Дъщерята на Цветан Тодоров идва да представи свой филм

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6901737 www.24chasa.bg
Плакатът на фестивала

Шест документални, 12 игрални и 3 анимационни филма e кратката визитка на предстоящия пети фестивал “Срещи на младото европейско кино”

Той ще се проведе от 18 до 24 юни в кино “Одеон” и в салона на Френския институт.

Откриването е на 19 юни с филма “Революция в училище” на френската режисьорка от полски произход Йоанна Грудзинска.

Специално за него в България идва дъщерята на световния философ от български произход Цветан Тодоров - Леа, която е съсценарист на филма, създаден от архивни кадри и изследващ алтернативните методи на образование, появили се в периода между двете световни войни. “Променете училището, за да промените света”, се казва във филма на Грудзинска. Този апел е валиден не само за онази епохата , но и днес, в епохата на духовна регресия. “Революция в училище” е историята на кадифената революция, тази на образованието. След края на Първата световна война, педагозите в Европа посочват виновника за бедствието: училището - фабрика за подчинение. Как да бъде образовано новото поколение без контрол и без наказания? Как да се проведе неговата еманципация? Само за няколко години, харизматични фигури като Мария Монтесори, Селестен Френе, Александър Нийл и др. ще се опитат да създадат едно ново утопично училище, училище на свободата.

Самите Йоана Грудзинска и Леа Тодоров ще проведат, заедно с Елица Георгиева (автор на филма “Всяка стена е врата“), дискусия на тема “Използването на архивни кадри във филмовото творчество. Те ще дискутират писането на сценарий, създаването на разказ, спецификата на режисурата и монтажа именно в случая, когато режисьорът използва заснети архивни кадри.

В програмата “За деца и родители” могат да се видят три анимационни филма, между които първият пълнометражен анимационен филм от 1926 г. “Приключенията на принц Ахмед”.

За пета поредна година е предвидена и програма от безплатни прожекции и дискусии за ученици и техните учители - каза за „24 часа“ Ралица Асенова - двигател на събитието.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Световна шампионка по гимнастика дарява лентата си от олимпиадата в Рио де Жанейро в подкрепа на каузата "Сърце за пример". Християна Тодорова и куп популярни лица дават лични вещи за благотворителен търг в подкрепа на жени, жертви на насилие. Актрисата Стоянка Мутафова, певиците Нели Рангелова, Михаела Маринова и Сантра,

Камен Тонов свързан с неофициалния охранителен бизнес на Балбузанов Участник от „Биг брадър“ се оказа коз на прокуратурата срещу Камен Балбузанов-Куката. Камен Тонов-Михаловски бе викнат в спецсъда, за да даде показания по дело за рекет, палежи и побои срещу плевенския ъндърграунд герой заради връзките си с неофициалния му охранителен бизнес,

Живея чрез изкуството. То ми е необходимо, за да съм това, което съм. Така обяснява работата и призванието си актрисата и художник Диана Димитрова. Шармантната красавица, която спечели симпатиите на широката публика след превъплъщението си в образа на д-р Зорница Огнянова от популярния сериал "Откраднат живот",