Център в мозъка ни кара да вярваме в конспирации, хороскопи и чудеса

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6898520 www.24chasa.bg
Врачките имат специален подход, чрез който ни карат да вярваме в предсказанията им.

Затова и постоянно откриват закодирани шифри в Библията и “Моби Дик”

Лейди Даяна е жива, шепа илюминати командват света и са безсмъртни, това са само част от конспиративните теории, които всеки от нас е чувал. Те от години циркулират из жълти медии и социални мрежи. Постоянно се появяват книги, които откриват тайни шифри, закодирани в най-стария текст на иврит. Ако се четат думи, прескачайки по три или четири букви, се открива, че на равно разстояние образува името на Нютон. Освен него в същия текст се открива също думата “гравитация”. На друга страница пък може да се видят думите “смърт”, “президент”, “Кенеди”, “Далас”. Трети случай е със съвпадение на “Хитлер”, “зъл човек”, “убиване”, “нацисти”, разказва Саймън Синг - математик, учен, автор на много книги, водещ в Би Би Си. Той дори написал книга за скритите кодове.

Много хора вярват в хороскопи, даже правителства се съставят според движението на планетите.

“Ако разгледате стария еврейски ръкопис на Библията, се откриват всички тези неща. За учените това е много объркващо, защото е реално”, казва той по време на своя лекция.

В “Моби Дик” се прилага същият алгоритъм и може да се намерят всякакви думи, образуващи предсказания.

“Гледайте буквите по права линия, по диагонал, както искате”, казва Синг и обяснява, че на една и съща страница по този начин се открива следната поредица от думи: “Даяна”, “смърт”, “катастрофа”, “Пол”, “Доди”, “Париж”. Получават се невероятно много съвпадения.

“Така може да

се открият

хиляди

предсказания, но

да не забравяме,

че те са открити,

след като са се

случили”,

казва с усмивка ученият. И провежда експеримент с публиката. Първо пуска песента на “Лед Цепелин” “Стълба към небето”, а след това я пуска на обратно. А текстът на английски звучи така: “Това е за моя сладък сатана, тази малка пътека, която ще ме направи тъжен, чиято власт в сатаната, той ще ви даде 666 (числото на дявола - б.а.)”.

След като сте прочели това, когато си пуснете песента, ще чуете тези думи. Първия път няма да чуете нищо, просто глупости. Втория път глупостта се превръща в реалност. Знаейки, че трябва да откриете тези думи, мозъкът ви реагира така, че да открои някакъв модел, матрица.

Мозъкът ви е

излъган да чуе

нещо, което

всъщност не

съществува

Това означава, че той може да ни излъже да видим нещо, което не съществува, и да повярваме в нещо неистинско, което уж предсказва важни исторически събития.

Това е така, защото в мозъка ни има специфичен център, наречен амигдала. Той е отговорен за страха и тревожността, които не зависят от нас. Амигдала е свързан и с възприятието за конспирации.

Конспирациите обаче не са единственото, в което вярваме. Изключително успешни хора си следят хороскопа. Даже правителства се съставят според движението на Меркурий. Гръцкият химик д-р Спирос Кицинелис се занимава именно с темата защо умните хора вярват в глупости.

“Най-странното е, че изключително успешни хора вярват в хороскопи. И в Гърция, и в България. Тази тема е посветена на братовчедката на мой приятел. Седнахме в едно барче заедно със съпруга ѝ, с когото бяха в процес на развод. А тя започна да обяснява той колко интелигентен и успешен е, но е грубиянин, защото е зодия Козирог”, разказва по време на семинар Кицинелис.

Според него, въпреки че науката е отхвърлила хороскопите, има много хора, които са склонни да вярват в ирационални неща. Нищо не им пречи да вярват в зодии и духове.

“Да, много хора вярват в духове, има и много телевизионни програми за призраци. Други пък имат камъни и кристали, с които се лекуват. Трети вярват в пророчествата. И още нещо - мисля, че жена ми страда от нещо такова - уроки. Страх от уроки. Някои носят синьо мънисто или оченце, за да се предпазят”, разказва гъркът.

Вярването в суеверия, конспирации и хороскопи е заложено още в детството ни. “Като деца сме обучени да вярваме в глупости - първа, втора, стотна глупост, и така, докато пораснем, сме обучени да вярваме в глупости”, казва той и изтъква четири причини, поради които дори умните хора се доверяват на измишльотини.

“Първата е, че не виждаме цялата картина. По-лесно е да правим заключения, когато не виждаме цялата история. В Англия например една жена ражда осми син поред. И има заглавия по жълтите вестници. Да видим обаче цифрите. В Англия има 800 хил. раждания годишно. 1000 жени от тях ще родят осмото си дете в конкретната година и вероятността то да е момче е много голяма. Т.е. ние селективно избираме на какво да вярваме. Ние си представяме нещата като много по-сложни и в крайна сметка правим заключения.”

Другата причина да вярваме в глупости е, че сме предубедени. Ние предполагаме, селективно правим своя избор и задържаме само онази информация, която искаме да бъде вярна.

Такъв пример е с лотариите с големи печалби. Организаторите правят така, че специално през декември, преди Коледа, някой да спечели голям джакпот. Ако обаче влезете в сайта на лотарията и видите статистиките на джакпотите, ще установите, че всеки месец има джакпот. Тогава колко странно е, че през декември някой е печелил джакпот? Но на повечето искрено им се иска да вярват, че по Коледа специално някой ще спечели.

Страхуваме се от

смъртта, от

лошото, от много

неща и сме

склонни да се

хванем за какво

ли не, за да

повярваме, че то

може да ни

избави от тези

неща

Или някой да ни каже: “Спокойно, това не е под твой контрол, всичко е предопределено, някой друг решава вместо теб”. Има и редица практики, които се използват от шарлатаните. Например казват ви: “Вие сте добър човек, но понякога се ядосвате и вие си казвате: “Точно така е, това съм аз”. Но се замислете - кой не се ядосва понякога? Или в голяма зала да кажем: “Тук има Иван или това име е важно за някого от вас. Естествено, че е така. Това е сред най-разпространените имена. Или - някого още го боли от загубата на близък човек. Тук има представители на толкова семейства, все някой е изгубил близък”, обяснява ученият.

Четвъртата предпоставка да вярваме в измишльотини е, че в желанието си да повярваме отбелязваме и отразяваме само част от фактите.

“Сънувате хиляди сънища, но се вторачвате в един от тях, който е близък до това, в което вярвате. С хороскопите също е така. Мой приятел каза, че спечелил голяма сума пари в деня, в който това било написано в хороскопа му. Например, ако аз съм Близнаци и съм спечелил пари, това означава, че всички Близнаци в този ден трябва да сме спечелили. Не виждаме 10-те пъти, в които зодиакът ни не е познал, а този един път, в който хороскопът ни е съвпаднал с нещо, което ни се е случило. И още нещо - една жена забременя, след като се помоли на чудотворната икона. 100 други жени обаче не са”, казва д-р Спирос Кицинелис.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,

Мая Манолова дъх не може да си поеме от работа. Омбудсманът проведе сериозен разговор по телефона, след което забърза крачка явно за важна делова среща. Макар динамичното си всекидневие, Мановола поддържа стилен външен вид, като се започне от фризурата й, минава през бутикова чанта и завършва с обувките й.