Микробиоложка рисува с бактерии, учи децата да не се плашат от тях (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6887679 www.24chasa.bg
Росица Ташкова. Снимки: Личен архив

Чрез картините цели да покаже, че бактериите не причиняват само болести

В съзнанието на повечето от нас бактериите са нещо страшно. В живота на Росица Ташкова обаче те са суровина за изкуство. Точно така. Тя рисува изящни картини с бактерии. Нейните произведения са повече от ефектни, но за жалост, малотрайни.

Бактериите се

събират с

памучен тампон

от околната

среда,

от всичко, което ни заобикаля - бюро, чаша, мобилен телефон. А после се сеят върху хранителна среда. След денонощие или две стават видими за невъоръжено човешко око, а на красотата им може да се наслаждаваме само 3-4 дни.

Ташкова е завършила бакалавърска степен по молекулярна биология и магистърска по микробиология и не е странно, че именно на нея ѝ хрумва идеята за ексцентричното изкуство. А професията микробиолог сама я избира въпреки първоначалните идеи да стане зъболекар или ветеринар.

“Винаги съм изпитвала много силно любопитство към всичко живо – не само към животните, които привличат вниманието на всички деца, но и към растенията. Две от мечтаните ми професии като дете бяха да стана зъболекар или ветеринар – дори по различни поводи получавах подаръци, подходящи за бъдещ биолог и не толкова за момиче: гумени крокодил и буболечки, микроскоп, лекарски комплект, миниатюрни играчки диви животни. Много обичах да се занимавам с животните на село – имахме козички, кокошки и пуйки. Понякога влизах при малките козлета и им пеех измислени песнички.” (Смее се.)

Стъпка встрани от зъботехниката и ветеринарството прави, когато се записва да учи в Националната търговско-банкова гимназия, но бързо разбира, че икономиката и счетоводството са безкрайно скучни за нея.

“Тогава осъзнато стигнах до решението да науча повече за това как функционира животът”, разказва Ташкова.

А рисуването с бактерии се случва случайно в живота ѝ. Като предколеден импулс, който се оказва съдбоносен. През 2014 г. рисуването с микроорганизми все още не е изкуство.

“Бях виждала няколко схематични рисунки и надписи от бактерии в интернет и преди Коледа на 2014 г., докато работех по дипломната си работа за магистър в Нант, Франция,

създадох

първата си

рисунка от

микроби –

шарена елхичка

Беше с цел забавление и нещо като таен от научния ми ръководител “проект”. (Смее се.) За съжаление, нещата не вървяха съвсем по план – не всички бактерии се оцветиха при израстването си и цикламените играчки за елха останаха бели. Опитвах се да култивирам елхата при различни условия – местех я насам-натам из лабораторията, за да променя температурата, при която расте, но така и нищо не помогна”, спомня си тя.

И макар само експеримент, който изглежда несполучлив, Росица Ташкова снима рисунката си и я публикува в тогавашната страница на Американското общество по микробиология (ASM).

“След това те я споделиха във фейсбук. Рисунката предизвика фурор и през лятото на 2015 г. ASM обяви първия конкурс за рисунка с микроорганизми в света. Тази година беше четвъртото издание. През 2016 г. заедно със сп. “Българска наука” (чийто редактор съм) и Ridacom организирахме такъв конкурс специално за българските микробиолози. Третото издание на този конкурс предстои през есента. Едно от условията е към рисунката да има и увлекателен, обогатяващ културата на зрителя текст, но в нашия конкурс това все още не е съвсем задължително условие”, казва Ташкова.

А “боички” за своите произведения микробиоложката си набавя отвсякъде. С памучен тампон докосва произволни предмети и събира цяла палитра.

“Най-богато е

разнообразието в

сифона на

мивката и в

гъбата за миене

на съдове”,

казва тя.

Има обаче бактерии, с които не може да се рисува. Повечето съществуващи на света бактерии не се култивират и това ги прави негодни за този вид изкуство. “За тяхното съществуване разбираме само когато открием непознато ДНК в някоя проба.”

Картините имат някои особености.

“Бактериалните картини са живи и нетрайни, но в това се крие и магията им – докато рисуваме с тях, ние не виждаме цвета им, а само драскотините от йозето, с което рисуваме, по агара. След едно денонощие картинката буквално израства и става видима. След още няколко дни или седмица тя губи от красотата си и придобива характерните за бактериите аромати”, казва Росица Ташкова.

А рисуването с бактерии може да е и забавно занимание за малчуганите. За целта Ташкова организира уъркшопи за деца. Досега са били само три - на Софийския фестивал на науката, на Фестивала на науката в Белград и заедно с децата от зооклуб "Ной" към Зоопарк - София.

“Целта е да предизвикам любопитството на децата към невидимия жив свят, който ни заобикаля и взаимодейства с тях. Да повиша микробиологичната им култура и да им покажа красивата страна на бактериите, за които иначе винаги им повтаряме, че са само лоши и предизвикват болести. Това не е така и ми се иска да го знаят”, казва микробиоложката.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Част от ул.Иван Вазов, която в момента е в ремонт бе превърната в импровизиран тенис корт от група ентусиасти. Игрището се намира в непосредствена близост до къщата-музей на великият писател центъра на София. снимка: Мариа

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,