Център в мозъка ни кара да вярваме в конспирации, хороскопи и чудеса

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6898520 www.24chasa.bg
Врачките имат специален подход, чрез който ни карат да вярваме в предсказанията им.

Затова и постоянно откриват закодирани шифри в Библията и “Моби Дик”

Лейди Даяна е жива, шепа илюминати командват света и са безсмъртни, това са само част от конспиративните теории, които всеки от нас е чувал. Те от години циркулират из жълти медии и социални мрежи. Постоянно се появяват книги, които откриват тайни шифри, закодирани в най-стария текст на иврит. Ако се четат думи, прескачайки по три или четири букви, се открива, че на равно разстояние образува името на Нютон. Освен него в същия текст се открива също думата “гравитация”. На друга страница пък може да се видят думите “смърт”, “президент”, “Кенеди”, “Далас”. Трети случай е със съвпадение на “Хитлер”, “зъл човек”, “убиване”, “нацисти”, разказва Саймън Синг - математик, учен, автор на много книги, водещ в Би Би Си. Той дори написал книга за скритите кодове.

“Ако разгледате стария еврейски ръкопис на Библията, се откриват всички тези неща. За учените това е много объркващо, защото е реално”, казва той по време на своя лекция.

Много хора вярват в хороскопи, даже правителства се съставят според движението на планетите.

В “Моби Дик” се прилага същият алгоритъм и може да се намерят всякакви думи, образуващи предсказания.

“Гледайте буквите по права линия, по диагонал, както искате”, казва Синг и обяснява, че на една и съща страница по този начин се открива следната поредица от думи: “Даяна”, “смърт”, “катастрофа”, “Пол”, “Доди”, “Париж”. Получават се невероятно много съвпадения.

“Така може да

се открият

хиляди

предсказания, но

да не забравяме,

че те са открити,

след като са се

случили”,

казва с усмивка ученият. И провежда експеримент с публиката. Първо пуска песента на “Лед Цепелин” “Стълба към небето”, а след това я пуска на обратно. А текстът на английски звучи така: “Това е за моя сладък сатана, тази малка пътека, която ще ме направи тъжен, чиято власт в сатаната, той ще ви даде 666 (числото на дявола - б.а.)”.

След като сте прочели това, когато си пуснете песента, ще чуете тези думи. Първия път няма да чуете нищо, просто глупости. Втория път глупостта се превръща в реалност. Знаейки, че трябва да откриете тези думи, мозъкът ви реагира така, че да открои някакъв модел, матрица.

Мозъкът ви е

излъган да чуе

нещо, което

всъщност не

съществува

Това означава, че той може да ни излъже да видим нещо, което не съществува, и да повярваме в нещо неистинско, което уж предсказва важни исторически събития.

Това е така, защото в мозъка ни има специфичен център, наречен амигдала. Той е отговорен за страха и тревожността, които не зависят от нас. Амигдала е свързан и с възприятието за конспирации.

Конспирациите обаче не са единственото, в което вярваме. Изключително успешни хора си следят хороскопа. Даже правителства се съставят според движението на Меркурий. Гръцкият химик д-р Спирос Кицинелис се занимава именно с темата защо умните хора вярват в глупости.

“Най-странното е, че изключително успешни хора вярват в хороскопи. И в Гърция, и в България. Тази тема е посветена на братовчедката на мой приятел. Седнахме в едно барче заедно със съпруга ѝ, с когото бяха в процес на развод. А тя започна да обяснява той колко интелигентен и успешен е, но е грубиянин, защото е зодия Козирог”, разказва по време на семинар Кицинелис.

Според него, въпреки че науката е отхвърлила хороскопите, има много хора, които са склонни да вярват в ирационални неща. Нищо не им пречи да вярват в зодии и духове.

“Да, много хора вярват в духове, има и много телевизионни програми за призраци. Други пък имат камъни и кристали, с които се лекуват. Трети вярват в пророчествата. И още нещо - мисля, че жена ми страда от нещо такова - уроки. Страх от уроки. Някои носят синьо мънисто или оченце, за да се предпазят”, разказва гъркът.

