна на вид 51-годишна пловдивчанка се оказа сред най-издирваните жени в Европа. В рамките на няколко години Радина Жечева успява да прибере спестяванията на десетки хора от цялата страна. Докато прокуратурата се накани да реагира, измамничката си плюе на петите и няма как да излежи 5-годишната си присъда