Ст. лейтенант Пентиев - един от десетимата млади пилоти, избрани от президента Радев за интензивна подготовка

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6898568 www.24chasa.bg
Пентиев по време на полет

При полет на 90 км от летището радиостанцията му отказва, но се връща успешно

На 14 г. е сред талантите по борба, а на 24 - един от най-добрите млади военни пилоти, избрани лично от президента Румен Радев, тогава командир на Военновъздушните сили, по програма за интензивно обучение.

Интересът на 28-годишния старши лейтенант Светослав Пентиев към летенето се заражда още от ученическите години. “Бях 7-и или 8-и клас, когато се запалих. Тогава не знаех как можеш да станеш пилот. Поинтересувах се и разбрах, че специалността се предлага в Националния военен университет “Васил Левски”, и по-конкретно във факултета в Долна Митрополия”, разказва Пентиев. За да бъде приет, минал през тежки изпити за физическа подготовка, сред които

лицеви опори и

коремни преси

за 60 секунди,

като изискването

било да прави

по повече от

една на секунда

Имало препитване и по математика, проверили и здравословното му състояние. Борбата, която тренирал 10 години, също му помогнала при кандидатстването.

“Малко странно беше първата година, нямаше нищо, свързано с летене, и всички почнаха да се чудят защо са влезли в това училище”, спомня си днес ст. лейтенантът. “Във втори курс обаче почна летенето и тотално се запалих по авиацията”, казва Пентиев.

Първият му полет бил едно от най-вълнуващите неща, което му се е случвало. “Беше много странно изживяване, не може да се сравни с нищо. Вече нямаш почва под теб, височината започва да расте с всяка секунда след отлепянето на самолета и изпитваш пълна свобода в пространството”, усмихва се ст. лейтенантът и добавя, че било като насън. Днес вече има над 350 летателни часа, 100 от които самостоятелно.

Летял е на “Пилатус PC-9”, който е един от най-модерните за обучение самолети у нас, както и Аеро Л-39 “Албатрос”.

Завършва през 2014 г. и същата година е един от 10-те млади пилоти, избрани от ген. Румен Радев да преминат курс по интензивна летателна подготовка. Селекцията била разделена на две - 6-има малко по-опитни и 4-ма току-що завършили пилоти, сред които и Пентиев.

“Това беше неговият (на ген. Радев) начин да се запълни една празнина, която с години се отваря. Пилотите, които вече имаха някаква подготовка и не се изисква да летят толкова много, си я поддържаха, а по-младите летяхме много малко. Той направи нещо, за да се промени тази среда”, коментира Пентиев. 

Курсът за интензивна летателна подготовка започнал на витловия самолет PC-9, преди да се прехвърли на реактивния L-39. По време на 4-годишната интензивна подготовка Пентиев преминава през усвояването на всички видове бойни предназначения на самолета, с реално използване на въоръжението по земна цел, провеждане на морска подготовка и участие в българо-американските летателни тренировки “Тракийски орел 2016” и “Тракийски орел 2017”.

Сред най-интересните му задачи са полети над море, бойно използване на полигон, стрелба с реално въоръжение и полети нощно време през облачност, без да вижда почти нищо навън.

Екстремни ситуации също не липсвали. “Летях на реактивния самолет и бях на 90 км от летището, на което трябваше да кацна. Тогава разбрах, че ми е изгоряла радиостанцията. Нямах никаква връзка със земята, както и те с мен. Като установих отказа, извърших всички проверки”, описва екшъна Пентиев.

“Има процедура, по която се прибираш на точно определена височина и даваш сигнал към всички земни пунктове, че този самолет няма радиовръзка - или не чува, или не може да говори.

В най-лошия

случай са

и двете,

както беше моят”,

казва пилотът. Сигналът му бил получен и при прибирането установил, че пистата му е била разчистена.

За да се справи с кризата много му помогнала теоритичната подготовката. “В авиацията всяка една такава ситуация е описана с кръв. Много от тези особени случаи изискват от летеца и насън да го бутнеш, да знае как трябва да се реагира”, казва Пентиев.

Той е пилот към базата в Долна Митрополия. През повечето дни Пентиев и колегите му имат полети. Започват всяка сутрин с подготовка за конкретната задача. Тя е час и половина преди полета. Инструкторът изпитва в разпознаване на техниката, на района на полетите и т.н. Другите 7 часа са за полетите, като след една задача следва време за подготовка на самолета.

Прави се и разбор, като се докладват допуснати грешки и подобрения.

Ст. лейтенантът вече е инструктор на курсантите в Долна Митрополия, които се канят да станат пилоти. “Когато започнеш да преподаваш, нещата се променят. Усещаш как искаш всичко да стане перфектно”, казва 28-годишният пилот. Категоричен е, че дори млад летец да направи грешка, трябва да се изтъква и позитивното при полета, за да не се смачка самочувствието на летеца. Трябва обаче и да се наблегне на сбърканото, защото “не е проблем да се спънеш в един камък, въпросът е да не се спънеш 2 пъти в същия камък”.

Едно от нещата, които не харесва младежът, е негативното отношение на хората към армията. “При ситуации без война армията помага при бедствия и аварии. Разчиства се пясък, помага се при пожари, при наводнения.

Народът тогава

не казва нищо

негативно”,

посочва Пентиев. Не е съгласен и с мненията, че войската е излишна.

“Например прибалтийските държави, които си премахнаха авиацията, сега признават, че им излиза 10 пъти по-скъпо чужда армия да пази въздушното им пространство, вместо да изграждат собствени кадри”, даваш пример пилотът. Категоричен е, че армията възпитава.

“Тя дава чувство за национална принадлежност, което липсва при много хора.”

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Поетесата Надежда Захариева търси стихове на улицата. Топпапараците на "България Днес" изловиха вдовицата на великия Дамян Дамянов да дири вдъхновение в най-острия студ, оглеждайки минувачи и сгради с напрегнато изражение. Въпреки че вече е в добро здраве, поетесата нито веднъж не се усмихна на някого,

Вратарят на "Евертън" и Англия Джордан Пикфорд може да премине в "Манчестър Юнайтед" през зимата. Ръководството на "червените дяволи" гласи 24-годишния страж за заместник на Давид де Хеа. Договорът на испанеца с клуба е до лятото на 2020 година. В момента преговорите за продължаването му са преустановени.

Борислав РАДОСЛАВОВ "Мечтая да работя и сама да изкарвам пари, за да живея нормален живот. Мога да шия всякакви дрехи - рокли, блузи, панталони, поли. Събирам пари, откъдето успея, за да си купя електронна шевна машина." Това споделя пред "България Днес" столичанката Даниела Стаменова. Жената е с два ампутирана крака след лекарска грешка.