Вярването в суеверия, конспирации и хороскопи е заложено още в детството ни. “Като деца сме обучени да вярваме в глупости - първа, втора, стотна глупост, и така, докато пораснем, сме обучени да вярваме в глупости”, казва той и изтъква четири причини, поради които дори умните хора се доверяват на измишльотини.

“Първата е, че не виждаме цялата картина. По-лесно е да правим заключения, когато не виждаме цялата история. В Англия например една жена ражда осми син поред. И има заглавия по жълтите вестници. Да видим обаче цифрите. В Англия има 800 хил. раждания годишно. 1000 жени от тях ще родят осмото си дете в конкретната година и вероятността то да е момче е много голяма. Т.е. ние селективно избираме на какво да вярваме. Ние си представяме нещата като много по-сложни и в крайна сметка правим заключения.”

Другата причина да вярваме в глупости е, че сме предубедени. Ние предполагаме, селективно правим своя избор и задържаме само онази информация, която искаме да бъде вярна.

Такъв пример е с лотариите с големи печалби. Организаторите правят така, че специално през декември, преди Коледа, някой да спечели голям джакпот. Ако обаче влезете в сайта на лотарията и видите статистиките на джакпотите, ще установите, че всеки месец има джакпот. Тогава колко странно е, че през декември някой е печелил джакпот? Но на повечето искрено им се иска да вярват, че по Коледа специално някой ще спечели.

Страхуваме се от

смъртта, от

лошото, от много

неща и сме

склонни да се

хванем за какво

ли не, за да

повярваме, че то

може да ни

избави от тези

неща

Или някой да ни каже: “Спокойно, това не е под твой контрол, всичко е предопределено, някой друг решава вместо теб”. Има и редица практики, които се използват от шарлатаните. Например казват ви: “Вие сте добър човек, но понякога се ядосвате и вие си казвате: “Точно така е, това съм аз”. Но се замислете - кой не се ядосва понякога? Или в голяма зала да кажем: “Тук има Иван или това име е важно за някого от вас. Естествено, че е така. Това е сред най-разпространените имена. Или - някого още го боли от загубата на близък човек. Тук има представители на толкова семейства, все някой е изгубил близък”, обяснява ученият.

Четвъртата предпоставка да вярваме в измишльотини е, че в желанието си да повярваме отбелязваме и отразяваме само част от фактите.

“Сънувате хиляди сънища, но се вторачвате в един от тях, който е близък до това, в което вярвате. С хороскопите също е така. Мой приятел каза, че спечелил голяма сума пари в деня, в който това било написано в хороскопа му. Например, ако аз съм Близнаци и съм спечелил пари, това означава, че всички Близнаци в този ден трябва да сме спечелили. Не виждаме 10-те пъти, в които зодиакът ни не е познал, а този един път, в който хороскопът ни е съвпаднал с нещо, което ни се е случило. И още нещо - една жена забременя, след като се помоли на чудотворната икона. 100 други жени обаче не са”, казва д-р Спирос Кицинелис.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Плевенски ченгета са погазили закона при акцията срещу местния крими герой Камен Балбузанов-Куката! Разпитани пред съда, полицаите Ивайло Станкулов и Кристиян Тодоров сами признават, че са се подписали на празен протокол за оглед на склад. За кражбата на открит в помещението надуваем батут отговаря Балбузанов пред Темида.

Георги накълцал брат си, докато спи Кадри от сателит на НАТО трябва да бъдат използвани в разкриването на истинския извършител на четворното убийство в Нови Искър. Това обяви служебният адвокат на обвиняемия Георги Георгиев. Защитникът Стоян Стоянов е категоричен, че няма проблем да бъде поискана подобна информация,

Надя Панкова Стотици хиляди пенсионери с увреждания изпаднаха в шок през последните два месеца заради писма от Националния осигурителен институт. В тях черно на бяло пише, че социалната им пенсия за инвалидност се прекратява. С други думи - режат им парите! Всъщност това не е така. Но просветителската кампания на НОИ и социалното министерство не